Kedden tárgyal Weber és Orbán Budapesten

Publikálás dátuma
2019.03.11. 11:07

Fotó: AFP/Miniszterelnöki Sajtóiroda
A találkozó nem lesz sajtónyilvános, utólag, a tárgyaló felek megállapodása alapján adnak majd tájékoztatást.
Orbán Viktor miniszterelnök kedden fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetőjét, és EP-választási csúcsjelöltjét Budapesten – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn MTI-vel. Hozzátette: a keddi találkozó nem lesz sajtónyilvános, arról utólag, a tárgyaló felek megállapodása alapján adnak tájékoztatást.   Manfred Weber a Welt am Sonntag című német lapban jelentette be, hogy a héten Budapestre látogat.
„A következő néhány napban személyesen fogok beszélni Orbán Viktorral Budapesten, hogy megértessem vele: jelenleg jó úton halad afelé, hogy távozzon az Európai Néppártból”

– jelentette ki.

Weber közölte azt is, hogy a konfliktus nem egy kelet-nyugati nézeteltérés a migráció miatt, hanem az EU és az EPP értékeiről szól. A német lap egyébként azzal a felvezetéssel közli a hírt, hogy Weber a békülés szándékával megy Budapestre, mert meg szeretné akadályozni a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Három feltétel

Mint lapunk is beszámolt róla, Manfred Weber és az Európai Néppárt három feltétel teljesüléséhez köti a Fidesz további néppárti tagságát. Ezek: be kell fejezni az EU-ellenes kormányzati megnyilatkozásokat és el kell távolítani az utcáról a Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt ábrázoló plakátokat; bocsánatot kell kérni az EPP tagpártjaitól és Junckertől; megfelelő jogi megoldást kell találni a CEU magyarországi működésének a biztosítására.

Szerző

Szolidaritási sztrájkot tartanak csütörtökön a pedagógusok

Publikálás dátuma
2019.03.11. 09:53

Fotó: Népszava
Így hívnák fel a figyelmet a közszféra más területein tapasztalható helyzet tarthatatlanságára.
Március 14-ére, csütörtökre hirdetett szolidaritási sztrájkot a közszféra más ágazatainak munkabeszüntetése mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmánya. „Ez nem a mi, nem az oktatási ágazat követeléseiért hirdetett akció, annak ellenére, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) 12 pontja és a mi követeléseink között vannak egybeesések (bérrendezés a közszféra egészére, így a közalkalmazottak számára, túlmunkák rendezése). Tehát ez egy szolidaritási sztrájk, éppen ezért nem az a célja, hogy konkrétan a mi ágazatunkban kikényszerítsen valamit, hanem az, hogy felhívja a figyelmet a közszféra más területein való helyzet tarthatatlanságára, és ezzel segítséget nyújtson másoknak” – írják az esemény Facebook-oldalán. Hozzátették: most nem az a lényeg, hogy mennyi időre állnak le, hanem az hogy minél többen vegyenek benne részt. Ezért tettek a munkáltatóknak egy viszonylag könnyen elfogadható még elégséges szolgáltatásra javaslatot. A sztrájkot reggel 8 és 10 óra között tartják.
Szerző

Marad a viharos szél: csaknem az egész országra figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2019.03.11. 08:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hőmérséklet délután 8 és 13 fok között alakul, késő estére 3 és 8 fok közé hűl le a levegő.
Szinte az egész országra (Vas, Zala és Baranya megye kivételével az összes megyére) elsőfokú figyelmeztetést adott ki az erős szél veszélye miatt hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint a nyugati, északnyugati szél délelőttig mindenhol veszít erejéből, de a nap folyamán továbbra is számíthatunk erős, viharos közeli széllökésekre (50-65 km/h). Ennél erősebb széllökések (65-75 km/h) – főleg a nap első felében – a magasabban fekvő helyeken, illetve délután – elsősorban az Észak-Dunántúlon – záporok környezetében várhatóak. A legkevésbé szeles régiónak a délnyugati országrész ígérkezik.
A déli tájak kivételével egyébként mindenhol derült, napos idő várható, majd dél felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Szórványosan, elsősorban délnyugaton várható eső, zápor, a magasabb helyeken havas eső sem kizárt. A hőmérséklet délután 8 és 13 fok között alakul, késő estére 3 és 8 fok közé hűl le a levegő. Vasárnapról hétfőre virradó éjjel a Dunakanyar menti vonalakon több helyen is fák dőltek a sínekre, faágak kerültek a felsővezetékekre, ami jelentősen megnehezíti a hétfő reggeli vonatközlekedést – erről itt írtunk bővebben.

Figyelmeztet a rendőrség

Az Országos Rendőr-főkapitányság az erős szél miatt arra hívja fel a közlekedők figyelmét, hogy – viharos szélben csökkentsék a sebességét, fokozott figyelemmel közlekedjenek és tartsanak nagyobb követési távolságot, – nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja, – a viharos széllökések kiszámíthatatlanok. Két kézzel, erősen tartva fogják a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve, – óvakodjanak a hirtelen kormánymozdulatoktól, – magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítsanak hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére, – a gyalogosoknak, kerékpárosoknak hagyjanak a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot, – és vízátfolyások észlelésekor hirtelen fékezés helyett fokozatosan csökkentsék a sebességet.

Szerző