Előfizetés

Eldőlt: részletekben is befizetheti a gigászi büntetést a Jobbik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.12. 19:25
Megmenekülhet Sneider Tamás pártja?
Fotó: Vajda József
Az Államkincstár friss döntésével eltűnhet a megszűnés közvetlen réme az ellenzéki párt feje fölül. Nyolc részletben kellene törleszteniük a csaknem 1 milliárd forintos bírságot.
Megkapta a Jobbik a Magyar Államkincstártól a részletfizetési lehetőséget, tudta meg a hvg.hu a választmányi ülésen részt vevő Sneider Tamás pártelnöktől. A párt korábban nyolc negyedéves részletfizetési lehetőséget szeretett volna kapni, erre bólintott rá a MÁK.

A pártnak nemrég újabb, 136 milliós bírságot rótt ki az Állami Számvevőszék január végén, ezzel egymilliárdnyira nőtt a befizetendő büntetés összege, ami a párt megszűnését vetítette előre. A Jobbik felkészült a megszűnésre is, de bízott a részletfizetési lehetőségben, ezt kapta most meg.

Mazsihisz: nem hallgattuk el a Fidesszel való konfliktusokat sem Weber elől

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.12. 19:02
Manfred Weber a Mazsihisz elnökével is tárgyalt
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Heisler András tájékoztatta Manfred Webert a magyar kormánnyal való kapcsolatukról, beleértve az "emlékezetpolitikai kérdéseket, hatalomgyakorlási technikákat és a közbeszéd radikalizálódásának jeleit".
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) minden olyan európai pártcsalád fontos, amely tiszteletben tartja a kontinens zsidó hagyományait, a zsidó közösség vallási értékeit és érdekeit - írta a szervezet az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében. A Mazsihisz kiemelte: az Európai Néppárt (EPP) jó kapcsolatokat ápol Izraellel, fellép az emberi jogok, az emberi méltóság mellett, az antiszemita jelenségekkel szemben.
Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője és Heisler András, a Mazsihisz elnöke kedden megbeszélést folytatott a Mazsihisz budapesti székházában.

Heisler András tájékoztatta a politikust a Mazsihisz és a magyar kormány kapcsolatáról és a zsidó közösséget érintő kérdésekről. A közlemény szerint azt mondta, hogy más egyházakhoz hasonlóan a Mazsihisz is széles körben részesül állami támogatásban, a magyar kormány - a zsidó vallásból fakadó - speciális előírásokat tiszteletben tartja, biztonsági kérdésekben együttműködik a szervezettel.
"A zsidó közösség fizikai értelemben nem érzi magát fenyegetve"

- írták.

Hozzátették: A magyar kormány és Izrael közötti jó kapcsolat fontos a magyarországi zsidóságnak.  Kitértek arra is, hogy a tárgyaláson Heisler András
"nem hallgatta el azokat az emlékezetpolitikai kérdéseket, hatalomgyakorlási technikákat és a közbeszéd radikalizálódásának jeleit sem, amelyek a zsidó közösség számára konfliktusokat okoznak,

de hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány tiszteli a zsidóság vallási és kulturális hagyományait, a fennálló viták nem az antiszemitizmusra vezethetők vissza". A Mazsihisz elnöke arra kérte az EPP-t, hogy "a Fidesz megítélésében a fentieket figyelembe véve mérlegeljen" - áll a közleményben.

Orbán Viktor kész bocsánatot kérni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.12. 18:05
Korábbna tárgyaltak Orbánnal a várban
Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
... de nem azért, amiért Manfred Weber várná tőle. Gulyás Gergely sajtótájékoztatón reagált az EPP csúcsjelöltjének szavaira, és elmondta: "a Néppárt kevésbé van meg a Fidesz nélkül, mint a Fidesz nélkülük”
"Orbán nem akart senkit sem megbántani a hasznos idióták kifejezéssel, ha valakit ez mégis bántott, akkor ennek a szónak a használatáért a kormányfő kész bocsánatot kérni" – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Manfred Weber sajtótájékoztatójára reagálva.

Gulyás Gergely a fenti mondaton kívül az Európai Néppárt csúcsjelöltjének szavai kapcsán elmondta, szerinte a Junckert és Sorost támadó plakátkampány már véget ért - írja a hvg.hu. „Ezzel ez az ügy lekerült a napirendről, ez a konfliktus véget ért.” - fogalmazott a miniszter. A portál ehhez hozzáteszi,
vannak még kinn ilyen plakátok, csak azokat szedték le villámgyorsan, amiket láthatott volna Weber a repülőtérről befelé jövet.

A CEU-ról azt mondta Gulyás, az intézmény jövője biztosítva van. A weberi javaslatokat – felvetődött: a müncheni egyetem és a BMW finanszírozási segítséget nyújtana a CEU-nak – megfontolják, de szerinte a magyar szabályozás megfelel az európai és a német gyakorlatoknak is.

Weber és Orbán Gulyás szerint nem csak a három feltételről (vagyis az ultimátumról) beszéltek, hanem Európa jövőjéről, Macron elnökről, a CDU-ról, a migráció megállításáról. „Ha ő lenne a bizottság elnöke, biztosítva lenne a külső határok megvédése.” Hozzátette, a Fidesz és a magyar kormány nyitott a tárgyalásra, de három dologban – a külső határok védelmében, a migráció kérdésében és a keresztény kultúra védelmében – nem alkudnak.
"Orbán is, Weber is azt szeretnék, ha a Fidesz az EPP tagja maradna."

- mondta most Gulyás Gergely, majd jókora magabiztossággal hozzáfűzte,
"a Néppárt kevésbé van meg nélkülünk, mint mi nélkülük”