Előfizetés

Természetes, de akár betegséget is jelezhet a hajhullás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.12. 15:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hajmosás vagy fésülködés során mindenki talál több-kevesebb hajszálat a hajkefében, a földön vagy a lefolyóban. Napi 60-80 hajszál kihullása teljesen természetes, aggódni akkor kell, ha a hajhullás mértéke fokozódik vagy bizonyos területeken csomókban észlelhető.
Kinézetünket jelentősen meghatározza a hajkoronánk, így érthető, hogy a mennyiségi és minőségi változásaira nagy figyelmet fordítunk. Átlagosan 100-150 ezer hajszálunk van, a korosodással természetes, hogy ha észrevétlenül is, de ritkul. Nagyobb mértékű hajhullás viszont akár belső szervi eltérésekre is utalhat - mondta – mondta dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.
Ha huzamosabb időn keresztül naponta több mint 60-100 hajszálat veszítünk, az már a hajhullás jele lehet. A haj ritkulása akkor észrevehető, ha a hajszálak negyede hullik ki. A nagy mennyiségű hajvesztés rendszerint hajmosáskor válik szembetűnővé, de a párnán, padlón megjelenő jelentősebb mennyiségű hajszál is figyelemfelhívó lehet. 
„Természetes jelenség, hogy az évszakok váltásakor, főleg tavasszal és ősszel is több hajszálat veszítünk. Ám, ha huzamosabb ideig tapasztaljuk, hogy az átlagnál több kihullik vagy azt vesszük észre, hogy ritkul a hajunk, keressük fel a szakorvost, aki trichogram vizsgálattal megállapítja a hajhullás mértékét, és a hajciklusban talált eltérésekből következtet a kiváltó okra”

A hajhullás megjelenhet önálló kórképként és más betegségekhez társulóan. 

Mi okozhat hajhullást?

 
 • Öröklött tulajdonságok, amelyek meghatározzák a hajhagymák érzékenységét és a szervezetben zajló hormonális változásokat
 • Vitamin vagy ásványi anyag – például vas – nem megfelelő bevitele vagy felszívódási zavar miatt kialakult hiányállapot
 • Lázzal járó akut fertőzések
 • Gyulladásos gócok
 • Hormonális változások
 • Nőgyógyászati betegségek
 • Pajzsmirigy működési zavara
 • Autoimmun megbetegedések
 • Toxikus károsodás
 • Stressz
 • Egészségtelen táplálkozás, túlzásba vitt fogyókúra
 • Fejbőrt érintő bőrbetegségek

Mit lehet tenni?

A hajhullás az okoktól függően a gyulladásos góc, a vashiányos vérszegénység, illetve egyéb hiányállapotok megszüntetésével kezelhető. Segíthet, ha különböző vérbőséget fokozó, gyulladást gátló, bőrregeneráló szereket dörzsölünk be, amelyek javítják a fejbőr, a hajhagymák oxigén- és energiaellátását. Hormonális eredetű hajhullás esetén helyileg alkalmazható hormontartalmú készítménnyel lassítható a hajritkulás folyamata. A mezoterápia során az orvos a kívánt hatóanyagokat egy mikrotűvel juttatja a fejbőr alá közvetlenül a szőrtüszőkhöz. Fontos a megfelelő táplálkozás, az elegendő mennyiségű cink, vas, D- és B-vitaminok bevitele. Ha a hajhagymák teljesen elpusztultak, csak a hajátültetés lehet megoldás, ilyenkor többnyire a tarkón lévő hajas fejbőrről emelnek át hajhagymákat a kívánt területre.

Új, de kicsit más kardszárnyú delfinfajt fedeztek fel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.12. 13:13
Illusztráció
Fotó: Michael Nolan/robertharding / AFP
A gyilkos bálnaként emlegetett állat újabb faja, amelynek létezést már évtizedek óta sejtik, külseje jelentősen eltérő a több orkától.
A gyilkos bálnaként is emlegetett állat újabb fajának létezését dél-amerikai halászok és turisták elmondásai, és különböző fényképes bizonyítékok alapján már évtizedek óta sejtik – írta a Mirror alapján a Szeretlek Magyarország
A titokzatos fajnak jelentősen eltér a külseje a többi orkától. A szem körüli nagy fehér folt olyan pici, hogy alig lehet észrevenni, és a fejük kicsit gömbölyűbb, hátúszójuk pedig keskenyebb mint az eddig ismert kardszárnyú delfineknek. 
A valószínűleg főleg halakkal táplálkozó állatokat nehéz megtalálni, mert a parttól egészen távol tanyáznak. A tudósok jelenleg a DNS-tesztekre várnak, hogy a sejtésükről hivatalos bizonyíték is legyen.

Változik az akcentusa agyvérzése után egy brit nőnek

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.12. 09:09
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Újra megtanult beszélni, de "váltogatja" liverpooli akcentusát egy szélütésen átesett brit nő - olvasható a Liverpool Echo című lapban.
Az intenzív rehabilitáció eredményeként újra megtanult járni és beszélni, az a 69 éves nő, aki öt éve esett össze a munkahelyén, egy liverpooli szupermarketben. Rose Griffith azonban meglepetéssel tapasztalta, hogy orosz akcentusa lett a sajátos liverpooli helyett. Az újság szerint ezzel még nem értek véget a meglepetések, mert az orosz akcentus hirtelen "kelet-európaira", majd németre váltott. 
Az idegen akcentus szindróma nem ismeretlen, de nagyon ritka a világon. Jellemző tünete, hogy a páciens anyanyelvén, de idegen kiejtéssel kezd el beszélni. Kialakulásának oka kisebb fej- vagy agyi sérülés.
Rose Griffith immár beletörődött, hogy sosem nyeri vissza liverpooli akcentusát, amelyre nagyon büszke volt, de, mint mondta, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy újra tud beszélni - írja a lap.