A VII. kerület is nemet mondott a rabszolgatörvényre

Publikálás dátuma
2019.03.12. 17:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Erzsébetváros is elutasította a rabszolgatörvény alkalmazását az önkormányzati cégek esetében – értesült a Népszava.
Devosa Gábor szocialista önkormányzati képviselő arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ellenzéki képviselők mindegyike, azaz kilencen támogatták az erről szóló indítványt. A fideszes képviselők közül csupán egyetlen nem voks érkezett, Vattamány Zsolt polgármester, illetve a többi kormánypárti nem nyomot gombot.
A Jobbik helyi képviselője, Juhász Szabolcs is közleményt adott ki a döntésről, szerinte az elfogadott határozat utasítja az Önkormányzat tulajdonában álló cégeket arra, hogy ne alkalmazzák a rabszolgatörvény rendelkezéseit, azaz a naptári évenként 250 óra, kollektív szerződés esetén 300 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet ne alkalmazzanak. Devosa Gábor hozzátette, hogy korrekt volt a városvezetés, hiszen hamar napirendre tűzték a határozatot, más városokkal szemben, nekik nem kellett minősíthetetlen folyamatokat végigjátszani.  
Szerző
Frissítve: 2019.03.12. 17:59

Visszatérnek az éjszakai fagyok, még havat is láthatunk

Publikálás dátuma
2019.03.12. 17:36
Március közepén még egyet "rúg" a tél
Fotó: Shutterstock
Keddről szerdára virradóra az északkeleti országrészben akár mínusz 5 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérséklet, de szinte mindenütt fel kell készülni gyengébb fagyokra.
Kedden a napközben még gomolyfelhős, néhol záporokkal tarkított idő után estére nagyrészt országszerte kiderül az ég. Éjszaka északnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, hajnaltájt a Kisalföld térségében meg is vastagszik a felhőtakaró. Az esti órákra az északkeleti megyékben már 0 Celsius-fokig süllyedhet a hőmérséklet, de Nyugaton sem lesz több 3-4 foknál.
Szerda hajnalban aztán az északnyugati országrészt kivéve mindenütt számítani kell gyenge fagyra, az Észak-középhegység vidékén pedig akár mínusz 5 fok is lehet.

Szerdán délelőtt az Alföldön még lehet - egyre szűrtebb - napsütés, majd arrafelé is megvastagszik a felhőzet. Az ország északi felén többfelé várható eső, záporeső, legnagyobb eséllyel a Dunántúl északi részén.
Az Északi-középhegység térségében havas eső, hó is eshet.

Délebbre jóval kisebb a csapadék kialakulásának esélye, délkeleten nem is valószínű. A kedden még döntően északi, északnyugati szél éjszaka fordul, szerda napközben délnyugati irányból nagy területen megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 5 és 12 fok között valószínű, ekkor délen, délkeleten lesz legmelegebb.

Weber már annak is örül, hogy eltűntek a Brüsszelt támadó plakátok

Publikálás dátuma
2019.03.12. 17:23

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Sok kérdést kell még tisztázniuk a Fidesszel és néppárton belüli kritikusaival – mondta Manfred Weber. Asztalra kerül a 7-es cikkely szerinti eljárás és az európai ügyészséghez való csatlakozás témája is.
 Csak általánosságban beszélt Orbán Viktorral való egyeztetéséiről a Néppárt Budapestre látogató frakcióvezetője: Manfred Weber kedden, a Dohány utcai zsinagógában tartott rövid sajtótájékoztatót, ahol talányosan annyit árult el, hogy pár napon belül kiderülhetnek a tárgyalások eredményei – de még sok tennivalójuk van március 20-ig. Nyilatkozatát az Index is közvetítette.
Weber hangsúlyozta, hogy a Néppárt tagjainak be kell tartaniuk az olyan alapértékeket, mint a tudományos élet szabadságának biztosítása, ezért is mondta ki egyértelműen, hogy a CEU-nak Budapesten kell maradnia. A néppárti vezető egy konstrukciót is ajánlott erre vonatkozóan a magyar miniszterelnöknek, ezt azonban nem részletezte.  
Azt ugyanakkor apró, bár pozitív változásnak tartja, hogy a kormány máris eltüntette a Brüsszelt támadó plakátokat, és ez arra utalhat, hogy Orbán is megértette, nem folytathatja tovább ezt a fajta propagandát.
Weber szerint a korábbi cikkünkben is részletezett három pont – vagyis a CEU maradása, a Fidesz és Orbán bocsánatkérése, a plakátkampány leállítása – mellett több olyan téma is van az asztalon, amiről tárgyalniuk kell a Fidesszel. Ilyen Magyarország európai ügyészséghez való csatlakozása, (amiről a kormány eddig hallani sem akart) vagy a Magyarországot szankcionáló 7-es cikkel szerinti eljárás ügye is. Az EPP választási csúcsjelöltje hozzátette, tárgyalniuk kell a Néppárt 13 olyan tagpártjával is, amelyek határozottan követelik a Fidesz szövetségből való kizárását. Lapunk információi szerint Manfred Weber szerda este Strasbourgban tájékoztatja az Európai Néppárt EP-frakcióját az Orbán Viktorral folytatott tárgyalásairól.  
Szerző
Frissítve: 2019.03.12. 19:42