A Hankook szerint a szakszervezet csak a hangulatot kelti

Publikálás dátuma
2019.03.10. 19:25
Képünk illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
A vállalat vitába szállt a VDSZ állításaival, egyúttal bejelentette: a vezetőség nyugodtan néz az elkövetkező hetek elé, a sztrájk szerintük nem okoz fennakadást.
Közleményben kéri a Hankook Tire a szakszervezetet, hogy "felelőségteljesen viselkedjen, és ne keltsen alaptalan vádaskodással felesleges feszültséget a munkavállalók között". A vasárnap kiadott szövegben a Hankook Tire Magyarország Kft. maga is bejelentette, hogy a VDSZ-szel folytatott egyeztető eljárás nem vezetett eredményre.
A hétfőre beígért sztrájkról azt írják: arra felkészültek, és eltökéltek abban, hogy annak idején mindenben törvényesen járjanak el. Nem aggódnak amiatt sem, hogy a munkabeszüntetés a partnerek kiszolgálásában fennakadást okozhat. Mint fogalmaznak,
a vezetőség nyugodtan néz az elkövetkező hetek elé.

Ezzel kapcsolatban Székely Tamás - a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke - már szombaton azt jelezte: a Hankook "nem érzékeli kellő mértékben a sztrájk súlyosságát".
A cég azt is írja, a korábban bejelentett, átlagosan 13,6 százalékos béremelés a vállalatnál rendben megtörtént, az év elejétől visszamenőleges hatállyal. Erről Székely vasárnap azt nyilatkozta: a cégvezetés vélhetően a szerdai két órás figyelmeztető sztrájkjuk hatására jelentette be még aznap az alapbéremelést. Szerinte mindez azt is jelenti, hogy a társaság már előre tudta, hogy milyen mértékű béremelést akar végrehajtani, azaz terveiket a bértárgyalásokon eltitkolták.
A szakszervezeti vezető szerint jelenleg a dolgozók elégedetlensége főként abból fakad, hogy a cég által átlagosan 13,6 százalékos béremelésnek nevezett intézkedése teljesítményértékelések alapján differenciáltan valósult meg. Ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a cégnél már régebb óta ott dolgozók körülbelül 10 százalékos, az újonnan belépők pedig mintegy 20 százalékos béremelésben részesültek.
A Hankook Tire határozottan visszautasítja a VDSZ-DGSZ vádjait

- olvasható továbbá a vállalat közleményében. Azt is írják, reagálva a szakszervezet egy korábbi állítására, hogy nem igaz, hogy a cég megpróbálja megfélemlíti a munkavállalóit és pressziót vagy pszichikai nyomást alkalmaz. A VDF korábban arról nyilatkozott: a cég vezetése a termelésben dolgozóknak különböző "üzeneteket" juttat el. Többek között azzal fenyegetik a munkásszállón lakókat, hogy akik az esetleges sztrájkban részt vesznek, ne számítsanak a továbbiakban a Hankook ház "vendégszeretetére", azaz kiköltöztetik őket.
A törvény előírja a munkaidő percre pontos nyilvántartását, beleértve a távollétet és így a sztrájk esetét is, teszi hozzá a Hankook. A vállalat éppen ezért nem érti a VDSZ felvetését.
A VDSZ fix, 18 százalékos alapbéremelést akar, valamint 13. havi bónuszt és a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára az 5 százalékos pótlék bevezetését. A sztrájk pontos időpontját, csak a munkabeszüntetés kezdete előtt hozzák majd nyilvánosságra.
Szerző
Frissítve: 2019.03.10. 21:48

