Orbán az EPP-ről: Minket többen tárt karokkal várnak

Publikálás dátuma
2019.03.08 13:45

Fotó: AFP/ LUDOVIC MARIN
„Ha nem lehet közös nevezőre jutni, akkor nem érdemes együtt keresni” – mondta a miniszterelnök.
Orbán Viktor miniszterelnök egy pénteki, nőnap alkalmából rendezett háttérbeszélgetésen azt mondta: nem számított arra, hogy a Juncker-Soros plakátkampány „casus belli” lesz a Néppártban – írja a hvg.hu. A portál összefoglalója szerint a miniszterelnök úgy fogalmazott:
„gondoltam, hogy nem lesz mindenki boldog, de ebből casus bellit csinálni túlzás.”
Szerinte ugyanis Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert a plakátokon „Muppet show jellegűen” ábrázolták, és kitart amellett, hogy a tájékoztató kampányra szükség van. A miniszterelnök azt is közölte, hogy az Európai Néppártból való esetleges kizárás, távozás ügyében „mérlegelést végez a Fidesz”, és a gondolkodás nem a kizárási indítványról szól, hanem arról, hol a párt helye. Orbán többször hangsúlyozta, hogy
„minket többen tárt karokkal várnak”.
Utalt egy esetleges új formáció létrehozására is, még az EP-választás előtt. Azonban kiemelte: nem a távozásnak, hanem alapvetően a dolgok megjavításának a híve, de eljöhet az a pont, mikor már szerinte nincs értelme maradni. A miniszterelnök nem számol azzal, hogy veszteség érné akkor, ha kilépne a Néppártból, mert szerinte az európai politika átalakulóban van. Úgy véli, Brüsszelben „buborékban élnek”, nem érzékelik a valóságot, azt, hogy a migráció kérdése a legfontosabb. 
„Teljesen új helyzet van, amire válaszokat kell adni. A Néppártban szívesen keresem a válaszokat, de ha nem lehet közös nevezőre jutni, akkor nem érdemes együtt keresni”
– mondta a kormányfő.
Hozzátette: „meglátjuk, hogy lesz-e 20-a”, vagyis meglátjuk, valóban napirendre kerül-e március 20-án a Néppártban a Fidesz kizárása. Manfred Weber néppárti frakcióvezető feltételeire pedig azt mondta, nem akart senkit megbántani, szerinte nincs oka bocsánatkérésre, de ellenére sincs ez, szívesen kér elnézést. Arra a felvetésre, hogy többek szerint már Európára fókuszál, Orbán közölte: Magyarországon kívül más nem érdekli, nem európai politikus, és a kormányzati politikában „fantasztikusak a kihívások”. Azt soha nem értette, politikai ellenfelei miért mondják, hogy a Fidesznek lejt a pálya a választási rendszerrel, ő a régi rendszerben is nyert és vesztett választást. Az újban még nem vesztett, de