Weber: kulcskérdés, hogy a CEU Budapesten maradjon

Publikálás dátuma
2019.03.12 16:12

Fotó: Népszava/ Draskovics Ádám
Az Európai Néppárt csúcsjelöltje a zsinagóga előtt tartott sajtótájékoztatót. Nem akarok konfliktusokat, de bocsánatkérést várok el az okozott károk miatt- üzent Orbán Viktornak.
Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott kedd délután a Dohány utcai zsinagóga előtt Manfred Weber, melyet élőben közvetített az Index: a Néppárt frakcióvezetője röviden beszámolt arról, hogy konstruktív légkörben tárgyalt Orbán Viktorral, de azért nem tudtak minden problémát megoldani. Vannak bizonyos értékek, amik az Európai Néppárton (EPP) belül nem lehetnek vita tárgyai – ilyen a tudományos élet szabadsága is, és ezt a néppárti Fidesznek is tiszteletben kell tartania, mondta Weber. A politikus hangsúlyozta, Európában fokozódik az antiszemitizmus, ezért ki kell állni, hogy mindenki gyakorolhassa vallásszabadságát, különös tekintettel a zsidóságra.
AZ EPP frakcióvezetője három, meghatározó témát említett, amit feltételként vár el a magyar miniszterelnöktől: 
  • Kulcskérdés számára, hogy a CEU Budapesten maradhasson,
  • A kormánynak végleg be kell fejeznie a Brüsszel és az unió ellenes kampányokat, le kell szedjék az ilyen témájú plakátokat is
  • Weber elvárja, hogy Orbán Viktor mutasson készséget a bocsánatkérésre: ez főként pártcsaládon belüli követelés, a Fidesznek bocsánatot kell kérnie minden olyan, a szövetsége tartozó államtól, akiknek kárt okozott, vagy akiket megsértett.
Politikus vagyok, azért jöttem, hogy hidakat építsek és ne konfliktusokat kreáljak; ezeket a helyzeteket próbáljuk megoldani a következő tárgyalások során - tette hozzá a német köztévé kérdésére a néppárti vezető, aki újabb sajtótájékoztatót is ígért a délután második felére. Weber egyébként röviden a CEU diákképviseletével is tárgyalt, erről itt írtunk részletesebben.
Frissítve: 2019.03.12 16:59

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.