Előfizetés

Újabb fegyelmi eljárás az Ajax ellen

Korom Milán
Publikálás dátuma
2019.03.12. 16:34

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
A Bajnokok Ligája mostani kiírásában már negyedszer indult fegyelmi eljárás az Ajax Amsterdammal szemben.
A holland klubot ezúttal várhatóan azért marasztalja majd el az európai szövetség (UEFA), mert szurkolói különböző tárgyakat dobáltak a pályára, illetve kárt okoztak a stadionban a Real Madrid otthonában 4-1-re megnyert nyolcaddöntős visszavágó során. Az Ajaxot korábban összesen 77 ezer euróra bírságolták hasonló eseteket miatt, a Benfica elleni csoportmérkőzést követően pedig egy évre felfüggesztve olyan ítélet született, mely szerint az amszterdami klub szurkolói nem vásárolhatnak jegyet az idegenbeli mérkőzésekre. Az UEFA fegyelmi bizottsága március 28-án dönt a büntetés mértékéről. 

Könyökön a labda és a videó(bíró)

Hegyi Iván írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.03.12. 13:12
A videóbíró szerint ez a kezezés szándékos volt, tizenegyes járt érte.
Fotó: FRANCK FIFE / AFP
A téves és vitatható ítéletek kiszűrése érdekében vezették be a labdarúgásban is a videóbírót. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, egyáltalán nem csökkent a viták száma.
Az ember még mindig ámul, miként tudott kiesni a mindkét Bajnokok Ligája-meccsen klasszissal jobban futballozó PSG a különös párharc során szinte akciót sem vezető, a Parc des Princes-ben mégis három gólt szerző Manchester Uniteddel szemben. Pedig van logikus magyarázat. Nem kevesen pedzegették már, hogy a párizsi csapat önmagát verte meg a nyolcaddöntő visszavágóján. Ezt hadd egészítsem ki azzal: ha nem Thomas Tuchel, a kárvallottak német edzője bánt el a francia együttessel.
A gárdát kétségtelenül ő állította össze. Betette jobb-bekknek honfitársát, a burundi mama és német papa gyermekeként született Thilo Kehrert, míg belső védőnek Thiago Silva mellé a haiti anyukától és kongói apukától származó francia Presnel Kimpembét. Daniel Alvest és Marquinhost pedig előretolta a középpályára. 
Na most, a brazil válogatott védősora évek óta így szerepel (ha senki sem sérült): a jobb oldalon Daniel Alves, középütt a Thiago Silva, Marquinhos, Miranda trióból két játékos, a bal oldalon Marcelo. Daniel Alvest feltolni, az még elmegy, mert a „támadó hátvéd” az esetek többségében úgy sincs hátul. Igaz, 107 eddigi szereplése alkalmával 99 százalékban jobbhátvédet alakított a selecaóban. Ám Marquinhost védekező fedezetté avatni tévedés – e labdarúgó közepes futballista a középpályán, ellenben a jelenkor legkitűnőbbjei közé tartozik hátul –, vagy nem egyéb okoskodásnál. Akár a PSG egész felállítása, hiszen ha e három labdarúgó a brazil válogatottban egyaránt védőt játszik, akkor ugyan minek kell kétharmad arányban középpályásnak jelölni őket? (Hacsak nem tételezzük fel, hogy a labdarúgástól mindig is idegenkedő Brazília szakvezetői „nem látnak a pályán”.) 
S most jön a lényeg. Mert amennyiben Daniel Alves, Thiago Silva, Marquinhos és Bernat alkotja a párizsi hátvédnégyest, úgy a PSG alighanem még mindig versenyben van az első számú európai klubtornán. Akkor ugyanis Kehrer és Kimpembe kimarad, azaz előbbi bizonyosan nem ad meghökkentő „gólpasszt” Lukakunak, és száz százalék, hogy utóbbi a kispadról nem tud közbeavatkozni a kilencvenharmadik percben. Ezzel azt is jelzem: nem értek egyet azokkal, akik szerint ilyen hibák esetén tehetetlen a tréner. De hiszen ő maga idézte elő azokat! (Buffon beállítását nem sorolom ide, mert az olasz kapus tényleg ritkán kap olyan potyagólt, amilyet a Hercegek Parkjában beszedett. Habár az is tudvalévő: a 176-szoros itáliai válogatott legenda negyvenegy évesen túl van már a zeniten.) 
Az edző felelőssége a kudarcban azzal együtt is fájdalmas igazság a párizsiakra nézve, hogy a házigazdákkal meghökkentő igazságtalanság történt a ráadásban belőtt manchesteri tizenegyes megítélésével. Hadd elevenítsem fel, hogy a futballban évtizedekig élt az a kifejezés: a játék szellemének megfelelően (vagy azzal ellentétesen). Márpedig a háttal álló játékos könyökén landoló labda után még a legelvakultabb manchesteriek sem mondhatták: szándékos kezezés történt. (Aki háttal akarattal kezezni képes, az joggal jelentkezhet a kosárlabdás Dream Teambe.) 
Azaz hiába mutatott a büntetőpontra a technikai újítás révén – kollégáival együtt – helytelenül főszereplővé előléptetett szlovén Skomina, és regéli azóta is az UEFA megannyi illetékese – meg bármely, a stúdióban elemző játékvezető –, hogy „Kimpembe a felugrással kockázatot vállalt”, az efféle büntető befújása a labdarúgás elleni merényletnek tekinthető. 
Hasonlatosan a videóbíróhoz. Már a múlt évi világbajnokságon is nyilvánvalóvá vált, és az idő múlásával egyre világosabb: a játékvezetői jogosultságok kibővítésével az ítéletek semmivel sem kevésbé vitathatók, mint azelőtt. Sőt több a polémia, mint korábban, elvégre a tévénéző, ha nem ért egyet a bírákkal, felkiált: „ezek” még a képernyőn sem látnak semmit?! Annyit kétségtelenül sikerült elérni, hogy technikai felülvizsgálat esetén percekig áll a játék, de ha nem szakítják meg a meccset, az se mindig jó, mert sosem tudni, egyes jeleneteket miért nem vesznek szemügyre a máskor oly buzgón beavatkozók? S ha közbeszólás van, nemegyszer akkor sincs megnyugtató döntés, de mennyire nincs...
Ez bizony még a párizsi stratégiánál is jóval nagyobb dilemma.

