Előfizetés

Tizenegy csecsemő halt meg egy nap leforgása alatt egy tunéziai kórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.10. 10:56
Családtagok várakoznak annak a tuniszi szülőotthonnak a bejáratánál, ahol a halálesetek történtek
Fotó: FETHI BELAID / AFP or licensors
Lemondott szombaton Tunézia egészségügyi minisztere, Abdel Rauf al-Serif azt követően, hogy 24 órán belül 11 csecsemő halt meg rejtélyes okból az ország fővárosának egyik kórházában – adta hírül a TAP tunéziai hírügynökség.
Mind a minisztérium, mint az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben. A 11 csecsemő valószínűleg vérmérgezésbe halt bele. Tunézia lakosai egyre gyakrabban panaszkodnak az állami szolgáltatások – köztük az egészségügy – romlására. A kormány bírálói szerint a közszférában burjánzik a korrupció - közölte a hirado.hu.

Lezuhant egy etióp utasszállító, 157 emberrel a fedélzetén - egyetlen ember sem élte túl

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.10. 10:20
Illusztráció
Fotó: Minasse Wondimu Hailu / Anadolu Agency
A baleset okai tisztázatlanok. Ugyanilyen típusú repülőgép volt az indonéz Lion Air szintén felszállás után lezuhanó utasszállítója is.
Az Ethiopian Airlines Boeing 737-es repülője helyi idő szerint vasárnap reggel 8:44-kor, nem sokkal a felszállása után lezuhant, írja a BBC. Az etióp fővárosból Addis Abababól a kenyai Nairobiba tartó gép fedélzetén 149 utas és 8 fős személyzet volt. A reptértől mindössze 60 kilométerre, Bishoftu városa mellett csapódott a földbe.
Tévolde Gebre Mariam, az Ethiopian Airlines vezérigazgatója sajtótájékoztatóján jelezte: még nagyon korai meghatározni a baleset okát, írja a Parameter.sk. Elmondta ugyanakkor, felszállás a pilóta az irányítótoronynak jelezte, hogy nehézségei támadtak, ezért engedélyt kért a visszatérésre.  A Flightradar repülőgép-figyelő szolgáltatás adatai szerint a repülőnek a felszállás után "nem volt stabil vertikális sebessége".
A légitársaság előbb arról adott ki közleményt, hogy a mentőakció már elkezdődött. Később azt közölték: a gépen 33 ország 149 polgára utazott, és közülük egyetlen egy ember sem élte túl a balesetet.
"A robbanás és a tűz olyan erős volt, hogy közel sem tudtunk menni. Minden leégett"

- nyilatkozta a BBC-nek egy szemtanú. Az etióp elnök közleményében legmélyebb részvétének adott hangot.
A Boeing arról nyilatkozott, hogy közelről kíséri figyelemmel a történteket. A gyártónak egy pontosan ugyanilyen típusú gépe, szintén egy 737 Max-8-as repülőgép zuhant le mindössze 5 hónappal ezelőtt, szintén tisztázatlan okokból - az indonéz Lion Air gép októberi tragédiája 189 életet követelt. 2017 óta közlekednek ezek a 737-800-asok.
Az Ethiopian Airlines tavaly több mint 10 millió utast szállított, a légitársaság Afrika legnagyobbjának tartja magát. Megbízható, biztonságos légitársaság hírében áll. Közel 10 éve, 2010-ben volt érintett utoljára légi szerencsétlenségben: akkor a Földközi-tengerbe zuhant egy repülőjük, 90 ember halt meg. 1996-ban egy járatukat eltérítették, az az eset - a légitársaság hibáján kívüli okból - az szintén katasztrófával ért véget.

Hetven éves kolumbiai repülőgép tragédiája végzett 14 emberrel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.10. 10:02

Fotó: AFP / HO / COLOMBIA'S CIVIL DEFENSE PRESS OFFICE
A baleset okai tisztázatlanok. Tény ugyanakkor, hogy a repülőgépnek érvényes engedélyei voltak, és a személyzet jó egészségi állapota is igazolt volt.
Senki sem élte túl, mikor ismeretlen körülmények között lezuhant egy 1945-ben készült DC-3-as repülőgép a kolumbiai Villavicencio település közelében, írja az Airportal.hu. A repülőgép San Jose del Guaviare-ból Villavicencio-ba tartott, amikor az érkező repülőtértől nem messze hirtelen magasságot veszített - vagyis zuhanni kezdett. A Reuters azt írja, helyi idő szerint reggel 10:40-kor adtak le vészjelzést a pilóták.
A DC-3-as egy ültetvényen húzódó földútra zuhant. A becsapódást követően kigyulladt, a törzs teljesen leégett. 14-en vesztették életüket.

A hatóságok az első hírek szerint azt sem tudták, hogy hányan utaztak a repülőgép fedélzetén. A helyi sajtóértesülések 11-12 áldozatról szólnak, az aviation-safety.net adatlapján pedig nyolc utas és három fős személyzet szerepelt. Később a hatóságok közölték, hogy a balesetben 14 ember veszítette életét, a repülőt üzemeltető Laser Aereo légitársaság pedig egy közleményben meg is nevezte az áldozatokat.
A halottak között van a kolumbiai Vaupes tartomány egy városának polgármestere is. A baleset okai tisztázatlanok. Tény ugyanakkor, hogy a repülőgépnek érvényes engedélyei voltak a repülésre, és a személyzet jó egészségi állapota is igazolt volt.