Idegen feketególya-pár költözött Tóbiás és Sára gemenci fészkébe

Publikálás dátuma
2019.03.12. 17:00

Fotó: Gemenc Zrt.
Új feketególya-pár foglalta el kedden azt a bekamerázott fészket a Gemencben, ahol eddig a legidősebb ismert fekete gólya fészkelt párjával - közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel.
Tájékoztatásuk szerint a fészekhez még március 7-én érkezett egy fiatal hím gólya, kedd reggel pedig megérkezett a tojó is. A pár azonnal nekilátott a fészek rendbetételének, a szakemberek bíznak benne, hogy idén is sikeres költési időszakot kísérhetnek figyelemmel.
A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös projektjének köszönhetően már hatodik éve folyik tudományos megfigyelés Európa legnagyobb ártéri erdejében. A fészekben a kezdetek óta egy pár - Tóbiás és Sára - költött, de keddtől új korszak veszi kezdetét - írták.
A fészket évekig birtokolta Tóbiás és Sára, őket továbbra is várják az erdészek, ornitológusok, a nemzeti park munkatársai és a több ezres rajongótábor. Felmerült az a lehetőség is, hogy Tóbiás elvesztette a fióka kora óta viselt azonosító gyűrűjét, de a tapasztalt megfigyelők csőrének jellegzetes alakja alapján is azonosítani tudják az egyik legöregebb ismert, vadon élő fekete gólyát. Bár Tóbiás megérkezésére kevés esélyt látnak a szakemberek, ha mégis megtörténne, ritkán látható harc kezdődne a fészekben - írta a Sokszínű Vidék.
A Gemenc Zrt. szerint a webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőgazdaság és az együttműködő partnerek természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít. Minden évben több százezer alkalommal tekintették meg az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapján a fészekkamera felvételeit. Az ország különböző pontjain, de a Felvidéken is vannak olyan iskolai osztályok, amelyek rendszeresen figyelik a gólyapár életét és a fiókák fejlődését. 
A felvételeket követő érdeklődők, szakemberek, kutatók csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének. Ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek. Éppen ezért nem tervezték azt sem, hogy a madarak megérkezése előtt helyreállítsák a fészket.
Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az ottani populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. A védett faj egyedei fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik idősebb, nagytermetű fákra, amelyeknek a törzse megfelelő magasságban elágazik, vagy amelyeken vastag, közel vízszintes, villásan elágazó oldalág található.
A Gemencben az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma. Ez azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek. Az erdőgazdaság a foglalt fészkek köré vont védőzónák kijelölésével, az erdészeti tevékenységek időszakos átszervezésével, a turista túraútvonalak áthelyezésével segíti a madarak nyugalmát a költési időszakban.
Szerző
Frissítve: 2019.03.12. 17:04

Ingyen csapvizet javasol az éttermekbe az Európai Bizottság

Publikálás dátuma
2019.03.12. 12:12
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Adjanak díjtalanul vezetékes ivóvizet az éttermekben – javasolja az Európai Bizottság. Ezzel nemcsak sok pénzt takaríthatnának meg a fogyasztók, de a rengeteg műanyag palack nem növelné a hulladék mennyiségét.
Vannak országok, ahol természetes, hogy éttermekben csapvizet készítenek az asztalra, ám az EU államaiban ez ritkaságnak számít. A vendéglátósoknak az az érdeke, hogy a vendégek vegyenek palackozott, lehetőleg minél drágább ásványvizet. Általában nem is arat osztatlan sikert, ha valaki csapvizet kér. 
Ennek szeretne véget vetni az Európai Bizottság, amely irányelvében azt javasolja: az ételt rendelő vendégeknek adjanak az éttermek, étkezdék ingyen vezetékes vizet. Az EB számításai szerint ezzel évente 600 millió eurót lehetne megtakarítani – egyúttal jelentősen csökkenteni lehetne a PET-palackok felhasználását. 
Az irányelvet még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak jóvá kell hagynia, és akkor is csak úgynevezett nem-kötelező ajánlás lenne, de a tagállamoknak lenne lehetőségük kötelező erejű törvényt hozni. A vendéglátóipar, érthető módon, nem lelkesedik az ötletért – írta a Piac és Profit.

35 ezer palackot gyűjtöttek

Tízhektárnyi ártéri erdőt fésültek át és tisztítottak meg a környezetvédelmi mozgalom önkéntesei és a vízügyi igazgatóságok szakemberei az idei év első nagyszabású ártéri hulladékmentesítő akciójában a Tiszaszalka és Vásárosnamény között elhelyezkedő Natura 2000-es területen. A PET Kupa csapata 35 ezer műanyagpalackot gyűjtött össze, amelynek felét és a 60 bálányi préselt pillepalackot újrahasznosítják.

Szerző
Frissítve: 2019.03.12. 12:15

Megmászta a Himaláját egy kóbor kutya

Publikálás dátuma
2019.03.12. 10:10

Fotó: Facebook/Don Wargowsky
Megkedvelt egy hegymászót, ezért a csapata mellé szegődve „felsétált” a Himalájára egy kóbor kutya.
A csapatvezető, Don Wargowsky bevallása szerint szerencsét hozott nekik az a keverékkutya, amely melléjük szegődött a Himalája megmászásakor. A serpák eleinte „csak” hagyták, hogy az állat is velük tartson, de később már nekik is tetszett az állat kitartása – írta a Daily Mail alapján a Szeretlek Magyarország
A háromhetes expedíción a veszélyesebb részeken az ebre is biztonsági kötelet kötöttek, sőt fogadott gazdája a sátrába is beengedte, mert féltette a hidegben. 
A hegymászócsapat és a Mera névre keresztelt, vélhetően rekorder kutya a 7130 méteres Baruntse-csúcsig jutott. Az állatot a túra után az egyik serpa fogadta be.
Szerző
Témák
Himalája kutya