Orbán és Babis együtt dicsérte a NATO-t

Publikálás dátuma
2019.03.10 14:05

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Szecsődi Balázs
Megünnepelték a V4-ek, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz, Szlovákia pedig tizenöt éve csatlakozott a NATO-hoz.
Nagyot mondó beszédekkel ünnepelték a visegrádi négyek (V4) NATO-belépésének évfordulóját vasárnap a Varsó melletti Wesolában a kormányfők. A magyar, a lengyel és a szlovák miniszterelnök részvételével rendezett ünnepségen Babis és Orbán is kitett magáért. 
A biztonság zálogának nevezte a NATO-t Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Beszédében kiemelte: a NATO vonzó a demokratikus országok számára, "közös védelmet biztosít anélkül, hogy akármennyire is csökkentse a tagállamok szuverenitását". A NATO a V4 közös erőfeszítéseinek köszönhetően is gyorsan és következetesen alkalmazkodik a változó biztonsági körülményekhez - értékelte Morawiecki.
Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök felszólalásában a V4 kötelességének nevezte, hogy erősítse a NATO-t, és "közös nyelvet keressen a szomszédokkal való kapcsolatokban".

Babis: "valamiféle európai titkár" itt ne irányítson

Nem kell olyan európai uniós hadsereg, amely helyettesítené a NATO-erőket - hangsúlyozta Andrej Babis cseh kormányfő. Babis - akit botrányai nyomán egy ideje lényegében a Putyin-barát cseh államfő, Milos Zeman tart miniszterelnöki pozíciójában - a NATO-nak a V4-ek védelmében betöltött szerepét méltatta, de egyúttal inkább állást foglalt az erősebb európai integrációval szemben. A NATO előtt álló kihívásokról beszélve arról értekezett, hogy új követelmények fogalmazódtak meg "valamiféle európai hadsereg létrehozására, amely helyettesíthetné a NATO-erőket".
"Ezzel nem értek egyet"
- mondta az ötletről, amit pillanatnyilag senki sem képvisel következetesen az unióban (bár tény, hogy Emmanuel Macron francia elnök felvetette azt az I. világháború lezárultának évfordulóján, miközben az EU heves tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államokkal a Trump-féle védővámok kapcsán. Majd miután Donald Trump amerikai elnök Twitteren kikelt Macron ellen, Angela Merkel német kancellár is védelmébe vette a potens önvédelmi haderő gondolatát). Babis gondolhatott még a NATO-val egyébként együttműködő, az EU határait védeni hivatott Frontex erősítésének tervére is, melyben sokan az egyes tagállamok korlátozását látják. A cseh miniszterelnök hozzáfűzte, nem szeretné, hogy az európai védelmet "valamiféle európai titkár irányítsa, és a védelmi lépéseket olyan kaotikus módon koordinálják, mint például az euróövezet esetében". Elmondta: tervek vannak a hibrid fenyegetésekre, a dezinformációra és a kibervédelemre összpontosító új uniós ügynökségek létrehozására. Szerinte ezekkel az ügyekkel a NATO-nak kell foglalkoznia, szorosan együttműködve az EU-val.

Orbán: a V4-ek meghaladhatnák a NATO felé tett vállalásaikat

Felértékelődik a NATO szerepe, mert Európa biztonsága ma törékeny lábakon áll - mondta Orbán Viktor Varsóban. Beszédében emlékeztetett: az észak-atlanti szövetség azzal a céllal jött létre, hogy békét, biztonságot, stabilitást és jólétet teremtsen előbb az atlanti térségben, majd az egész világon. "Ezt akarjuk megőrizni ma is", továbbá elvinni azoknak is, akik jelenleg polgárháborús körülmények között élnek - mondta. Emellett megköszönte a többi V4-országnak, hogy a polgárháborús körülmények elől menekülő emberek ellenében segítettek "megvédeni" Magyarország déli határát. Orbán úgy véli,
a visegrádi országok gazdasági ereje lehetőséget ad, hogy meg is haladják a NATO-tagsággal járó vállalásaikat.
Orbán arról is beszélt: olyan szintre akarják fejleszteni a magyar hadsereget, hogy meg tudja védeni Magyarországot és a NATO-ban is megállja a helyét. "Nemcsak szavakkal veszünk részt" a terrorellenes küzdelemben, hanem katonáinkkal is, részletezte a miniszterelnök. Ma 692 magyar katona szolgál a világ különböző pontjain, és hamarosan újabb 130 csatlakozik hozzájuk.
Később a kormányfő "aki falakat akar bontani, annak előbb el kell menni a falig" kijelentéssel átadta Kornel Morawieckinek, a szejm korelnökének a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést a magyar nagykövetségen. Morawieckinek ezt az MTI szerint a Magyarország iránti szolidaritásának és következetes kiállásának, valamint a magyar-lengyel politikai kapcsolatok erősítését szolgáló tevékenységének elismeréséül kapta. A korelnök a rendszerváltás előtti rezsim elleni küzdelmével, a Harcoló Szolidaritás szervezet létrehozásában való részvételével érdemelte ki Orbán méltató szavait.

