Silvio Berlusconi;EPP;

2019-03-08 18:39:42

Berlusconi Orbánnak: "mindig melletted fogok állni"

A hírhedt olasz politikus megerősítette, hogy pártja nem támogatja a Fidesz kizárását az Európai Néppártból. Egyúttal arra biztatta Orbánt, működjön együtt az EPP-vel.

Silvio Berlusconi telefonon is megerősítette Orbán Viktornak, hogy az általa vezetett Hajrá Olaszország (FI) jobboldali párt nem szavazza meg a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP). Erről az FI pénteki közleménye számolt be. Az olasz hírügynökségekhez eljuttatott közlemény szerint Silvio Berlusconi hívta fel Orbán Viktort.

Silvio Berlusconi ezzel egy időben azt tanácsolta a magyar kormányfőnek, hogy fogadja el az EPP által előterjesztett kéréseket. "A telefonbeszélgetés során Orbán Viktor szintén megerősítette, hogy pártja továbbra is az EPP-tagja kíván maradni" - olvasható a FI közleményében.

Az állásfoglalás szerint Silvio Berlusconi "mélységes meggyőződése", hogy a Fidesz kizárása "nagy politikai tévedés" lenne. Ezért Berlusconi nem csupán Orbán Viktorral, hanem az EPP vezetőivel is egyeztetett a "közös és pozitív megoldás érdekében". Berlusconi Joseph Daullal, az EPP elnökével is telefonon beszélt, és "politikai hibának" nevezte a Fidesz esetleges kizárását. Az FI elnöke szerint ez az európai parlamenti választások küszöbén negatív hatást gyakorolhatna az EPP más tagjaira is. Hozzátette:

"Meggyőződésem, hogy az EPP missziója és egyben ereje is az, hogy az összes olyan liberális és demokratikus erőt összefogja, amelyek alternatívát képviselnek a baloldallal szemben" - jegyezte még meg a politikus.