Előfizetés

Stop Soros: ismét elutasított egy beadványt az Alkotmánybíróság

Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2019.03.06. 18:17
Fotó: Tóth Gergő
A Magyar Helsinki Bizottság szerint továbbra sem világos, mit enged és mit tilt a jogszabály.
Mivel az Alkotmánybíróság (Ab) már - a múlt héten - döntött az úgynevezett „Stop Soros” törvénycsomag büntetőjogi szabályozásáról, ezért tegnapi végzésében elutasította, vagyis érdemben nem tárgyalta a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány hasonló tárgykörben beadott indítványát. Az Ab, mint ismert, a múlt héten alkotmányosnak ítélte a Büntető törvénykönyv (Btk.) idevágó passzusait, de kimondta: a büntetőjogi tényállás nem terjedhet ki az elesettek és a szegények megsegítését céljának tekintő önzetlen magatartásokra. A Magyar Helsinki Bizottság a mostani elutasítás kapcsán rámutatott: "továbbra sem elég egyértelmű, mit tilt és mit enged meg a jogszabály". Márpedig a bizonytalanság lehetővé teszi, hogy a hatóságok önkényesen lépjenek fel a menekülőket segítő szervezetekkel és munkatársaikkal szemben. A „jogellenes bevándorlás elősegítése, támogatása” nevű Btk. tényállás lényege, hogy bűncselekményt követ el, aki szervező tevékenységet végez azért, hogy olyan személy esetében is lehetőség legyen menedékjogi eljárásra, aki hazájában (vagy abban az országban, amelyen keresztül érkezett), üldöztetésnek nincs kitéve, illetve annak érdekében végez szervező tevékenységet, hogy a hazánkba jogellenesen belépő vagy tartózkodó személy tartózkodási jogcímet szerezzen. Ám a Helsinki - és az általa hivatkozott Velencei Bizottság - szerint a jogszabály nem határozza meg, mi minősül szervezésnek, hanem "a büntetőjogban szokatlan módon csupán példákat sorol fel, amelyeket szintén nem ír körül pontosan". Olyan ez, írták, "mintha a KRESZ csak annyit tartalmazna, hogy tilos a gyorshajtás, de hogy mi minősül annak, azt az autósokkal nem közölnék előre, mondván, »majd a rendőr eldönti«”. Az Ab-végzéshez különvéleményt fűző Stumpf István szerint bár a múlt héten és a most elbírált beadvány azonos jogszabályt támadott, de nem azonos érveléssel, a mostani ugyanis egyértelmű új elemként tartalmazta a tulajdonhoz való jog sérelmét is, s emiatt - bár a múlt heti döntéssel egyetértett - nem vetette volna el az Ab érdemi vizsgálatát.   

"Viktorjugendet" akar G. Fodor Gábor, de nem úgy gondolja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 18:13

Fotó: Szergej Markoszov
Hangfelvétel került nyilvánosságra arról, hogy a nácikat állította követendő példának a fideszesek elé G. Fodor Gábor.
"Talán egyébként ez egy jó gondolat - ezt ne írd le! -, jó lenne csinálni egy Viktorjugendet" - jelenti ki egy hangfelvételen G. Fodor Gábor kormányközeli politológus-elemző, megmondóember, a 888.hu főszerkesztője, illetve etikátlanságért elkaszált volt egyetemi tanársegéd. A felvételt az Indafilmre töltötték fel egy hete, és szerdán a 444.hu vette észre. A hangfelvételhez tartozó leírás nem túl részletes, azt közli, mindez egy fideszes fórumon hangzott el.
Csak hogy egyértelmű legyen: a "Viktorjugend" a Hitlerjugendre utal, ami a német nemzetiszocialista pártnak, vagyis a náciknak az ifjúsági szervezete volt 1945-ig. G. Fodor a 444.hu megkeresésére úgy reagált, nem emlékszik ilyesmire - "be akarjátok bizonyítani, hogy antiszemita vagyok?", kérdezett vissza -, ám a Magyar Hangnak később már elismerte a felvétel eredetiségét.
"Elismerem, hogy a kifejezés konnotációja kellemetlen. De aki egy kicsit is ismer engem és a munkásságom, pontosan tudja, hogy harcos típus vagyok, de semmilyen szélsőséges üzenetet nem akartam megfogalmazni. Amennyire fel tudom idézni a körülményeket, másfél-két évvel ezelőtt egy baráti meghívásnak eleget téve tartottam előadást. Arról beszéltem, hogy a jobboldali fiatalok eltunyultak, elkényelmesedtek, sokan az egyetemről kikerülve egyből államtitkárok akarnak lenni"

- nyilatkozta G. Fodor Gábor. Fogadkozott, szélesebb nyilvánosság előtt nem mondana ilyet, hiszen pontosan tisztában van azzal, hogy a Viktor és a Jugend szavak együttes említése - szerinte - rossz és igazságtalan üzenettársításra alkalmas. Nem kért elnézést.

Közös ellenzéki polgármester-jelölt lesz Miskolcon is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 17:37

Fotó: Draskovics Ádám
Hogy konkrétan ki, még nem tudni, de valamennyi ellenzéki párt része lesz az összefogásnak.
Miskolcon is egyetlen, közös jelöltet indít majd az ellenzék az őszi önkormányzati választáson – tudta meg a hvg.hu. "A közös jelölt mögé információink szerint nemcsak a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd áll majd be, hanem a Momentum is – csakúgy, mint Egerben, ahol szerdán derült ki, hogy az összes ellenzéki párt a jobbikos, de függetlenként, az Egységben A Városért Egyesület (EVE) színeiben induló Mirkóczki Ádámot támogatja" - közölte a hírportál.
A cikk szerint a közös jelölt személye még egyeztetés tárgya, de a pártok minden héten egyeztetnek a személyekről, és arról is, hogy a város összes önkormányzati választókörzetét olyan formában osszák fel egymás között, hogy egyikben se induljanak egymás ellen ellenzéki jelöltek. Polgármesterjelöltjét egyébként még a Fidesz sem nevezte meg.
Miskolc mellett EgerbenSzombathelyen és Pécsett lesz közös polgármester-jelöltje az ellenzéknek.