Erdogan előre tudhatott a 2016-os puccsról, melyre hivatkozva százezrek kerültek már börtöneibe

Publikálás dátuma
2019.03.12. 14:54

Fotó: YASIN AKGUL / AFP
Kiszivárgott egy dokumentum, mely előre felsorolta az államcsíny-kísérlet éjszakájának eseményeit - köztük olyanokat is, melyek végül meg sem történtek.
Kiszivárgott bizalmas iratok szerint a török felső vezetés előre tudott a 2016-os készülő puccskísérletről, de nem tett semmit, hogy megakadályozza, csak ellenőrzött mederbe terelte az eseményeket, így megágyazva Recep Tayyip Erdogan török elnök egyszemélyi uralmához - írta az EUObserver.
A brüsszeli híroldal szerint bizonyítékkal felérő dokumentum az a feljegyzés, amelyet Serdar Coskun török ügyész a hatalomátvételi kísérlet éjszakáján, 2016. július 16-án állított össze, részletesen ismertetve a történteket. A svédországi emigrációban élő Ahmet Donmez újságíró által megszerzett
iratban azonban olyan események is szerepelnek, amelyek a feljegyzés keletkezésének időpontjában még - vagy egyáltalán - nem történtek meg.

Egyebek mellett az olvasható a dokumentumban, hogy a török légierő harci repülőgépei légicsapást mértek az ankarai parlament épületére, valamint az elnöki palota kertjére, ami valóban megtörtént, csak éppen négy órával később, mint Coskun írta.
Az azóta a semmítőszék tagjává előléptetett ügyész eleinte nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, később egy török újságnak adott interjújában megerősítette az irat hitelességét, mondván, hibázott, éjjel 1-től reggel 7-ig dolgozott a feljegyezésen, és a végén elfelejtette átjavítani az időpontokat, ezért nem stimmel a dokumentumon szereplő időbélyeg. Ugyanakkor az EUObserver szerint ez a magyarázat nem kielégítő, ugyanis több olyan esemény is szerepel a dokumentumban, amely egyáltalán nem történt meg. Például Coskun írt a török titkosszolgálat (MIT) székhelyének ostromáról, illetve a különleges erők parancsnokságának és a rendőrség hírszerzési részlegének otthont adó épület lebombázásáról.
A jelek szerint Erdogan emberei pontosan tudták, hogy mi következik, s bizonyos eseményeket hagytak ellenőrzött körülmények között megtörténni, hogy megágyazzanak a tisztogatásoknak, és még a vádiratokat is előre elkezdték megírni a politikai ellenfelekkel szemben

- hangsúlyozta Andrew Duff, a hírportál által idézett szakértő. "Már az események éjszakáján a televíziót nézve is gyanús volt nekem, hogy nem minden az, aminek látszik. Nem értettem például, hogy az isztambuli Boszporusz-híd lezárása hogyan illeszkedik egy valódi államcsíny kereteibe. Az is furcsa volt, hogy Erdogant nem fogták el, egy rendes puccs során az államfő lett volna a fő és talán az egyetlen célpont" - mondta a European Policy Centre (EPC) brüsszeli elemzőközpont munkatársa.
A hatalomátvételi kísérlet során a puccsistákon kívül közel 250 ember halt meg, s nagyjából kétezren megsebesültek. A történtek után Erdogan példátlan leszámolásba kezdett vélt és valós ellenfeleivel. Már az elvetélt akció másnapján kész listákkal láttak hozzá a tisztogatáshoz a közigazgatásban, az igazságszolgáltatásban, az oktatásban, a sajtóban – és mindenekelőtt a fegyveres testületeknél. Két év alatt 40 ezer katonát és 23 ezer rendőrt távolítottak el pozíciójukból, és a lendület nem hagy alább. Már csaknem 220 ezer embert, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat vettek őrizetbe. Mintegy 17 ezer embert már elítéltek, nagyjából 14 ezren pedig még továbbra is előzetes letartóztatásban ülnek. Legkevesebb 150 ezer embert függesztettek fel állásából vagy bocsátottak el.
"Az államcsínyt ürügyként felhasználva Erdogan keresztülverte a saját alkotmányos puccsát önnön védelme és hatalmának megerősítése, a hadsereg meggyengítése és a török értelmiség elnémítása vagy száműzetésbe kényszerítése érdekében" - jelentette ki Duff, aki korábban liberális EP-képviselő volt.

