Előfizetés

Felmondott a Széchényi Könyvtár egyik vezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.08. 13:11
Az Országos Széchényi Könyvtár jelenlegi épülete
Fotó: Népszava
Az elmúlt hetekben állítólag több mint tízen adták be felmondási kérelmüket.
A Munkások Újsága Online azt írja, hogy a napokban felmondott az Országos Széchényi Könyvtár általános főigazgató-helyettese – vette észre a 444.hu. A muon.hu-nak egy ott dolgozó könyvtáros azt mondta, az elmúlt hetekben tíznél is többen adták be felmondási kérelmüket. Azt is írják, hogy egy belső felmérés szerint a dolgozók fele szeretne csatlakozni a tervezett közszolgálati sztrájkhoz. Az intézmény vezetése amúgy is távozik, hiszen a főigazgató mandátuma pár hónap múlva lejár – teszik hozzá. A napokban egyébként az Átlátszó arról számolt be: szinte biztosnak látszik, hogy a közgyűjtemény új helye végül az egykori Kilián laktanya Üllői út és Ferenc körút sarkán lévő épülete lesz.
A 444.hu felidézi, hogy nemrég Szabó Szabolcs független parlamenti képviselő írásbeli kérdést nyújtott be a Széchényi Könyvtár ügyében. A Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek címzett dokumentumban arra kérdezett rá: – Mikorra tervezi a kormány, hogy a nemzet könyvtárában dolgozó közalkalmazottak ugyanolyan köztisztviselők legyenek, mint kollégáik, akik az Országgyűlés Könyvtárában dolgoznak? – Fodor Gergely, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa nemrégiben „próbaprojekt”-nek nevezte a Széchényi Könyvtárat és a Budapesti Történeti Múzeumot összekötő Szent István-terem újraépítését. Konkrétan mit kell érteni „próbaprojekt” alatt? – A „próbaprojekt” kapcsán az ott dolgozók és az oda látogatók közül senki nem akar kísérleti nyúlként részt venni a felújításban. Így az egyik legfontosabb kérdés, hogy az azbeszttel szennyezett olvasói terek és dolgozói helyiségek tisztítása mikor fejeződik be? – Tervezik-e a felújítási munkálatok idejére a könyvtár bezárását, s ha igen akkor az ott dolgozók munkaviszonya miként alakul, esetleg kényszerszabadságra küldik-e őket? Történt-e ezzel kapcsolatban valamilyen egyeztetés az intézmény vezetőivel?  A válaszra adott határidő még nem telt le. 

Economist: Túl sokáig tolerálta Orbán hozzáállását az Európai Néppárt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.08. 10:38

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A brit lap kiemeli, hogy a miniszterelnök rendszeresen átlépi a vörös vonalat.
Az Economist című brit lap egy frissen megjelent cikkében arról ír, hogy az Európai Néppárt túl hosszú időn keresztül tolerálta már így is a magyar miniszterelnök autokratikus hozzáállását – vette észre a hvg.hu. A lap összefoglalója szerint a cikkben 1989. június 16-tól, Nagy Imre újratemetésétől indítanak. A Hősök terét virágok és koszorúk lepték el, a színpadon pedig többek között Orbán Viktor szónokolt. Az akkor 26 éves liberális politikus arról beszélt, hogy Magyarországot a Szovjetunió zsákutcába kényszerítette, a kommunizmus és a demokrácia pedig ellentétes, egymással összeegyeztethetetlen fogalmak. Az Economist megjegyzi, a Fidesz parlamenti párt lett, segítették Magyarország posztkommunista modernizációját is. Később Orbán az Európai Néppártot is lenyűgözte, miután megtette a liberálisból konzervatívvá lett fordulatát. Azonban – mint írják – ez mér régen történt,
„2010-ben ugyanis, amikor újra miniszterelnök lett Orbán, rátámadt a fiatal magyar demokráciára.”

