energia;E.ON;Elmű-Émász;NKM;

2019-03-12 19:08:07

Éves leolvasás mobilon az Elmű-ÉMÁSZ-nál

A személyes, éves mérőleolvasást kiváltó mobilalkalmazást mutatott be Kaderják Péter, az innovációs és technológiai tárca energiapolitikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára oldalán Marie-Theres Thiell, a német Innogy irányítása alatt álló Elmű-ÉMÁSZ igazgatósági elnöke.

Az új alkalmazás révén nélkülözhető az éves elszámolószámlához szükséges, a szolgáltató megbízottjának megjelenéséhez kötött fogyasztás-ellenőrzés. Ehelyett mostantól a programmal csupán le kell fotózni a mérőt. Kaderják Péter hangsúlyozta, hogy a lehetőséget az áram- és gáztörvény tavalyi módosítása teremtette meg. Kérdésre bizakodását fejezte ki az iránt, hogy hamarosan a többi érintett szolgáltató is hasonló megoldással áll elő. Marie-Theres Thiell hangsúlyozta, hogy hosszú távon a jelentős munkaerő- és szervezési költséggel járó személyes leolvasásnál a mobilalkalmazás használata számukra is költségcsökkenést hoz. Öt éven belül szeretnék elérni, hogy fogyasztási helyeik túlnyomó többségének adatai ily módon jussanak el hozzájuk - közölte Franz J. Retzer, az Elmű-ÉMÁSZ igazgatóságának hálózatért felelős tagja.

Kaderják Péter és Marie-Theres Thiell egyaránt elsősorban az iparág forradalmi, az informatikai megoldásokat vagy épp a megújulóenergia-alapú termelést előtérbe helyező változásait emelték ki. Kaderják Péter szerint ezek révén egyre inkább elérhetővé válnak a hagyományos nevén „éjszakainak” nevezett tarifánál kifinomultabb csomagok, vagy épp e-autó-töltés és az okos mérők elterjedése. Kérdésünkre, miszerint javasolnak-e hasonló megoldást a mellékvízmérő leolvasásra, vagy akár a kéményellenőrzésre, hatáskör híján csupán bizakodásának adott hangot.

Lapunk megkeresésére az áram- és gázhálózatot is üzemeltető állami NKM Nemzeti Közművek, illetve E.ON tegnap egyaránt visszaigazolta: hosszú távon maguk is terveznek hasonló szolgáltatásokat. Az NKM hosszú távon tervezi a leolvasás digitalizálását is, amit alapvetően az okosmérők tömeges telepítése oldhat meg - fogalmaztak az állami közműnél. Az E.ON-nál pedig zajlik az az innovatív mérőleolvasáshoz szükséges fejlesztés.

Mint arról kedden beszámoltunk, a közműhivatal szenvedélyes iratban utasította el a központi áramhálózatok fejlesztési tervét. Az illetékes állami Mavirt többek között arra figyelmeztették, hogy „a hálózat nem csak vas beépítésével fejleszthető”, hogy az anyagban egyszer sem szerepel sem a digitalizáció vagy az irányítástechnika szó, illetve "az új technológiák nem vizsgálhatók az új technológiák megemlítése nélkül". Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Kaderják Péter úgyszintén illetékesség híján annak megjegyzésére szorítkozott, hogy ez a kormánytól független közműhatóság és az egyik engedélyes vitája. Mindazonáltal reméli, hogy végül korszerű hálózatfejlesztési terv születik. Az előadások szinte mindegyike hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szemléletváltást a több évtizede az energiaiparban dolgozókban is tudatosítani szükséges.

Marie-Theres Thiell az Elmű-ÉMÁSZ és az Orbán-kormány kapcsolatáról kérdésünkre úgy vélekedett, hogy az kiegyensúlyozott, állandó tárgyalásban állnak. Így például elvi alapon – például a fizetések emelkedése, avagy az infláció miatt – támogatnák a rezsi emelését, de addig is komoly erőfeszítéseket tesznek a most bemutatotthoz hasonló, az iparág fejlődését magán viselő, egyszersmind költségcsökkenést is ígérő megoldások érdekében. Tekintettel arra, hogy idén - többszörös áttétellel bár, de - a német E.ON tulajdonába kerülhetnek (amely engedélyt amúgy a brexit kimenetele is befolyásol), információnk szerint az Elmű-ÉMÁSZ korábban tervezett állami megvásárlásáról jelenleg nem folynak tárgyalások.