Egy szlovák politikus felesége, fia és lánya is a lezuhant etióp gépen utazott

Publikálás dátuma
2019.03.10. 15:03
Egy férfi az Ethiopian Airlines lezuhant gépének roncsai között
Fotó: Xinhua News Agency
A szlovák parlament alelnökének felesége és gyermekei mellett négy ENSZ-alkalmazott, és a szomáliai elnök protokollfőnöke is meghalt a vasárnap reggel lezuhant gépen.
Mint korábban beszámoltunk róla, az Ethiopian Airlines Boeing 737-es repülője helyi idő szerint vasárnap reggel 8:44-kor, nem sokkal a felszállása után lezuhant. A gépen 33 ország 149 polgára utazott:
 • 32 kenyai;
 • 18 kanadai;
 • 9 etióp;
 • 8 kínai;
 • 8 olasz;
 • 8 amerikai;
 • 7 francia;
 • 7 brit;
 • 6 egyiptomi;
 • 5 német;
 • 4 indiai;
 • 4 szlovák;
 • 3 osztrák;
 • 3 orosz és
 • 3 svéd.
A többi áldozat 2-2 izraeli, marokkói, lengyel, spanyol, valamint 1-1 belga, dzsibuti, indonéz, ír, mozambiki, nepáli, nigériai, norvég, ruandai, szaúd-arábiai, szerb, szlovén, szomáliai, szudáni, togói, ugandai és jemeni állampolgár. A 8 fős személyzettel együtt, összesen 157-en haltak meg: egyetlen egy ember sem élte túl a balesetet.
Anton Hrnko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnökének, a szlovák parlament egyik alelnökének felesége, fia és lánya is az áldozatok között van. Mint a Parameter.sk írja, Hrnko fia, Martin a BUBO utazási iroda küldöttjeként dolgozott. A negyedik szlovákiai áldozat egy jótékonysági szervezet munkatársa.
Az áldozatok között van négy ENSZ-alkalmazott, valamint a szomáliai elnök protokollfőnöke, Shahaad Abdishakur is a hvg.hu szerint.
A gép a zuhanás pillanatában felrobbant, és akkor lánggal égett, hogy két órán át a tűzoltók sem tudták megközelíteni. "A robbanás és a tűz olyan erős volt, hogy közel sem tudtunk menni. Minden leégett" - nyilatkozta a BBC-nek egy szemtanú. Az etióp elnök közleményében legmélyebb részvétének adott hangot. A Boeing arról nyilatkozott, hogy közelről kíséri figyelemmel a történteket.  
Szerző
Frissítve: 2019.03.10. 17:23

Orbán és Babis együtt dicsérte a NATO-t

Publikálás dátuma
2019.03.10. 14:05

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Megünnepelték a V4-ek, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz, Szlovákia pedig tizenöt éve csatlakozott a NATO-hoz.
Nagyot mondó beszédekkel ünnepelték a visegrádi négyek (V4) NATO-belépésének évfordulóját vasárnap a Varsó melletti Wesolában a kormányfők. A magyar, a lengyel és a szlovák miniszterelnök részvételével rendezett ünnepségen Babis és Orbán is kitett magáért. 
A biztonság zálogának nevezte a NATO-t Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Beszédében kiemelte: a NATO vonzó a demokratikus országok számára, "közös védelmet biztosít anélkül, hogy akármennyire is csökkentse a tagállamok szuverenitását". A NATO a V4 közös erőfeszítéseinek köszönhetően is gyorsan és következetesen alkalmazkodik a változó biztonsági körülményekhez - értékelte Morawiecki.
Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök felszólalásában a V4 kötelességének nevezte, hogy erősítse a NATO-t, és "közös nyelvet keressen a szomszédokkal való kapcsolatokban".

Babis: "valamiféle európai titkár" itt ne irányítson

Nem kell olyan európai uniós hadsereg, amely helyettesítené a NATO-erőket - hangsúlyozta Andrej Babis cseh kormányfő. Babis - akit botrányai nyomán egy ideje lényegében a Putyin-barát cseh államfő, Milos Zeman tart miniszterelnöki pozíciójában - a NATO-nak a V4-ek védelmében betöltött szerepét méltatta, de egyúttal inkább állást foglalt az erősebb európai integrációval szemben. A NATO előtt álló kihívásokról beszélve arról értekezett, hogy új követelmények fogalmazódtak meg "valamiféle európai hadsereg létrehozására, amely helyettesíthetné a NATO-erőket".
"Ezzel nem értek egyet"