ez sincs kizárva. „Szellemi okai vannak az ellenzék gyengeségének” – tette hozzá. A családvédelmi akciótervről is beszélt: azt mondta, a bankokkal nem egyeztettek előtte, de a 10 milliós összeg garantált hitel lesz, nem jelent kockázatot a bankoknak. „Ha az egyik nem adja, majd adja más” – mondta a miniszterelnök, aki szerint lesz hitelbírálat is. A kormányfő egyelőre nem tudta megmondani, hány embert érint a csomag. Az egészségügy helyzetével kapcsolatban közölte, hogy mindig lehet bírálni, de Kásler jó munkát végez, a várólisták érzékelhetően csökkentek, ahogy a sürgősségi ellátásban is érzékelhető a változás. Szerinte kulcskérdés, hogy a hálapénz marad-e vagy sem, ezt fenyegetéssel nem lehet eltüntetni. A miniszterelnök mindemellett kijelentette, hogy nem akarják elvenni az MTA vagyonát, az Akadémia saját tulajdona nem vonható be semmilyen diskurzusba. A vita a kutatás finanszírozásáról szól, arról, hogy a kutatót magát – illetve a státuszát – vagy egy projektet finanszírozzanak-e. Ezen a területen több uniós pénz lesz majd, de a pénz elosztásáról nem a független szellemi elitnek kell döntenie, hanem – egyeztetés után – annak, aki aztán el is számol a pénzzel, abba viszont „senki sem akar beleszólni, hogy mit kutassanak”. Azt is mondta, hogy Tarlós Istvánnak jó esélye van a győzelemre az őszi önkormányzati választáson.
Arra a kérdésre, hogy mekkora szerepe van Mészáros Lőrinc gazdagodásában, Orbán közölte: itthon nincs oligarcharendszer, a gazdasági szereplőknek semmilyen befolyást nem enged a politikába. Egyébként viccnek tartja, hogy a Fidesz-közeli körök gazdagodásáról cikkeznek az újságok. „Baloldali nem gazdagodhatott ugyanúgy?” – tette fel a kérdést, és hozzáfűzte, hogy az ipart, a gazdaságot nem lehet pártalapon támogatni. Azzal kapcsolatban, hogy megviselték-e a Simicska Lajossal történtek, visszakérdezett: „miért, mi történt vele?” Majd azt mondta, olyan van az életben, hogy egy barátság megszűnik, és ők a választás óta sem beszéltek.
„Akivel van közös dolgom, azzal beszélek, akivel nincs, annak sok sikert kívánok”
– fogalmazott a miniszterelnök.
Orbán Viktor a pénteki háttérbeszélgetésre új munkahelyén, a Karmelita kolostorban kerített sort. A miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett fotóról kiderül, hogy a beszélgetésen Windisch Judit (HVG), Hutter Marianna (Azonnali), Csuhaj Ildikó (ATV), Benyó Rita (ATV) és Vorák Anita (RTL) vett részt.

