Szélviharral indul a hét, tizenegy megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést

Publikálás dátuma
2019.03.10. 16:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőre másodfokú figyelmeztetés van érvényben további öt megyében és a fővárosban. A Kárpát-medence fölött hidegfront robog át, már éjszaka is sokfelé kell viharos szélre számítani.
Vasárnap eleinte az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd késő délután az északnyugati határvidéken már szakadozni kezd a felhőtakaró, jósolja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Késő estig délnyugaton elszórtan, másutt többfelé várható eső, zápor, az esti órákban kis eséllyel egy-egy zivatar is kialakulhat. Éjszaka északnyugat felől gyorsan csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, nagy területen kiderül az ég.
Viharos széllel kezdődik a hét, emellett záporokra, néhol hózáporra is készülni kell. Hajnalban mínuszok is lesznek, s néhol napközben is 10 fok alatt maradnak a maximumok.

Szélviharos jövőhét

Hétfőn eleinte az ország nagy részén derült, napos idő várható, majd dél, délnyugat felől megnövekszik a felhőzet - derül ki a középtávú előrejelzésből. Délnyugaton több helyen, másutt elszórtan várható eső, zápor, a magasabb helyeken havas eső sem kizárt. Eleinte még nagy területen lesz viharos a szél, mely estétől fokozatosan északnyugatira fordul, és az éjszaka folyamán sokfelé lesz viharos,
a legerősebb széllökések elérhetik a 95 km/h-t is.

Napközben fokozatosan veszít erejéből a szél, de késő délutánig továbbra is számítani kell erős, főként a Kisalföldön viharos lökésekre is.
A szél veszélye miatt hétfőre másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére.
Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki
 • Békés,
 • Borsod-Abaúj-Zemplén,
 • Csongrád,
 • Győr-Moson-Sopron,
 • Hajdú-Bihar,
 • Heves,
 • Komárom-Esztergom,
 • Somogy,
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
 • Tolna és
 • Veszprém megyére.
A legalacsonyabb hőmérséklet hétfőn általában 3-10 fok között alakul, a legmagasabb hőmérséklet 8-13 fok között alakul.
Kedden számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb egy-egy futó zápor alakulhat ki, illetve hajnalban a Dunántúlon futó hózápor sem kizárt. Még ekkor is eleinte viharos, erős lesz a szél, majd délután fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 3, a maximumhőmérséklet 7-11 fok között alakul.
Szerdán eleinte a Tiszántúlon néhány órára még kisüthet a nap. Szórványosan várható eső, zápor. A szél megélénkül, helyenként megerősödik. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 5, napközben plusz 4 és 10 fok között alakul a hőmérséklet.
Csütörtökön délen, délkeleten több helyen, másutt csak elszórtan eshet az eső, illetve a zápor. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Dunántúlon megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 3, a maximumhőmérséklet 6 és 11 fok között alakul.
Pénteken, március 15-én szórványosan várható eső, zápor. Időnként megerősödhet a szél is. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 2, napközben plusz 6-13 fok között alakul a hőmérséklet.
Szombaton és vasárnap elszórtan eső, zápor előfordulhat, de vasárnap több órára kisüt majd a nap. A szél többfelé megerősödik, vasárnap helyenként viharossá fokozódik. A minimumhőmérséklet szombaton 2 és 7, vasárnap 3 és 8 fok között valószínű. A nappali maximumok szombaton 10 és 18, vasárnap 13 és 18 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünkön kiterjedt felhőmentes terület csupán a mediterrán térségben figyelhető meg, ahol egy anticiklon az uralkodó. Az Ibériai-félszigeten néhol tartósan megmarad a köd, ezt leszámítva arrafelé szinte zavartalan a napsütés. Európa más tájain ugyanakkor a zonális, nyugat-keleties áramlás a meghatározó, egymást követik a gyorsmozgású időjárási frontok, egyes vidékeken egy nap alatt több front is átvonul.
Nagy területen erősen változékony az idő: sokfelé fúj viharos szél, és több helyről jelentenek esőt. A Skandináv-félszigeten havazás is előfordul, ez a térség jelenleg a szárazföld leghidegebb része, ahol a hőmérséklet többfelé napközben is fagypont alatt marad, hajnalban pedig néhol -20 fok alá hűl le a levegő. Ezzel szemben a Földközi-tenger partvidékén 20 fok fölé melegszik fel a levegő.
Hétfő estig a Kárpát-medence fölött egy hidegfront robog át, éjszaka sokfelé kell viharos szélre számítani.

