Orbán az EPP-ről: Minket többen tárt karokkal várnak

Publikálás dátuma
2019.03.08. 13:45

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
„Ha nem lehet közös nevezőre jutni, akkor nem érdemes együtt keresni” – mondta a miniszterelnök.
Orbán Viktor miniszterelnök egy pénteki, nőnap alkalmából rendezett háttérbeszélgetésen azt mondta: nem számított arra, hogy a Juncker-Soros plakátkampány „casus belli” lesz a Néppártban – írja a hvg.hu. A portál összefoglalója szerint a miniszterelnök úgy fogalmazott:
„gondoltam, hogy nem lesz mindenki boldog, de ebből casus bellit csinálni túlzás.”

Szerinte ugyanis Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert a plakátokon „Muppet show jellegűen” ábrázolták, és kitart amellett, hogy a tájékoztató kampányra szükség van. A miniszterelnök azt is közölte, hogy az Európai Néppártból való esetleges kizárás, távozás ügyében „mérlegelést végez a Fidesz”, és a gondolkodás nem a kizárási indítványról szól, hanem arról, hol a párt helye. Orbán többször hangsúlyozta, hogy
„minket többen tárt karokkal várnak”.

Utalt egy esetleges új formáció létrehozására is, még az EP-választás előtt. Azonban kiemelte: nem a távozásnak, hanem alapvetően a dolgok megjavításának a híve, de eljöhet az a pont, mikor már szerinte nincs értelme maradni. A miniszterelnök nem számol azzal, hogy veszteség érné akkor, ha kilépne a Néppártból, mert szerinte az európai politika átalakulóban van. Úgy véli, Brüsszelben „buborékban élnek”, nem érzékelik a valóságot, azt, hogy a migráció kérdése a legfontosabb. 
„Teljesen új helyzet van, amire válaszokat kell adni. A Néppártban szívesen keresem a válaszokat, de ha nem lehet közös nevezőre jutni, akkor nem érdemes együtt keresni”

– mondta a kormányfő.

Hozzátette: „meglátjuk, hogy lesz-e 20-a”, vagyis meglátjuk, valóban napirendre kerül-e március 20-án a Néppártban a Fidesz kizárása. Manfred Weber néppárti frakcióvezető feltételeire pedig azt mondta, nem akart senkit megbántani, szerinte nincs oka bocsánatkérésre, de ellenére sincs ez, szívesen kér elnézést. Arra a felvetésre, hogy többek szerint már Európára fókuszál, Orbán közölte: Magyarországon kívül más nem érdekli, nem európai politikus, és a kormányzati politikában „fantasztikusak a kihívások”. Azt soha nem értette, politikai ellenfelei miért mondják, hogy a Fidesznek lejt a pálya a választási rendszerrel, ő a régi rendszerben is nyert és vesztett választást. Az újban még nem vesztett, de ez sincs kizárva. „Szellemi okai vannak az ellenzék gyengeségének” – tette hozzá. A családvédelmi akciótervről is beszélt: azt mondta, a bankokkal nem egyeztettek előtte, de a 10 milliós összeg garantált hitel lesz, nem jelent kockázatot a bankoknak. „Ha az egyik nem adja, majd adja más” – mondta a miniszterelnök, aki szerint lesz hitelbírálat is. A kormányfő egyelőre nem tudta megmondani, hány embert érint a csomag. Az egészségügy helyzetével kapcsolatban közölte, hogy mindig lehet bírálni, de Kásler jó munkát végez, a várólisták érzékelhetően csökkentek, ahogy a sürgősségi ellátásban is érzékelhető a változás. Szerinte kulcskérdés, hogy a hálapénz marad-e vagy sem, ezt fenyegetéssel nem lehet eltüntetni. A miniszterelnök mindemellett kijelentette, hogy nem akarják elvenni az MTA vagyonát, az Akadémia saját tulajdona nem vonható be semmilyen diskurzusba. A vita a kutatás finanszírozásáról szól, arról, hogy a kutatót magát – illetve a státuszát – vagy egy projektet finanszírozzanak-e. Ezen a területen több uniós pénz lesz majd, de a pénz elosztásáról nem a független szellemi elitnek kell döntenie, hanem – egyeztetés után – annak, aki aztán el is számol a pénzzel, abba viszont „senki sem akar beleszólni, hogy mit kutassanak”. Azt is mondta, hogy Tarlós Istvánnak jó esélye van a győzelemre az őszi önkormányzati választáson.
Arra a kérdésre, hogy mekkora szerepe van Mészáros Lőrinc gazdagodásában, Orbán közölte: itthon nincs oligarcharendszer, a gazdasági szereplőknek semmilyen befolyást nem enged a politikába. Egyébként viccnek tartja, hogy a Fidesz-közeli körök gazdagodásáról cikkeznek az újságok. „Baloldali nem gazdagodhatott ugyanúgy?” – tette fel a kérdést, és hozzáfűzte, hogy az ipart, a gazdaságot nem lehet pártalapon támogatni. Azzal kapcsolatban, hogy megviselték-e a Simicska Lajossal történtek, visszakérdezett: „miért, mi történt vele?” Majd azt mondta, olyan van az életben, hogy egy barátság megszűnik, és ők a választás óta sem beszéltek.
„Akivel van közös dolgom, azzal beszélek, akivel nincs, annak sok sikert kívánok”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor a pénteki háttérbeszélgetésre új munkahelyén, a Karmelita kolostorban kerített sort. A miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett fotóról kiderül, hogy a beszélgetésen Windisch Judit (HVG), Hutter Marianna (Azonnali), Csuhaj Ildikó (ATV), Benyó Rita (ATV) és Vorák Anita (RTL) vett részt.
Szerző