Kiemelték a budafoki bombákat

Publikálás dátuma
2019.03.23 15:27

Fotó: Facebook/ Mh. 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred
Hajóról, csörlőkkel emelték ki a vízből tonnás súlyú amerikai bombákat.
Hozzálátott az óriási világháborús bombák kiemeléséhez szombat délután az Mh 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred szakértő csapata: mint Facebook-oldalukon is látható, egy hajóra állított daruról emelték ki az egyenként egytonnás amerikai gyártmányú robbanótesteket.
A műveletet megelőzően egy kilométeres körzetben ürítették ki a környékbeli épületeket – mivel a bombák rosszabb esetben ekkora hatósugárban szórhatnák szét repeszeiket – az evakuálás során pedig mintegy négyezer embernek kellett elhagynia ideiglenesen otthonát.
A  két robbanótestet egyébként már tavaly októberben felfedezték, de a rendkívül alacsony, helyenként csupán 45 centis vízállás miatt akkor nem lehetett megoldani kiemelésüket.
Frissítve: 2019.03.23 15:57

Páncélautót küldtek az Iszlám Állam hóhérának tartott férfiért, és Polt személyesen kért nyomozást ügyében

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:52
F. Hasszán elfogása
Fotó: tek.gov.hu
Embercsempészés miatt ítélték el, végül a legsúlyosabb váddal kellett szembenéznie F. Hasszánnak. A fiatal férfi mindent tagad.
Polt Péter személyesen kért nyomozást a szír férfi, F. Hasszán ellen, akit a Fővárosi Nyomozó azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam magas rangú vezetőjeként kivégzésekben vett részt – tudta meg a Népszava a gyanúsított ügyvédjétől, Kelen Lászlótól. A hatóságokat jócskán megmozgatta az ügy: információink szerint a 27 éves férfit hat TEK-kommandós vitte el talpig fegyverben egy páncélautóval Nyírbátorból, ahol a Menekültügyi Őrzött Befogadóközpontban őrizték, és Budapesten hallgatták ki.
A 27 éves férfit nem sokkal korábban ítélték el korábban embercsempészés miatt – egy barátja feleségét vitte volna illegálisan Magyarországról Franciaországba, amikor december végén Ferihegyen lebuktatták. Felfüggesztett börtönbüntetés terhe miatt akarták kiutasítani az országból, amikor több külföldi terrorelhárító csoport – információink szerint az antwerpeni elhárítás - is jelzést küldött róla a magyar hatóságoknak.
Védencem ellen három pontban nyomoznak: találtak egy felvételt, amin ő – vagy egy rá hasonlító férfi – hangosan élteti az Iszlám Államot; azzal gyanúsítják, hogy 2016-ban, Homszban részt vett 20 ember meggyilkolásában; végül hamis iratok használatával is meggyanúsították – sorolta Kelen.
Az ügyvéd hozzátette, a vádhatóság mindhárom pontban csak valószínűsíti a férfi bűnösségét, aki egyébként következetesen tagad minden, ellene felhozott állítást. „Hang és írásszakértő részvételére is szükség lesz ahhoz, hogy kiderüljön, valóban védencem van a képeken, tényleg ő a kivégzések egyik elkövetője”. Kelen szerint sem bizonyított, hogy a szír állampolgárságú, de görög menekültstátusú férfi hamis papírokat használt – az ügyvéd szerint ezt a kormánysajtóban előszeretettel "migráns bankkártyának" nevezett szociális kártyával kapcsolatban vélelmezik; a férfi felesége viszont ugyanilyen papírokkal és kártyával élhet Görögországban.
Kelen László az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, védőként feladata , hogy bízzon védence állításaiban, ha azonban bebizonyosodik, hogy F. Hasszán tényleg bűnös, megérdemeltnek tartaná az akár életfogytiglani börtönbüntetést is. Az ügyvéd szerint azonban több olyan pont is van, ami a szír férfi ártatlanságára utal: F. Hasszán az eljárás során eddig végig következetesen ugyanazt állította, és akkor sem bizonytalanodott el, amikor megtudta: a beismerés esetén jóval enyhébb büntetést kaphat. „A terrorelhárító szolgálatoknak jóval többet ér egy beszédes rab, aki lebuktatja bűntársait és a terrorszervezet bujkáló tagjait, mint akit „csak” leültetnek – védencem ezt is megértette, mégis állította, hogy ártatlan, és bizonyítékot emlegetett, amik alapján nem vehetett részt a 2016-os gyilkosságokban” Az is ellentmondásos, hogy a magyar sajtóban elterjedt, a férfi a szíriai Homsz városában vett részt az Iszlám Állam mészárlásaiban, miközben Homsz 2016-ban már régóta a dzsihadistákkal is szembenálló Aszad-rezsim ellenőrzése alatt állt. 
F. Hasszán következő tárgyalására vasárnap kerül sor, ahol eldől, hogy a csak 72 órán át fenntartható őrizet után kiutasítják vagy le is tartóztatják. Ügyvédje az utóbbit valószínűsíti, mivel bűnösségének bizonyításához vagy cáfolatához hosszas eljárásra, külföldi hatóságoktól beszerzett információkra is szükség lesz. 
Annyi azonban biztos, hogy az eset politikai és kommunikációs szempontból úgy jöhet a kormánynak, mint egy falat kenyér: miután a Fideszt, „saját kérésére” felfüggesztették a Néppártban, csak még fontosabbá vált hangoztatni a sokszor ismételt alaptételt – vagyis a bevándorláspárti és bevándorláspárti erők küzdelmét, a migráció veszélyeit. Egy ilyen nyomozás pedig a gyanú megalapozottságától újabb témát, löketet ad bevándorlásról folytatott propagandának.
Frissítve: 2019.03.23 15:36