Sztrájkolt a társulat az Erkel Színház szombati előadásán

Publikálás dátuma
2019.03.10. 11:51

Késve kezdődött a Carmen szombati előadása az Erkel Színházban. A szakszervezetek 35 százalékos alapilletmény-emelést szeretnének. Az opera végül lement, de a darab első részében a sztrájk miatt kevesebb szereplő lépett színpadra.
Közel fél órája várt már a publikum, ám az eredetileg 18 órára hirdetett előadás nem kezdődött el; tapsolni kezdett a majdnem telt házas budapesti Erkel Színház közönsége, várták, hogy elkezdődjön a Carmen című opera - számolt be a történtekről a Magyar Hang. (A lap egy olvasójuk beszámolója alapján közölte az esetet.) Akkor egy színházi vezető lépett ki a színpadra, és közölte: 17 és 20 óra között sztrájkol a társulat, az egyeztetés, hogy legyen előadás, jelenleg is folyik, a társulat egyharmada így este 8 óráig nem lép színpadra.  A jelenlévőknek azt is elmondták, hogy a sztrájkra azért kerül sor, mert a dolgozók, illetve az őket képviselő három szakszervezet alapilletmény-emelést szeretne, ám egyelőre nincs megállapodás. Azt is jelezték, aki szeretné, vissza tudja váltani az operára megváltott jegyét, ám mindössze egy-két fő távozott a közönségből.
A nézők megvárták az előadást, ami végül elkezdődött, ám a két részben, négy felvonásban, francia nyelven, magyar és angol felirattal futó Carmen első felében kevesebben énekeltek, és tánc sem nagyon volt. A szünetet követően, 20 óra után aztán már mindenki színpadra állt. „Beleadtak apait-anyait, szebben énekeltek, mint valaha; a közönség drukkolt nekik, és a végén hatalmas volt a taps” – írta a lap az olvasói levél alapján.
A szombati sztrájkfelhívás egyébként március 8-ra keltezve olvasható az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének honlapján, és azt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezete is ellenjegyezte. Mint ebben írják: „Szakszervezeteink által a munkáltatóhoz 2017. július 10-én benyújtott kollektív munkaügyi vitában foglalt követelésünket – amelyet 2019. február 23-án bérköveteléssel kibővítettünk – a munkáltató (Ókovács Szilveszter főigazgató) többszöri felhívásunk ellenére sem hajlandó teljesíteni, illetve az általunk kezdeményezett egyeztető tárgyalásokat lefolytatni. Sőt, cselekedeteivel a sötét, kétségbeejtő munkáltatói diktatúrába taszította a Magyar Állami Operaházban foglalkoztatottakat.”
Szerző

Márki-Zay: kap egymilliót, aki leleplez egy választási csalást

Publikálás dátuma
2019.03.10. 11:50
Márki-Zay Péter
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Egyúttal az ellenzéki együttműködést aláásó beépített fideszesekre is figyelmeztetett a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője.
Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester mozgalma 1 millió forint jutalmat ad annak, aki választási csalást leplez le, írja a 444.hu. A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője szerint
ez elég nagy összeg ahhoz, hogy ne érje meg néhány ezer forintért eladni a szavazatát az embernek, hanem inkább jól dokumentálja és jelentse a csalási kísérleteket.

Rendszeresen felmerül, hogy országszerte pénzt vagy más kedvezményeket ajánlanak embereknek szavazások idején. A szóbeszéd szerint főképp a kormánypártnak van kapacitása így támogatókat venni, ezért is ellenzéki a kezdeményezés.
Márki-Zay egy budapesti, ferencvárosi fórumon jelentette be a felajánlást , amit Baranyi Krisztina polgármester-jelölttel tartott. Baranyi jelenleg is önkormányzati képviselő, és számos kerületi visszaélésre hívta fel a figyelmet ebben a ciklusban. A Kulcs Városhoz, Kulcs a Közélethez nevű civil szervezet jelöltjeként indul.
Márki-Zay mozgalma arra törekszik, hogy közvetítsen az ellenzéki pártok között, hogy minden jelentős településen közös polgármestert indítsanak. Ferencvárosban a pártok erre eddig nem mutatkoztak hajlandónak. Ezzel kapcsolatban a Fidesz beépített embereire figyelmeztetett a hódmezővásárhelyi polgármester, akik észrevétlen aknázzák alá az együttműködést.
Szerző