Weber: kulcskérdés, hogy a CEU Budapesten maradjon

Publikálás dátuma
2019.03.12. 16:12

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az Európai Néppárt csúcsjelöltje a zsinagóga előtt tartott sajtótájékoztatót. Nem akarok konfliktusokat, de bocsánatkérést várok el az okozott károk miatt- üzent Orbán Viktornak.
Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott kedd délután a Dohány utcai zsinagóga előtt Manfred Weber, melyet élőben közvetített az Index: a Néppárt frakcióvezetője röviden beszámolt arról, hogy konstruktív légkörben tárgyalt Orbán Viktorral, de azért nem tudtak minden problémát megoldani. Vannak bizonyos értékek, amik az Európai Néppárton (EPP) belül nem lehetnek vita tárgyai – ilyen a tudományos élet szabadsága is, és ezt a néppárti Fidesznek is tiszteletben kell tartania, mondta Weber. A politikus hangsúlyozta, Európában fokozódik az antiszemitizmus, ezért ki kell állni, hogy mindenki gyakorolhassa vallásszabadságát, különös tekintettel a zsidóságra.
AZ EPP frakcióvezetője három, meghatározó témát említett, amit feltételként vár el a magyar miniszterelnöktől: 
  • Kulcskérdés számára, hogy a CEU Budapesten maradhasson,
  • A kormánynak végleg be kell fejeznie a Brüsszel és az unió ellenes kampányokat, le kell szedjék az ilyen témájú plakátokat is
  • Weber elvárja, hogy Orbán Viktor mutasson készséget a bocsánatkérésre: ez főként pártcsaládon belüli követelés, a Fidesznek bocsánatot kell kérnie minden olyan, a szövetsége tartozó államtól, akiknek kárt okozott, vagy akiket megsértett.
Politikus vagyok, azért jöttem, hogy hidakat építsek és ne konfliktusokat kreáljak; ezeket a helyzeteket próbáljuk megoldani a következő tárgyalások során - tette hozzá a német köztévé kérdésére a néppárti vezető, aki újabb sajtótájékoztatót is ígért a délután második felére. Weber egyébként röviden a CEU diákképviseletével is tárgyalt, erről itt írtunk részletesebben.
Korábbna tárgyaltak Orbánnal a várban
Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Szerző
Frissítve: 2019.03.12. 16:59

Újabb terelésekre kell számítani az M1-esen

Publikálás dátuma
2019.03.12. 14:59
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A sztráda M15-ösre vezető ágán csomópontot építenek. A forgalmirend-változás hat hétig lesz érvényben.
Csütörtöktől újabb terelésekre kell számítani az M1-es autópálya M15-ösre vezető ágán a csomópont építése miatt - közölte a Magyar Közút kedden az MTI-vel. Az építés miatt lezárják a csomópontot, ezért az M1-esen Budapest felől érkezők az M15 autóútra Rajka felé nem fognak tudni kihajtani. A közlekedőknek Hegyeshalom felé az autópálya két kilométerrel későbbi, 168. csomópontjában kell letérniük, majd a 101-es út hegyeshalmi csomópontján keresztül érhetik el a gyorsforgalmi utat.

A terelőutat sárga táblák jelzik. Az átterelt szakaszon is 1+1 sáv áll rendelkezésre, de előzési tilalmat és 60 km/h-s sebességkorlátozást vezetnek be. A forgalmirend-változás hat hétig lesz érvényben.

Az M15-öst kétszer kétsávossá fejlesztik 14,5 kilométeren, a meglévő bal pálya megújul, és felépül mellé a hiányzó jobb pálya is.

A letakart plakátokon üzent Webernek a Momentum

Publikálás dátuma
2019.03.12. 14:34

Fotó: Facebook/Momentum
„Egy nappal ezelőtt itt gyűlöletpropaganda volt” – írták a ferihegyi gyorsforgalmi út mentén.
A Manfred Weber látogatásának napján eltakart kormányplakátoknál akciózott kedden a Momentum. A Mérce videójából kiderül: a párt angol nyelvű üzeneteket fújt festékszóróval a plakátok helyére – így például „Itt Juncker volt” és „Egy nappal ezelőtt itt gyűlöletpropaganda volt” feliratok kerültek fel. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a helyszínen elmondta: bíznak benne, hogy Weber hazafelé menet látja majd a feliratokat, valamint „lesz következménye annak a gyűlöletkampánynak, ami az országban zajlik”.
Hajnal Miklós arról is beszélt: szerinte azzal, hogy a plakátokat letakarták, a kormány gyakorlatilag bevallotta, szégyelli a plakátkampányt,
„szégyelli Manfred Weber előtt megmutatni ezeket a plakátokat”.

„Pontosan tudjuk, hogy továbbra is folytatják a gyűlöletkampányt, pontosan tudjuk, hogy ezeknek a helyére jövő héten, vagy az azutáni héten megint vissza fognak kerülni” a plakátok – tette hozzá. Hajnal Miklós közölte:
„ez a kormány ma meghunyászkodott a saját pártcsaládjának a vezetője előtt.”

Az MSZP korábban a közösségi oldalán számolt be arról, hogy „meghekkeltek” egy plakátot: hogy Weber „ízelítőt kapjon a magyar valóságból”, Juncker arcképe helyére az övét illesztették a szocialisták, illetve a „Welcome to Orbanistan” feliratot is felragasztották a plakátra. Weber várható útvonalán, a ferihegyi reptérről a városba vezető gyorsforgalmi út mentén viszont már kedd hajnalra letakarták a Juncker-plakátokat. Erről itt írtunk bővebben.
Szerző
Frissítve: 2019.03.12. 14:55