A lap kiemeli, hogy átszabta az alkotmányos berendezkedést, átvette az uralmat a sajtó egy része felett, szorongatja a civil társadalmat, átírta a választási törvényt, terjeszti az antiszemita összeesküvés-elméleteket Sorosról, rendszeresen átlépi a vörös vonalat. Az Economist emlékeztet: korábban a Néppárt figyelmeztette Orbánt, ne fogadják el a civil szervezetekről szóló törvényt, illetve ne kényszerítse távozásra a CEU-t. A magyar miniszterelnök mindkettőt megtette, és „akkor nem követte szankció”.

Zöldek csúcsjelöltje: Weber ultimátuma nevetséges

Nevetségesnek tartja Manfred Weber Orbánnak küldött ultimátumát Bas Eickhout holland zöldpárti EP-képviselő, a párt egyik csúcsjelöltje. Szerinte a Néppártnak nem csak akkor kellene kiakadnia, amikor Jean-Claude Junckert teszi a magyar kormány hazug plakátokra, hanem akkor is, amikor Judith Sargentinit. Bas Eickhout az Indexnek adott interjújában úgy fogalmazott: „Nagyon haragos vagyok azért a levélért, amit Weber Orbánnak írt. Azt mondja, hogy állítsa le a Juncker elleni kampányt. Bocs, de mi a helyzet azzal, amikor Sargentinit tették a plakátra? Tőle nem kellene bocsánatot kérni? Az oké volt, amikor őt ugyanezzel a hazugsággal mutogatták? Csak Junckerrel nem oké? Szóval ez az, amikor az értékek pártpolitikává válnak.” Kiemelte, hogy egy másik felszólítás szerint tisztázni kell a CEU jogi helyzetét, de ez szerinte nem jogi kérdés. „Ez az egész így ebben a formában nevetséges. De sok párt a Néppárton belül már látja, hogy a magyar kormány túl messze ment, hogy az eddigi taktika nem vált be, de nem tudom, mi lesz ennek a vége” – jelentette ki. Úgy véli, a Néppárt túl sokáig volt azon a véleményen, hogy változást lehet elérni a magyar kormánynál, ha a párton belül tartják őket. És ez jelenti azt, hogy ezt nem pártpolitikaként kell kezelni.

Tarlós: Megszületett az elvi megegyezés a repülési tilalomról

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.08. 10:14

Fotó: Kurucz Árpád / AFP/Anadolu Agency
A főpolgármester szerint belátható időn belül megszüntetik az éjszakai repüléseket.
Elvi megegyezés született a Liszt Ferenc repülőtér okozta zajterhelés ügyében, és belátható időn belül megszüntetik az éjszakai repüléseket – jelentette be a főpolgármester az M1 péntek reggeli műsorában. Tarlós István közölte, hogy a héten tárgyalt a Budapest Airport és a HungaroControl vezetőivel, csütörtökön pedig Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel és Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral.
„Elvben megegyeztünk. Tehát reálisan és lelkiismerettel kijelenthető, hogy belátható időn belül, még az is lehet, hogy rövid időn belül, meg tudjuk szüntetni az éjszakai repüléseket”, és a közlekedési hatóság kezébe tudja adni a minisztérium a zajmérés jogosítványát

– fogalmazott a főpolgármester.

Tarlós István elmondta: az éjszakai repülés főleg a mélyalvás időszakában probléma, és szeretné a javasolt – éjféltől reggel ötig tartó – repülési tilalmat reggel hat óráig kitolni. A főpolgármester szerint jelentős előrelépést értek el az ügyben.
„Tehát nem megkezdtük az egyeztetéseket, hanem lassan a legvégén vagyunk”

– hangsúlyozta.

Tarlós szerint Budapest esetében probléma, hogy nincs a közelében kiváltó repülőtér, amelyet használni lehetne éjszakai mentesítésre. Távlati tervként korábban felvetette, hogy a katonai és a teherszállító repülőgépeknek egy közelben levő kisebb repülőteret kellene használniuk. A Gyurcsány-kormány annak idején kötött egy 75 évre szóló szerződést, amely kiköti, hogy a Liszt Ferenc repülőtér legalább száz kilométeres körzetén belül nem lehet másik repülőteret építeni – tette hozzá.