Előfizetés

Akadémikusok: példátlan, amit a kormány művel

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.03.10. 16:47

Fotó: Tóth Gergő
Jól tükrözi a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) megzsarolt, kiszolgáltatott helyzetét az a szándéknyilatkozat, amit még pénteken írt alá Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László MTA elnök – olvasható az akadémikusokból álló Stádium 28 Kör ügyvivőinek nyilatkozatában.
Mint írták, az Akadémia mintegy tíz hónap óta példátlan, agresszív támadásnak van kitéve a kormány részéről. Leszögezték, az MTA közgyűlése csak olyan megállapodást fogadhat el az akadémiai kutatóhálózat átszervezéséről és finanszírozásáról, amely tartalmazza a magyar tudomány elemi érdekeit: a nemzetközi normáknak megfelelően a minőségi szempontok dominanciáját, az alap- és alkalmazott kutatások egyensúlyát, valamint a természet-, társadalom- és humán tudományok politikamentes, párhuzamos támogatását. Hangsúlyozták: aggódva várják, hogy a kidolgozandó megállapodás részleteiben sikerül-e ezeket a szempontokat érvényesíteni. Mint arról korábban beszámoltunk, a pénteken aláírt szándéknyilatkozatban az MTA elnöke „tudomásul vette” a kormány azon szándékát, hogy az akadémiai kutatóhálózat a jövőben az MTA szervezetén kívül működjön. Ez meglepetésként érte az egész tudományos közösséget, hiszen az Akadémia vezetése korábban következetesen kiállt amellett, hogy a kutatóhálózat nem szervezhető ki az MTA alól. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) közleményében egyenesen azt írja, az MTA elnöke megfutamodott. Bár Palkovics miniszter és Lovász László megállapodtak egyebek mellett abban, hogy a kutatóintézet-hálózat az új működési struktúra kialakulásakor egyben marad, a létrehozandó új irányító testületbe többségben lesznek a tudósok, a hálózat „világos, hosszú távú stratégia mentén” működik és az új irányítási rendszer életbe lépéséig a kutatóintézetek finanszírozása biztosított, az ADF szerint ezek az ígéretek a nyilatkozatban vázolt formában értelmezhetetlenek és a kutatóhálózat dolgozói számára semmilyen biztosítékot nem jelentenek.
"A szándéknyilatkozat pontjai nem tartalmaznak semmilyen komolyan vehető garanciát sem a kutatóhálózat tudományos és szervezeti integritásának és szakmai függetlenségének megőrzésére, sem a 2020 utáni működtetés mikéntjére vonatkozóan” - írták, azt követelve az MTA Elnökségétől, a szándéknyilatkozatban megfogalmazottakat utasítsák el, hogy az ebben a formában ne kerülhessen az MTA legfőbb döntéshozó testülete, a Közgyűlés elé. - Palkovics miniszter még egy konkrét javaslatcsomagot sem tett le az asztalra, amelyben szakmai érvekkel támasztaná alá a kutatóhálózat és a tudományfinanszírozás átalakításának szükségességét. Nem tudhatjuk, hogy a készülő javaslatban benne lesz-e valami a szándéknyilatkozatban felsorolt pontok közül, s ha igen, milyen konkrétumokkal. A részletek ismerete nélkül csak fokozódik a bizonytalanság – nyilatkozta lapunknak Mende Balázs, az ADF egyik alapítója. Mint mondta, a továbbiakban azért fognak küzdeni, hogy a kutatóintézetek megtarthassák függetlenségüket – vagy legalábbis annak minél nagyobb részét.

Gauss: meg kell fékezni Orbánt

Félő, hogy nem hallják meg a magyar tudósok legújabb segélykiáltását, pedig aki meg akarja menteni Európában a demokráciát, annak meg kell fékeznie a magyar miniszterelnököt – írta Karl-Markus Gauss osztrák író, a Német Nyelv és Költészet Akadémiájának tagja a Süddeutsche Zeitungban, amit a Klubrádió szemlézett. Gauss szerint Orbán Viktor a sajtó, a művészetek és a tudomány szabadságának lebontásával leplezetlenül a polgári demokrácia eltörlésével kísérletezik.

Éjjel és nappal is javítani fogják az M1-est, forgalomkorlátozásra kell számítani

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.10. 16:32
Illusztráció
Fotó: DANIEL REINHARDT / AFP
Az autópálya Budapest felé vezető oldalán fognak dolgozni, Tatabányánál.
Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán a két tatabányai lehajtó között burkolatjavítás miatt hétfőtől szerdáig nappal és éjszaka is forgalomkorlátozásra kell számítani - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap.
A társaság tájékoztatása szerint a munkálatok tervezésénél figyelembe vették a március 15-i nemzeti ünnepet és a hosszú hétvégét, így várhatóan a csütörtökön útnak indulóknak már nem kell nagyobb forgalomkorlátozásra számítaniuk.
Az M1-es autópálya érintett szakaszának forgalmi helyzetéről az utinform.hu oldalon kaphatnak friss információkat az érdeklődők.