Akadémikusok: példátlan, amit a kormány művel

Publikálás dátuma
2019.03.10. 16:47

Fotó: Tóth Gergő
Jól tükrözi a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) megzsarolt, kiszolgáltatott helyzetét az a szándéknyilatkozat, amit még pénteken írt alá Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László MTA elnök – olvasható az akadémikusokból álló Stádium 28 Kör ügyvivőinek nyilatkozatában.
Mint írták, az Akadémia mintegy tíz hónap óta példátlan, agresszív támadásnak van kitéve a kormány részéről. Leszögezték, az MTA közgyűlése csak olyan megállapodást fogadhat el az akadémiai kutatóhálózat átszervezéséről és finanszírozásáról, amely tartalmazza a magyar tudomány elemi érdekeit: a nemzetközi normáknak megfelelően a minőségi szempontok dominanciáját, az alap- és alkalmazott kutatások egyensúlyát, valamint a természet-, társadalom- és humán tudományok politikamentes, párhuzamos támogatását. Hangsúlyozták: aggódva várják, hogy a kidolgozandó megállapodás részleteiben sikerül-e ezeket a szempontokat érvényesíteni. Mint arról korábban beszámoltunk, a pénteken aláírt szándéknyilatkozatban az MTA elnöke „tudomásul vette” a kormány azon szándékát, hogy az akadémiai kutatóhálózat a jövőben az MTA szervezetén kívül működjön. Ez meglepetésként érte az egész tudományos közösséget, hiszen az Akadémia vezetése korábban következetesen kiállt amellett, hogy a kutatóhálózat nem szervezhető ki az MTA alól. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) közleményében egyenesen azt írja, az MTA elnöke megfutamodott. Bár Palkovics miniszter és Lovász László megállapodtak egyebek mellett abban, hogy a kutatóintézet-hálózat az új működési struktúra kialakulásakor egyben marad, a létrehozandó új irányító testületbe többségben lesznek a tudósok, a hálózat „világos, hosszú távú stratégia mentén” működik és az új irányítási rendszer életbe lépéséig a kutatóintézetek finanszírozása biztosított, az ADF szerint ezek az ígéretek a nyilatkozatban vázolt formában értelmezhetetlenek és a kutatóhálózat dolgozói számára semmilyen biztosítékot nem jelentenek.
"A szándéknyilatkozat pontjai nem tartalmaznak semmilyen komolyan vehető garanciát sem a kutatóhálózat tudományos és szervezeti integritásának és szakmai függetlenségének megőrzésére, sem a 2020 utáni működtetés mikéntjére vonatkozóan” - írták, azt követelve az MTA Elnökségétől, a szándéknyilatkozatban megfogalmazottakat utasítsák el, hogy az ebben a formában ne kerülhessen az MTA legfőbb döntéshozó testülete, a Közgyűlés elé. - Palkovics miniszter még egy konkrét javaslatcsomagot sem tett le az asztalra, amelyben szakmai érvekkel támasztaná alá a kutatóhálózat és a tudományfinanszírozás átalakításának szükségességét. Nem tudhatjuk, hogy a készülő javaslatban benne lesz-e valami a szándéknyilatkozatban felsorolt pontok közül, s ha igen, milyen konkrétumokkal. A részletek ismerete nélkül csak fokozódik a bizonytalanság – nyilatkozta lapunknak Mende Balázs, az ADF egyik alapítója. Mint mondta, a továbbiakban azért fognak küzdeni, hogy a kutatóintézetek megtarthassák függetlenségüket – vagy legalábbis annak minél nagyobb részét.

Gauss: meg kell fékezni Orbánt

Félő, hogy nem hallják meg a magyar tudósok legújabb segélykiáltását, pedig aki meg akarja menteni Európában a demokráciát, annak meg kell fékeznie a magyar miniszterelnököt – írta Karl-Markus Gauss osztrák író, a Német Nyelv és Költészet Akadémiájának tagja a Süddeutsche Zeitungban, amit a Klubrádió szemlézett. Gauss szerint Orbán Viktor a sajtó, a művészetek és a tudomány szabadságának lebontásával leplezetlenül a polgári demokrácia eltörlésével kísérletezik.

Szerző
Témák
MTA

Éjjel és nappal is javítani fogják az M1-est, forgalomkorlátozásra kell számítani

Publikálás dátuma
2019.03.10. 16:32
Illusztráció
Fotó: DANIEL REINHARDT / AFP
Az autópálya Budapest felé vezető oldalán fognak dolgozni, Tatabányánál.
Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán a két tatabányai lehajtó között burkolatjavítás miatt hétfőtől szerdáig nappal és éjszaka is forgalomkorlátozásra kell számítani - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap.
A társaság tájékoztatása szerint a munkálatok tervezésénél figyelembe vették a március 15-i nemzeti ünnepet és a hosszú hétvégét, így várhatóan a csütörtökön útnak indulóknak már nem kell nagyobb forgalomkorlátozásra számítaniuk.
Az M1-es autópálya érintett szakaszának forgalmi helyzetéről az utinform.hu oldalon kaphatnak friss információkat az érdeklődők.