Orbán Viktor Varsóba utazik a NATO-csatlakozás 20. évfordulójára

Publikálás dátuma
2019.03.09. 13:12
Orbán Viktor a visegrádi négyekkel ünnepli a NATO-csatlakozás 20. évfordulóját
Fotó: Isza Ferenc / AFP
A miniszterelnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter a visegrádi országokkal közösen ünneplik meg, hogy Magyarország, Csehország és Lengyelország 1999. március 12-én lépett be a NATO-ba.
Orbán Viktor és Benkő Tibor honvédelmi miniszter vasárnap Lengyelországba utazik, ahol cseh, szlovák és lengyel partnereikkel közösen ünneplik a visegrádi országok NATO-csatlakozásának 20. évfordulóját - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szombaton az MTI-t. A vasárnap délelőtt a Varsóhoz közeli wesolai páncélos dandárnál tartandó ünnepségen beszédet mond Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország miniszterelnöke, majd megtekintik a szövetséges erők haditechnikai bemutatóját. A programot NATO-katonákkal folytatott beszélgetés és a védelmi miniszterekkel közös ebéd zárja - ismertette a programtervezetet a sajtófőnök.

Magyarország, Csehország és Lengyelország 1999. március 12-én, Szlovákia pedig 2004-ben csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.
Frissítve: 2019.03.09. 13:18

Jakab Zsuzsanna egykori államtitkár a WHO vezérigazgató-helyettese lett

Publikálás dátuma
2019.03.09. 12:41
Jakab Zsuzsanna lett a WHO vezérigazgató-helyettese
Fotó: Molnár Ádám
A bejelentés a szervezet árfogó reformjának nyilvánosságra hozatalával egy időben történt, melynek keretében modernizálnák és megerősítenék a világ vezető közegészségügyi intézményét.
Dr. Jakab Zsuzsannát nevezték ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgató-helyettesévé - írja a szervezet honlapjának közlése alapján a napi.hu. Jakab már eddig is magas tisztséget, az Európáért felelős regionális igazgatói posztot töltötte be, mostantól pedig Tedros Adhanom Ghebreyesus vezérigazgató helyettese lesz.  

A 67 esztendős egészségpolitikus 1975-től dolgozott az Egészségügyi Minisztérium nemzetközi főosztályán: a minisztérium külkapcsolataiért, köztük az ENSZ Egészségügyi Világszervezetével való kapcsolattartásért felelt. Később, 2002-től Csehák Judit, a Medgyessy-kormány egészségügyi, szociális és családügyi minisztere hívta vissza a magyarországi egészségpolitikába. Elfoglalta az Egészségügyi Minisztérium államtitkári székét, ahol 2005-ig címzetes államtitkárként
ő volt a felelős egyebek mellett Magyarország uniós csatlakozásának előkészítéséért a közegészségügy területén.

A WHO mostani közlése szerint a vezérigazgató-helyettes feladatai közé tartoznak majd többek között az egyetemes egészségügyi lefedettség technikai programjai, az életút, a fertőző és nem fertőző betegségek, az egészségesebb populációk és az antimikrobális rezisztencia témaköre.

Jakab Zsuszsanna kinevezése azonnali hatályú, ám az európai régióért felelős igazgatói feladatokat is ellátja még egy ideig. A regionális igazgatói kinevezése 2020. január végéig szól, az utódjának kiválasztására várhatóan az 53 európai WHO-tagállam szeptemberi éves kormányzati találkozóján kerül sor - olvasható a közleményben.
Szerző

Lövöldözni kezdett egy beteg egy prágai kórházban

Publikálás dátuma
2019.03.09. 11:43
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A páciens sajtóhírek szerint rákbetegként volt a cseh főváros egyik kórházában. Az ápolóknak sikeürült lefegyverezni, de így is megsebesített két embert, egyiküket súlyosan.
Pénteken éjfél előtt egy páciens fegyverével tüzet nyitott egy prágai kórházban - írja a cseh rendőrség közlése nyomán a 444.hu. A Vinohrady városrészben lévő egyetemi kórház hematológiai osztályán történt eset során két ember is megsebesült, egyikük állapota nagyon súlyos, a hírek szerint újra is kellett éleszteni. A támadót, akitől az ápolók elvették a fegyvert, őrizetbe vették. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A bumm.sk szlovákiai portál értesülései szerint a lövöldöző rákbetegként feküdt a kórházban.
Szerző