Szélviharral indul a hét, tizenegy megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.10. 16:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőre másodfokú figyelmeztetés van érvényben további öt megyében és a fővárosban. A Kárpát-medence fölött hidegfront robog át, már éjszaka is sokfelé kell viharos szélre számítani.
Vasárnap eleinte az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd késő délután az északnyugati határvidéken már szakadozni kezd a felhőtakaró, jósolja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Késő estig délnyugaton elszórtan, másutt többfelé várható eső, zápor, az esti órákban kis eséllyel egy-egy zivatar is kialakulhat. Éjszaka északnyugat felől gyorsan csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, nagy területen kiderül az ég.
Viharos széllel kezdődik a hét, emellett záporokra, néhol hózáporra is készülni kell. Hajnalban mínuszok is lesznek, s néhol napközben is 10 fok alatt maradnak a maximumok.

Szélviharos jövőhét

Hétfőn eleinte az ország nagy részén derült, napos idő várható, majd dél, délnyugat felől megnövekszik a felhőzet - derül ki a középtávú előrejelzésből. Délnyugaton több helyen, másutt elszórtan várható eső, zápor, a magasabb helyeken havas eső sem kizárt. Eleinte még nagy területen lesz viharos a szél, mely estétől fokozatosan északnyugatira fordul, és az éjszaka folyamán sokfelé lesz viharos,
a legerősebb széllökések elérhetik a 95 km/h-t is.

Napközben fokozatosan veszít erejéből a szél, de késő délutánig továbbra is számítani kell erős, főként a Kisalföldön viharos lökésekre is.
A szél veszélye miatt hétfőre másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére.
Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki
 • Békés,
 • Borsod-Abaúj-Zemplén,
 • Csongrád,
 • Győr-Moson-Sopron,
 • Hajdú-Bihar,
 • Heves,
 • Komárom-Esztergom,
 • Somogy,
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
 • Tolna és
 • Veszprém megyére.
A legalacsonyabb hőmérséklet hétfőn általában 3-10 fok között alakul, a legmagasabb hőmérséklet 8-13 fok között alakul.
Kedden számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb egy-egy futó zápor alakulhat ki, illetve hajnalban a Dunántúlon futó hózápor sem kizárt. Még ekkor is eleinte viharos, erős lesz a szél, majd délután fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 3, a maximumhőmérséklet 7-11 fok között alakul.
Szerdán eleinte a Tiszántúlon néhány órára még kisüthet a nap. Szórványosan várható eső, zápor. A szél megélénkül, helyenként megerősödik. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 5, napközben plusz 4 és 10 fok között alakul a hőmérséklet.
Csütörtökön délen, délkeleten több helyen, másutt csak elszórtan eshet az eső, illetve a zápor. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Dunántúlon megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 3, a maximumhőmérséklet 6 és 11 fok között alakul.
Pénteken, március 15-én szórványosan várható eső, zápor. Időnként megerősödhet a szél is. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 2, napközben plusz 6-13 fok között alakul a hőmérséklet.
Szombaton és vasárnap elszórtan eső, zápor előfordulhat, de vasárnap több órára kisüt majd a nap. A szél többfelé megerősödik, vasárnap helyenként viharossá fokozódik. A minimumhőmérséklet szombaton 2 és 7, vasárnap 3 és 8 fok között valószínű. A nappali maximumok szombaton 10 és 18, vasárnap 13 és 18 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünkön kiterjedt felhőmentes terület csupán a mediterrán térségben figyelhető meg, ahol egy anticiklon az uralkodó. Az Ibériai-félszigeten néhol tartósan megmarad a köd, ezt leszámítva arrafelé szinte zavartalan a napsütés. Európa más tájain ugyanakkor a zonális, nyugat-keleties áramlás a meghatározó, egymást követik a gyorsmozgású időjárási frontok, egyes vidékeken egy nap alatt több front is átvonul.
Nagy területen erősen változékony az idő: sokfelé fúj viharos szél, és több helyről jelentenek esőt. A Skandináv-félszigeten havazás is előfordul, ez a térség jelenleg a szárazföld leghidegebb része, ahol a hőmérséklet többfelé napközben is fagypont alatt marad, hajnalban pedig néhol -20 fok alá hűl le a levegő. Ezzel szemben a Földközi-tenger partvidékén 20 fok fölé melegszik fel a levegő.
Hétfő estig a Kárpát-medence fölött egy hidegfront robog át, éjszaka sokfelé kell viharos szélre számítani.