- mondta az ötletről, amit pillanatnyilag senki sem képvisel következetesen az unióban (bár tény, hogy Emmanuel Macron francia elnök felvetette azt az I. világháború lezárultának évfordulóján, miközben az EU heves tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államokkal a Trump-féle védővámok kapcsán. Majd miután Donald Trump amerikai elnök Twitteren kikelt Macron ellen, Angela Merkel német kancellár is védelmébe vette a potens önvédelmi haderő gondolatát). Babis gondolhatott még a NATO-val egyébként együttműködő, az EU határait védeni hivatott Frontex erősítésének tervére is, melyben sokan az egyes tagállamok korlátozását látják. A cseh miniszterelnök hozzáfűzte, nem szeretné, hogy az európai védelmet "valamiféle európai titkár irányítsa, és a védelmi lépéseket olyan kaotikus módon koordinálják, mint például az euróövezet esetében". Elmondta: tervek vannak a hibrid fenyegetésekre, a dezinformációra és a kibervédelemre összpontosító új uniós ügynökségek létrehozására. Szerinte ezekkel az ügyekkel a NATO-nak kell foglalkoznia, szorosan együttműködve az EU-val.
Balról: ORBÁN Viktor; Andrej BABIS; Mateusz MORAWIECKI; Peter PELLEGRINI
Fotó: Szecsődi Balázs / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán: a V4-ek meghaladhatnák a NATO felé tett vállalásaikat

Felértékelődik a NATO szerepe, mert Európa biztonsága ma törékeny lábakon áll - mondta Orbán Viktor Varsóban. Beszédében emlékeztetett: az észak-atlanti szövetség azzal a céllal jött létre, hogy békét, biztonságot, stabilitást és jólétet teremtsen előbb az atlanti térségben, majd az egész világon. "Ezt akarjuk megőrizni ma is", továbbá elvinni azoknak is, akik jelenleg polgárháborús körülmények között élnek - mondta. Emellett megköszönte a többi V4-országnak, hogy a polgárháborús körülmények elől menekülő emberek ellenében segítettek "megvédeni" Magyarország déli határát. Orbán úgy véli,
a visegrádi országok gazdasági ereje lehetőséget ad, hogy meg is haladják a NATO-tagsággal járó vállalásaikat.

Orbán arról is beszélt: olyan szintre akarják fejleszteni a magyar hadsereget, hogy meg tudja védeni Magyarországot és a NATO-ban is megállja a helyét. "Nemcsak szavakkal veszünk részt" a terrorellenes küzdelemben, hanem katonáinkkal is, részletezte a miniszterelnök. Ma 692 magyar katona szolgál a világ különböző pontjain, és hamarosan újabb 130 csatlakozik hozzájuk.
Később a kormányfő "aki falakat akar bontani, annak előbb el kell menni a falig" kijelentéssel átadta Kornel Morawieckinek, a szejm korelnökének a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést a magyar nagykövetségen. Morawieckinek ezt az MTI szerint a Magyarország iránti szolidaritásának és következetes kiállásának, valamint a magyar-lengyel politikai kapcsolatok erősítését szolgáló tevékenységének elismeréséül kapta. A korelnök a rendszerváltás előtti rezsim elleni küzdelmével, a Harcoló Szolidaritás szervezet létrehozásában való részvételével érdemelte ki Orbán méltató szavait.

Álom az önvédelem

A miniszterelnöki beszédek visszatérő eleme, hogy a jelenleg zajló hadászati reform eredményeképpen Magyarország önállóan, pláne NATO segítség nélkül is ellent tud állni egy külső támadásnak. Valóban javítanak a magyar véderő állapotán az elmúlt hónapok katonai beszerzései, ám ettől az még nem éri el a kormánypolitikusok által emlegetett "régiós nagyhatalmi" szintet: hiába költött a kormány százmilliárdokat katonai fejlesztésre, csak álom marad az önvédelem.
Emellett viszont feldereng egy diplomáciai oldala is a fegyvervásárlásoknak. A kormány orosz fegyverek beszerzéséről is dönthetett volna, mégis az orosz haditechnikáról való leválás folyamata indult meg. A honvédség jellemzően a német, kisebb részben a francia hadiiparnak adott le komoly megrendelést, Amerika kegyét rakéta- és vadászgép-vásárlás ötletével keresi Orbán, a norvégoktól légvédelmi rendszert veszünk, a Norvég Civil Alap betámadása után ez hozhat olvadást a norvég diplomáciában. Az Airbus-helikopterek vásárlását például sokan afféle törlesztésként értékelik, amiért az EU rábólintott a paksi bővítésre.

Frissítve: 2019.03.10. 19:48

A brit külügyminiszter szerint a Brexit-megállapodás elfogadása esetén is szükség lehet a kilépés halasztására

Publikálás dátuma
2019.03.10. 12:44
Jeremy Hunt
Fotó: MICHAEL KAPPELER/DPA / AFP
A brit külügyminiszter szerint akkor is szükségessé válhat a brit EU-tagság megszűnésének késleltetése, ha a londoni alsóház a jövő héten elfogadja a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást.
Jeremy Hunt a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette ugyanakkor azt is, hogy ha a parlament ismét elveti a Brexit-megállapodást, a kilépési folyamat a "bénultság" állapotába kerülhet, és végül "az egész Brexit odaveszhet". Hunt szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni a parlamenti aritmetikát, különös tekintettel arra, hogy "hátszél dagasztja azoknak a vitorláit, akik meg akarják akadályozni a Brexitet". A külügyminiszter szerint a Brexit-ellenes tábornak ehhez ugyanis csak három dolgot kell elérnie: meg kell akadályoznia a megállapodás elfogadását, meg kell szavaznia a kilépés elhalasztását, ezután el kell érnie az újabb EU-népszavazás kiírását. 
Szerző