A magyar választól függ, miről tárgyal a Fidesszel kapcsolatban az Európai Néppárt

Publikálás dátuma
2019.03.12. 14:17
Joseph Daul, az Európa Néppárt elnöke és Orbán Viktor
Fotó: GEORGES GOBET / AFP
Az Európai Néppárt (EPP) elnöksége egy javaslatot fog terjeszteni a pártcsalád március 20-i politikai gyűlése elé. Ez nem feltétlenül a Fidesz kizárására vagy a felfüggesztésére fog vonatkozni.
Az eljárás elindítását 13 tagpárt kezdeményezte, de ez nem jelenti azt, hogy a döntéshozó testületnek automatikusan szavazni kell róla - mondta egy névtelenséghez ragaszkodó EPP-s forrás Strasbourgban. Hozzátette: Orbán Viktor ismeri a három feltételt, amit Manfred Weber, az EPP vezető politikusa fogalmazott meg, ezért a magyar kormányfő válaszától függ, hogy az elnökség előterjesztésében mi fog szerepelni. A néppárti bennfentes szerint minden eshetőség az asztalon van, és az a kérdés, hogy a tagpártokat sikerül-e meggyőzni egyik vagy másik megoldási lehetőségről. Ami azt jelenti, hogy a pártcsaládban nem kevés híve van a maradásnak és a távozásnak is. Lapunk megkérdezte Udo Bullmannt, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőjét, hogy hajlandók lesznek-e együttműködni a Fideszt is magában foglaló EPP-vel a május után felálló képviselőtestületben. - Sajnálattal tapasztalom az utóbbi években az EPP orbánizálódását. Nem Magyarországgal van egyedül gond, bár kétségtelenül a legrosszabb példa. Ausztria is problémás ország. Orbán befolyása aggaszt a legjobban. Hajlandó-e ez a hagyományosan Európa-párti pártszövetség elmenni addig, hogy már megszűnjön megbízható partner lenni? Erre a kérdésre egyedül az EPP válaszolhat. - Teljes szívvel befogadnánk a Fideszt - ezt már Marcel de Graaff, a szélsőjobboldali Szabadság és Nemzetek Európája frakció társelnöke nyilatkozta a Népszavának. A holland politikus közölte, teljes mértékben támogatják Orbán Viktor politikáját, ugyanakkor elkerülte a választ a kérdésre, hogy történt-e kapcsolatfelvétel a Fidesz és a politikai csoport között. 

Örvénylő fekete lyukkal Stephen Hawkingra emlékezik az új 50 pennys

Publikálás dátuma
2019.03.12. 14:04

Fotó: BBC
A tavaly elhunyt Stephen Hawking elméleti fizikus fekete lyukakkal kapcsolatos úttörő felfedezésének állít emléket egy új brit pénzérme - írta meg a BBC News.
A 76 éves asztrofizikus a világ egyik legkiemelkedőbb tudósa volt, egyebek mellett a fekete lyukak kutatásában végzett úttörő munkát. Hawking emlékét az új 50 pennys pénzérme örökíti meg, ezzel olyan tudósok közé kerül, mint Isaac Newton és Charles Darwin, akiknek képmása szintén pénzérméken szerepel.
Az 50 pennys érmét tervező Edwina Ellis elmondta, hogy alkotását a fizikus fekete lyukakkal kapcsolatos kutatása ihlette. Az aprón Hawking neve alatt egy örvénylő fekete lyuk látható. Hawking gyerekei, Lucy és Tim a Királyi Pénzverdébe látogatott, hogy megtekintse az új érmét. Lucy Hawking hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés, hogy apja emlékét egy pénzérme is megörökíti, és reméli, ő is büszke lenne arra, hogy ezzel a gesztussal olyan társaságba jutott, mint Newton és Darwin. Hawking Az idő rövid története című úttörő munkájában fejtette ki a fekete lyukak elméletét. Egy alkalommal azt nyilatkozta: pályafutása legnagyobb eredményének tekinti annak felfedezését, hogy a fekete lyukak nem teljesen feketék.
A tudósnál 22 évesen súlyos motoros neuronbetegséget (amiotrófiás laterálszklerózist) diagnosztizáltak és csupán néhány évet jósoltak még neki az orvosok. Harminckét évesen lett a brit Királyi Akadémia tagja, 37 évesen Cambridge-ben a matematika tanszék vezetője lett, amelyet Newton is betöltött. 2009-ben nyugdíjba vonult, de professor emeritusként folytatta munkáját a Cambridge-i Egyetemen, a relativitáselmélettel és gravitációval foglalkozó csoportot vezette. A betegség miatt tolószékbe kényszerült, és végül már csak számítógépes hangszintetizátor segítségével tudott kommunikálni, de tudományos munkáját haláláig folytatta.
2018. március 14-én bekövetkezett halála után tömegek várakoztak az utcán, hogy végső búcsút vegyenek tőle. Nyáron döntenek arról, hogy az új 50 fontos bankjegyen melyik tudós portréja szerepeljen, Hawking is a jelöltek között van.
Szerző
Témák
Stephen Hawking