Kezességet vállal az állam a "babaváró" támogatásra

Publikálás dátuma
2019.03.08. 20:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több részlet egyértelműbb lett, ám vannak még megmagyarázandó tételek a fiatal házasok maximum 10 millió forintos kamatmentes kölcsönével kapcsolatban, amelyet "babaváró támogatással nyújtott kölcsönnek" nevez Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken benyújtott törvénymódosítási javaslata.
A tervezete szerint "az állami kezességvállalás mértéke a babaváró támogatással nyújtott kölcsön tőkeösszegének és az erre felszámított ügyleti kamatnak a 100 százaléka". Valamint "a babaváró támogatással nyújtott kölcsön biztosítékaként az állami készfizetőkezesség vállaláson túl a hitelintézet további biztosíték előírására nem jogosult". A kölcsönt 2019. július 1. és 2022. december 31. között lehet majd igényelni. A tervezet emellett felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy rendeletben szabályozza a babaváró támogatással nyújtott kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás részletes szabályait. Vélhetően ez tartalmazza majd a ma még nyitott kérdésekre adandó válaszokat, például azt, hogy lesz-e valamiféle hitelbírálat, jövedelemvizsgálat a folyósítás előtt.  A tervezet az szja törvény adómentességről szóló részét is módosítja, e szerint mind a babaváró támogatás, mind a nagycsaládok személygépkocsi-szerzési támogatása adómentes juttatás. 
 
Szerző
Frissítve: 2019.03.08. 21:14

Az Orbán-kormány egymilliárd közpénzt vág Orbán Ráhel barátnőjéhez

Publikálás dátuma
2019.03.08. 20:08
Orbán Ráhel. Fotó: Népszava
Orbán Viktor kormánya egymilliárdot ad az Orbán Ráhel barátnője irányította ügynökségnek fesztiválok támogatására.
Egymilliárd forintot közpénzt juttat Orbán Viktor a lánya, Orbán Ráhel barátnője, Bata-Jakab Zsófia irányította állami Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) Nonprofit Zrt.-nek fesztiválok támogatására – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányhatározatból. Bár talán Orbán Viktor így kíván a maga módján adózni a nemzetközi nőnapnak, a határozat első mondata, bízvást állítható, a legpörgősebb nőnapi ünnepséget is lelohasztaná. Eszerint „a kormány a magyar divat- és designipar átfogó megújításához és fejlesztéséhez szükséges feladatok megvalósítása érdekében egyetért a magyar divat- és designipart átfogó, megújító fejlesztési feladatok hosszú távú koncepciójával és azzal, hogy – figyelemmel a magyar divat- és designipar fejlesztésével kapcsolatos feladatok, valamint a turisztikai marketing- és kommunikációs feladatok ellátásáról szóló 1022/2018. kormányhatározat 1. pontjára – a koncepciót a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. az MDDÜ nZrt.-n keresztül valósítsa meg”. Aki azonban eme, körömgombareklámhoz hasonlóan elijesztő szerepű bevezető után még kitart, elnyeri méltó jutalmát. A kormányszándékok nyomatékául ugyanis egész pontosan 1 milliárd 4 millió forint közpénzt lekanyarítanak a turisztikai célelőirányzat számára, amiből aztán „turisztikai szempontból kiemelt jelentőségű” fesztiválokat kell támogatni. Felkérik a kormányfő kabinetfőnökét, az MTÜ tulajdonosi jogait ellátó Rogán Antalt is, hogy az alapból támogassa az MDDÜ-t. Mindehhez még némi, a bevezetéshez hasonló, a pozitív országkép és a fesztiválok iránti mély kormányelkötelezettségről tanúskodó körítés is társul. Mint arról korábban beszámoltunk, az MTÜ által tavaly alapított MDDÜ-t irányító Bata-Jakab Zsófia Orbán Ráhel barátnője: a kormányfő lányával egy időben járt a Corvinus marketingszakára, és már egyetemi évei alatt is dolgozott például a kormányfő felesége, Lévai Anikó által felkarolt, ám hatalmasat bukó, részben állami Attitude divatmárka csapatában. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója saját bevallása szerint is kap alkalomszerű, ingyenes szakmai tanácsokat Orbán Ráheltől. A kormányfő lánya egy felvétel tanúsága szerint egy ízben közpénzmegszerzési lehetőségekről csevegett Máté Kristóffal, az MTÜ értékesítési, illetve Berényi Vincével, az ügynökség egykori stratégiaimarketing-igazgatójával.
Szerző
Frissítve: 2019.03.10. 15:07

Új gazdánál az egyik oligarchaalapkezelő

Publikálás dátuma
2019.03.08. 20:02
Fotó: Népszava, Tóth Gergő.
Szíjj László megvásárolja a Minerva Tőkealap-kezelőt – tette közzé nemrég a Gazdasági Versenyhivatal.
A cégről annyi tudható, hogy a több mint hárommilliárdos vagyonú Themis Magántőkealapot kezeli, illetve korábban eladta az MKB Bank 35 százalékát birtokló Metis Magántőkealapot a kormányfő strómanjaként számon tartott Mészáros Lőrinc jegyezte Konzumnak. Míg a leginkább a közbeszerzés-kedvenc Duna Aszfalt nevű építőipari vállalkozásáról ismert Szíjj Lászlót Mészáros Lőrinchez sorolják közel, addig a Minerva eladóját, Jaksa János egykori kecskeméti bankárt elemzők leginkább Szíjj Lászlóhoz és Matolcsy György jegybankelnökhöz kötik. De Szíjj László nem áll távol az MKB Banktól sem: ez év elején Matolcsy György rokona, Szemerey Tamás érdekeltségétől ugyanis megvásárolta a kormányfő-közeli vállalkozók és környezetük körében kézről kézre járó hitelintézet 33 százalékát birtokló Blue Robin S.C.A. tulajdonosát. A Themis magántőkealapot a Válasz Online tavaly év végén a Mészáros Lőrincet és körét korábban reptető osztrák Cursus Aviation GmbH tulajdonosaként azonosította; az alap ezzel egy időben részesedést vásárolt a lap által közbeszerzés-közeli körökhöz kötött, építőipari Mérföldkő Közlekedési Kft.-ben is.
Szerző