4-es erősségű földrengés volt Nagyatádon, az utcákra menekültek az emberek

Publikálás dátuma
2019.03.07. 21:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A rengés mérete és mélysége alapján akár kisebb károk is keletkezhettek.
Földrengés volt csütörtök este 20:08-kor Somogy megyében, Nagyatád közelében - írja a földrengés.hu. A 14 kilométeres mélységben regisztrált földmozgás erősségét a Richter-féle skála szerint 4-esre mérték.
A rengést több kisebb előrengés előzte meg az elmúlt napokban. Utórengések is valószínűsíthetők, melyek mérete fokozatosan csökken.

A földrengést nagy területen érezték, sokan az utcára menekültek. A rengés mérete és mélysége alapján kisebb károk is keletkezhettek az epicentrum környékén. Ám mint a katasztrófavédelem hírül adja, károkról egyelőre - este 9-ig - nem érkezett bejelentés.
Az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szeizmogrammja a csütörtöki rengésről
Fotó: földrengés.hu
Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb, 2,5-ös erősségűnél gyengébb földrengést regisztrálnak a szeizmológusok, írja a földrengés.hu. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz, ezek 2,5-3-a magnitúdójúak. Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.
Szerző
Frissítve: 2019.03.07. 21:13

Új autók 2,2 milliárdért a gyermekvédelemnél

Publikálás dátuma
2019.03.07. 20:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Összesen 248 darabos flottát vásárol a gyermekvédelmi főigazgatóság, ezzel cserélik régi járműparkjukat. Hogy a meglévő autók milyen korúak, arra lapunknak sem adtak választ.
Az autóflottája felújításával indokolja a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), hogy uniós pénzből 2,2 milliárd forintot költ autóvásárlásra – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A tavaly áprilisban kiírt nagyértékű tender nyertese a Porsche Hungária Kft.
A Tenders Electronic Daily (TED) hirdetménye szerint az időközben többször módosított tartalmú közbeszerzést még tavaly áprilisban írták ki. A végső változatban az SZGYF összesen 248 darab, három különböző kategóriába tartozó, legfeljebb kilenc személy szállítására alkalmas autót venne a 2,2 milliárdos keretösszeg terhére. A közbeszerzésre a Porsche mellett mindössze egyetlen autókereskedő jelentkezett.
A Porsche Hungária egyébként igen sűrűn sikeres a közbeszerzéseken: tavalyelőtt például 26 milliárdos beszerzést nyert (a rendvédelmi szervek és a honvédelmi szervezetek számára biztosított autókat), de szállítottak járműveket a kormánytagoknak, valamint a Polt Péter vezette ügyészségnek is. A mostani, SZGYF-es gépkocsi vásárlást az Európai Unió finanszírozza, a „Területi gyermekvédelmi szakszolgáltatási feladatok infrastrukturális feltételeinek javítása” pályázati alapból. Azt nem tudni, hogy a jelenlegi járműpark mennyire elöregedett, valamint hogy mi indokolja a nagyértékű beszerzést, az erre vonatkozó kérdéseinkre ugyanis az SZGYF-et felügyelő szaktárcától csütörtök estig nem kaptunk választ.
Frissítve: 2019.03.07. 20:47

600 lengyel tapsol majd Rétvárinak március 15-én

Publikálás dátuma
2019.03.07. 20:18
Lengyelek március 15-én Budapesten, 2012-ben - Illusztráció
Fotó: Népszava
Most nem Békemenetre hívta a vendégeit a CÖF, mert az "nehéz hadtest" lenne. Helyette a "könnyűlovasság" ideje van itt, a kormány Huszármenetet is szervez.
Örömmel tudósít a Civil Összefogás Fóruma, a Fidesz-KDNP mellett mindig büszkén kiálló "civil" szervezet: idén 600 fős különvonattal érkeznek lengyel barátaik a budapesti március 15-i ünnepségre. A CÖF a Bem szobornál szervez megemlékezést a Gazeta Polska lengyel napilappal együtt. Beszédet mond majd a lap főszerkesztője, Csizmadia László CÖF-elnök, valamint Rétvári Bence parlamenti államtitkár. Csizmadia korábban azt nyilatkozta, idén nem lesz Békemenet március idusán:
"a Békemenet – nem szeretek magamtól idézni -, de egy nehéz hadtest, nem pedig egy könnyű lovasság".

Ennek megfelelően, csak a kormány támogatóinak könnyű lovasságával lehet majd találkozni a nemzeti ünnep alkalmából - a Kossuth térről reggel "Huszármenet" indul majd a Múzeumkertbe, ahol fél 11-kor Orbán Viktor intézi majd szavait a néphez.
Az ünnep napján a Múzeumkertben és a budai Várban egész napos programokkal várják az ünneplőket. Előbbi helyszínen többek közt lósimogatás és tánctanítás lesz, a Várban pedig kutyavásár. Aznap 10 órától 15 óráig a "magyar zászló és címer napja alkalmából" 1848 méter hosszú nemzeti zászlót húznak ki az Andrássy úton, az Oktogon és a Hősök tere között.
Szerző