A Napoli volt sztárja is szerepel a magyarokkal játszó szlovák válogatott keretében

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.12. 12:05

Fotó: Franco Romano / AFP/NurPhoto
Marek Hamsík is meghívót kapott Pavel Hapal szövetségi kapitánytól a szlovák labdarúgó-válogatottba, amely jövő csütörtökön a magyar együttest fogadja Nagyszombatban az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyitányán.
A szlovákok cseh szakvezetője kedden sajtótájékoztatón tette közzé a névsort, melyben szerepel a Napoliból február közepén Kínába szerződött 31 éves támadó. Az elmúlt években a nemzeti együttes kulcsemberei közé sorolt Martin Skrtel, Tomas Hubocan és Adam Nemec ezúttal már nem tagja a keretnek, a rutinos játékosok korábban lemondták a válogatottságot. Az E csoport második fordulójában, jövő vasárnap a szlovákok Walesben lépnek pályára, míg Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a Groupama Arénában fogadja a világbajnoki ezüstérmes, a világranglistán negyedik helyezett horvátokat. A szlovákok 24 fős kerete: kapusok: -------- Martin Dubravka (Newcastle United), Matus Kozacik (Viktoria Plzen), Marek Rodak (Rotherham United) hátvédek: --------- Peter Pekarik (Hertha), Lukas Stetina (Sparta Praha), Lubomir Satka (Dunajska Streda), Milan Skriniar (Internazionale), Denis Vavro (Köbenhavn), Michal Siplak (Cracovia), David Hancko (Fiorentina) középpályások: -------------- Patrik Hrosovsky (Viktoria Plzen), Stanislav Lobotka (Celta Vigo), Jan Gregus (Minnesota United), Juraj Kucka (Parma), Matus Bero (Vitesse), Marek Hamsík (Talien Jifang), Ondrej Duda (Hertha), Martin Chrien (Santa Clara), Albert Rusnak (Real Salt Lake), Robert Mak (Zenit), Jaroslav Mihalik (MSK Zilina), Miroslav Stoch (Slavia Praha) csatárok: -------- Michal Duria (Anorthoszisz Famaguszta), Pavol Safranko (Dundee United)