Megvan a közös ellenzéki polgármesterjelölt Újbudán és a Terézvárosban is

Publikálás dátuma
2019.03.08. 13:34

Fotó: Draskovics Ádám
A XI. kerületben, a belvárosban és Siófokon is megállapodott abban az ellenzék, hogy egy politikus indulhat a kormánypárti aspiránssal szemben – tudta meg a Népszava.
A XI. kerületben a DK országgyűlési képviselőjét, László Imrét saját pártja mellett, már az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum is támogatja – jelentette be lapunknak a politikus. László hangsúlyozta, hogy a parlamentben több biztató mondatot hallott már a Jobbik és az LMP képviselőitől is. – Az utolsó pillanatban nyitottak maradunk, reméljük ők is beállnak majd mellém – fogalmazott. 
Információnk szerint a belvárosban, a VI. kerületben is megtalálták a közös jelöltet, Soproni Tamás, a Momentum egykori alelnökének személyében.

Érdemes megemlíteni, hogy Soproni áprilisban is itt indult, viszont akkor visszalépett a DK-s Oláh Lajos javára. Oláh most lapunknak sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta az információt, csak annyit mondott, hogy mindenképpen el akarják zavarni tavasszal a Fideszt. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja közlékenyebb volt, lapunknak leszögezte, támogatják Sopronit és reménykednek, hogy követi őket a teljes ellenzék. Az pénteken lett hivatalos, és az Index írt róla először, hogy a IV. kerületben, Újpesten a KDNP-ből kizárt Szalma Botondot támogatják az ellenzéki pártok. Vidéken jobban állnak, mint a fővárosban: eddig MiskolconEgerbenSzombathelyen és Pécsen döntött közös polgármester-jelöltről az ellenzék. Siófokon – az országban egyedüliként – már 2014-ben megvalósult az ellenzéki összefogás: a pártok felsorakoztak a függetlenként induló Lengyel Róbert mögé, aki le is győzte a húsz éve regnáló fideszes Balázs Árpádot. Információink szerint a Balaton-parti városban az idén is elképzelhető hasonló ellenzéki összefogás, ám a pártok már nem csak a polgármestert támogatnák, hanem mind a nyolc egyéni választókörzetben közösen támogatott jelölteket indítanának. Kaposváron is arról szólnak a hírek – bár erről hivatalos bejelentés még nem hangzott el –, hogy az ellenzéki pártok – az MSZP, a DK, az LMP, a Jobbik és a Momentum – közös képviselőjelölteket állítanak majd a 12 választókörzetben, s polgármester-jelöltként is csak egyvalaki áll majd csatasorba Szita Károly ellen. Zalaegerszegen is összefognak az ellenzéki pártok, melyek körzetenként csak egy jelöltet állítanak majd egy egyesület színeiben. Az összefogás jegyében zajlik majd számukra a március 15-i ünnep is, a központi megemlékezésen az ellenzékiek egyetlen, közös koszorú mögött róják le tiszteletüket, majd egy külön ellenzéki ünnepségen is megemlékeznek a forradalomról.

Felmondott a Széchényi Könyvtár egyik vezetője

Publikálás dátuma
2019.03.08. 13:11
Az Országos Széchényi Könyvtár jelenlegi épülete
Fotó: Népszava
Az elmúlt hetekben állítólag több mint tízen adták be felmondási kérelmüket.
A Munkások Újsága Online azt írja, hogy a napokban felmondott az Országos Széchényi Könyvtár általános főigazgató-helyettese – vette észre a 444.hu. A muon.hu-nak egy ott dolgozó könyvtáros azt mondta, az elmúlt hetekben tíznél is többen adták be felmondási kérelmüket. Azt is írják, hogy egy belső felmérés szerint a dolgozók fele szeretne csatlakozni a tervezett közszolgálati sztrájkhoz. Az intézmény vezetése amúgy is távozik, hiszen a főigazgató mandátuma pár hónap múlva lejár – teszik hozzá. A napokban egyébként az Átlátszó arról számolt be: szinte biztosnak látszik, hogy a közgyűjtemény új helye végül az egykori Kilián laktanya Üllői út és Ferenc körút sarkán lévő épülete lesz.
A 444.hu felidézi, hogy nemrég Szabó Szabolcs független parlamenti képviselő írásbeli kérdést nyújtott be a Széchényi Könyvtár ügyében. A Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek címzett dokumentumban arra kérdezett rá: – Mikorra tervezi a kormány, hogy a nemzet könyvtárában dolgozó közalkalmazottak ugyanolyan köztisztviselők legyenek, mint kollégáik, akik az Országgyűlés Könyvtárában dolgoznak? – Fodor Gergely, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa nemrégiben „próbaprojekt”-nek nevezte a Széchényi Könyvtárat és a Budapesti Történeti Múzeumot összekötő Szent István-terem újraépítését. Konkrétan mit kell érteni „próbaprojekt” alatt? – A „próbaprojekt” kapcsán az ott dolgozók és az oda látogatók közül senki nem akar kísérleti nyúlként részt venni a felújításban. Így az egyik legfontosabb kérdés, hogy az azbeszttel szennyezett olvasói terek és dolgozói helyiségek tisztítása mikor fejeződik be? – Tervezik-e a felújítási munkálatok idejére a könyvtár bezárását, s ha igen akkor az ott dolgozók munkaviszonya miként alakul, esetleg kényszerszabadságra küldik-e őket? Történt-e ezzel kapcsolatban valamilyen egyeztetés az intézmény vezetőivel?  A válaszra adott határidő még nem telt le. 
Szerző
Témák
OSZK felmondás
Frissítve: 2019.03.08. 15:59