Álom az önvédelem

A miniszterelnöki beszédek visszatérő eleme, hogy a jelenleg zajló hadászati reform eredményeképpen Magyarország önállóan, pláne NATO segítség nélkül is ellent tud állni egy külső támadásnak. Valóban javítanak a magyar véderő állapotán az elmúlt hónapok katonai beszerzései, ám ettől az még nem éri el a kormánypolitikusok által emlegetett "régiós nagyhatalmi" szintet: hiába költött a kormány százmilliárdokat katonai fejlesztésre, csak álom marad az önvédelem.
Emellett viszont feldereng egy diplomáciai oldala is a fegyvervásárlásoknak. A kormány orosz fegyverek beszerzéséről is dönthetett volna, mégis az orosz haditechnikáról való leválás folyamata indult meg. A honvédség jellemzően a német, kisebb részben a francia hadiiparnak adott le komoly megrendelést, Amerika kegyét rakéta- és vadászgép-vásárlás ötletével keresi Orbán, a norvégoktól légvédelmi rendszert veszünk, a Norvég Civil Alap betámadása után ez hozhat olvadást a norvég diplomáciában. Az Airbus-helikopterek vásárlását például sokan afféle törlesztésként értékelik, amiért az EU rábólintott a paksi bővítésre.

Frissítve: 2019.03.10 19:48

Minden washingtoni szempár az igazságügyi miniszterre tapad - Trumpé a leginkább

Publikálás dátuma
2019.03.23 18:35
Mueller has submitted report on Russia investigation: attorney general
Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
Feszülten várták szombaton az amerikai fővárosban, hogy az igazságügyi miniszter közzétegye annak a beszámolónak legalább a lényegi elemeit, amelyben Robert Mueller különleges ügyész összegzi a Trump-csapat ügyében közel két éven át folytatott vizsgálatának a következtetéseit.
Mueller, az FBI volt igazgatója arra kapott megbízást 2017-ben az igazságügyi tárcától, hogy járjon utána, összejátszott-e a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump republikánus jelölt kampánycsapata a választás kimenetelét befolyásolni próbáló oroszokkal, illetve akadályozta-e az elnökké választott Trump az igazságszolgáltatás tevékenységét. Mueller a vizsgálat során több személy ellen büntető eljárást kezdeményezett, és ezek némelyike eljutott az ítélethozatalig is, de egyik esetben sem olyan cselekmények miatt történt mindez, ami a különleges ügyész megbízatásának a lényegére vonatkozott, hanem olyan köztörvényes ügyek – például adócsals, pénzmosás - miatt, amelyek mintegy mellékesen kerültek felszínre a nyomozás során Trump egykori kampánycsapatának, illetve az elnök környezetének egyes volt tagjaival kapcsolatban. Mueller pénteken – az amerikai keleti parti idő szerint kora este, amikor Európában már éjszaka volt – elküldte a vizsgálódását összegző jelentését William Barr igazságügyi miniszternek. A jelentés tartalmáról eddig lényegében csak annyit közöltek, hogy a különleges ügyész nem indítványoz további vádemeléseket – vagyis olyasmi nem jutott tudomására a nyomozás során, ami a bíróság előtt is képviselhető, megalapozott érvekkel támasztaná alá az elnök, illetve korábbi vagy mostani környezete bármely tagjának a büntetőjogi felróhatóságát az oroszokkal való összejátszás miatt. Abból, ami korábban a médiához eljutott a vizsgálat során megállapított tényekből, a leginkább kézzelfogható elem az volt, hogy Trump legszűkebb környezetének egyes tagjai a kampány alatt találkoztak olyan oroszokkal, akik azt állították, hogy Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltre nézve kompromittáló információk birtokában vannak. Szombaton William Barr igazságügyi miniszter – a hétvége ellenére – megjelent hivatalában, a rá várakozó újságírókkal szóba sem állt, és, miként hírlik, dolgozószobájában tanulmányozni kezdte a Mueller-jelentést. Egyes források szerint Barr azt is mérlegeli, mit lehet közzétenni a dokumentumból, esetleg már szombaton. A jelentés szövegének mielőbbi megismerésére az ellenzéki demokrata párti törvényhozók is benyújtották igényüket.
Témák
USA

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.