Eljárás indult a Főpolgármesteri Hivatal ellen a "blokkolt" melegjogi oldalak miatt

Publikálás dátuma
2019.03.12. 17:22

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Háttér Társaság szerint a "letiltott" szervezeteknek a honlapján több tucat olyan kutatási jelentés és szakmai anyag elérhető, amelyre a Hivatal dolgozóinak is szükségük lehet munkájuk során.
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárást indított a Főpolgármesteri Hivatal ellen, amiért korábbi sajtóhírek szerin annak hálózata blokkolja a meleg, leszbikus vagy biszexuális témával foglalkozó portálokat - olvasható a Háttér Társaság honlapján. Néhány hete mi is megírtuk, hogy akadályba ütközik, aki melegjogi kérdésekben szeretne tájékozódni az interneten a Tarlós István vezette budapesti Városházán.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) nyilatkozattételre hívta fel a Főpolgármesteri Hivatalt. Ennek során
azt kell bizonyítania, hogy nem diszkriminált szexuális irányultság vagy nemi identitás alapján

azáltal, hogy elérhetetlenné tette a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex szervezetek honlapját.

Korábban a Háttér Társaság felhívta rá a figyelmet, hogy
ezeknek a szervezeteknek a honlapján több tucat olyan kutatási jelentés és szakmai anyag elérhető, amelyre a Hivatal munkatársainak is szükségük lehet

az előterjesztések elkészítése során. Ráadásul a Háttér Társaság által nyújtott támogató szolgáltatások, például az egyesület Információs és Lelkisegély-, illetve Jogsegélyszolgálata a Főváros által kiadott esélyegyenlőségi jó gyakorlatok gyűjteményében is szerepelnek.

Az üggyel kapcsolatban egyébként annak idején a Főpolgármesteri Hivatal először szűkszavúan annyit reagált, "a Hivatal az informatikai infrastruktúrát kizárólag a munkaköri feladatok ellátása érdekében történő munkavégzés céljából bocsátja a felhasználók rendelkezésére", majd a 444.hu-nak ezt kiegészítették többek közt azzal, hogy nehezen hiszik el, "hogy munkaidőben, hivatali eszközön az önkormányzati dolgozóknak fenti lapok tartalmát kellene nézegetnie."
Szerző

Weber: kulcskérdés, hogy a CEU Budapesten maradjon

Publikálás dátuma
2019.03.12. 16:12

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az Európai Néppárt csúcsjelöltje a zsinagóga előtt tartott sajtótájékoztatót. Nem akarok konfliktusokat, de bocsánatkérést várok el az okozott károk miatt- üzent Orbán Viktornak.
Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott kedd délután a Dohány utcai zsinagóga előtt Manfred Weber, melyet élőben közvetített az Index: a Néppárt frakcióvezetője röviden beszámolt arról, hogy konstruktív légkörben tárgyalt Orbán Viktorral, de azért nem tudtak minden problémát megoldani. Vannak bizonyos értékek, amik az Európai Néppárton (EPP) belül nem lehetnek vita tárgyai – ilyen a tudományos élet szabadsága is, és ezt a néppárti Fidesznek is tiszteletben kell tartania, mondta Weber. A politikus hangsúlyozta, Európában fokozódik az antiszemitizmus, ezért ki kell állni, hogy mindenki gyakorolhassa vallásszabadságát, különös tekintettel a zsidóságra.
AZ EPP frakcióvezetője három, meghatározó témát említett, amit feltételként vár el a magyar miniszterelnöktől: 
  • Kulcskérdés számára, hogy a CEU Budapesten maradhasson,
  • A kormánynak végleg be kell fejeznie a Brüsszel és az unió ellenes kampányokat, le kell szedjék az ilyen témájú plakátokat is
  • Weber elvárja, hogy Orbán Viktor mutasson készséget a bocsánatkérésre: ez főként pártcsaládon belüli követelés, a Fidesznek bocsánatot kell kérnie minden olyan, a szövetsége tartozó államtól, akiknek kárt okozott, vagy akiket megsértett.
Politikus vagyok, azért jöttem, hogy hidakat építsek és ne konfliktusokat kreáljak; ezeket a helyzeteket próbáljuk megoldani a következő tárgyalások során - tette hozzá a német köztévé kérdésére a néppárti vezető, aki újabb sajtótájékoztatót is ígért a délután második felére. Weber egyébként röviden a CEU diákképviseletével is tárgyalt, erről itt írtunk részletesebben.
Korábbna tárgyaltak Orbánnal a várban
Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Szerző
Frissítve: 2019.03.12. 16:59

Újabb terelésekre kell számítani az M1-esen

Publikálás dátuma
2019.03.12. 14:59
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A sztráda M15-ösre vezető ágán csomópontot építenek. A forgalmirend-változás hat hétig lesz érvényben.
Csütörtöktől újabb terelésekre kell számítani az M1-es autópálya M15-ösre vezető ágán a csomópont építése miatt - közölte a Magyar Közút kedden az MTI-vel. Az építés miatt lezárják a csomópontot, ezért az M1-esen Budapest felől érkezők az M15 autóútra Rajka felé nem fognak tudni kihajtani. A közlekedőknek Hegyeshalom felé az autópálya két kilométerrel későbbi, 168. csomópontjában kell letérniük, majd a 101-es út hegyeshalmi csomópontján keresztül érhetik el a gyorsforgalmi utat.

A terelőutat sárga táblák jelzik. Az átterelt szakaszon is 1+1 sáv áll rendelkezésre, de előzési tilalmat és 60 km/h-s sebességkorlátozást vezetnek be. A forgalmirend-változás hat hétig lesz érvényben.

Az M15-öst kétszer kétsávossá fejlesztik 14,5 kilométeren, a meglévő bal pálya megújul, és felépül mellé a hiányzó jobb pálya is.