Előfizetés

May újabb kudarca: megint leszavazta a brit parlament alsóháza a Brexit-egyezményt

G.M.
Publikálás dátuma
2019.03.12. 20:38
Theresa May újabb vereséget szenvedett.
Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Mindössze 242-en támogatták a kormányfő kiválási egyezményét, míg 391-en ellene szavaztak. Theresa May szerint a képviselők holnap már a megállapodás nélküli kilépésről dönthetnek.
A brit parlament alsóháza a januári nagyarányú elutasítás után kedden is leszavazta a Theresea May által utolsó pillanatban, hétfőn késő este tető alá hozott módosított megállapodás tervezetét az Egyesült Királyság unióból való kilépéséről - tudósít a BBC. A számok is épphogy csak egy kicsit festenek jobban, mint 2 hónapja: akkor 432-202, most pedig 391-242 volt az arány az ellenzők javára.
Ez azt jelenti, hogy a kormányfőnek alig néhányakat sikerült maga mellé állítania az utóbbi időben,

hiába kötött a napokban újabb, véglegesnek szánt egyezséget Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel.
Az EU tegnap egyértelművé tette, nem hajlandó tovább tárgyalni, a megállapodás-tervezetnek ez volt az utolsó verziója. A hogyan tovább? London döntésén múlik. Szerdán a brit képviselőknek szavazniuk kell arról, hogy engedik-e az egyezség nélküli kemény Brexit kivitelezését, azt, hogy a szigetország rendezetlenül, szerződés nélkül hagyja el március 29-én az EU-t.
Ha ez sem kap többséget, akkor csütörtökön a Brexit időpontjának módosításáról, a halasztásról kell kell majd szavazni.

A halasztás igényt viszont kell az EU felé jelezni, és ehhez mind a 27 tagállam jóváhagyására szüksége lesz a brit kormánynak, ami leghamarabb a március 21-ei uniós csúcson valósítható meg. Az ellenzéki Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn közben már egy új parlamenti választást sürgetett a szavazás utáni megszólalásában.

Kilencmilliárdot ad a kormány szerbiai üzemek építésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.12. 20:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Orbán-kabinet két alatt már 80 milliárd forinttal támogatta meg a vajdasági magyar vállalkozásokat, most Közép-Szerbiában is terjeszkednének gazdaságilag.
Harmincmillió euró értékű alapot hoz létre a magyar kormány, amelyből magyar vállalatok szerbiai és nyugat-balkáni beruházásait tudja támogatni, vissza nem térítendő forrásokkal - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden a közép-szerbiai Ariljében A politikus egy magyar és szerb beruházással felépülő málnafeldolgozó üzem alapkőletételén vett részt, írja az MTI. Az államtitkár arról beszélt, hogy magyar kormány több mint harmincmillió eurós – vagyis mintegy 9,5 milliárdos forintos – alapjának köszönhetően várhatóan hasonló üzemek egész sora épülhet meg a következő két-három évben. 
Üzleti együttműködés szempontjából a jövőben is várhatóan a mezőgazdaság és a mezőgazdasági feldolgozóipar, illetve az élelmiszeripar lesz az a terület, ahol a két ország össze tud fogni - tette hozzá.  Az ariljei üzem egy magyar és egy szerb magánvállalkozás együttműködésének köszönhető, ehhez viszont a politikának kellett megteremtenie az alapot.  Mint Magyar fogalmazott, a jó magyar-szerb kapcsolatoknak köszönhetően Európa egyik legnagyobb infrastrukturális beruházást hajtja végre a két ország közösen, sorra nyílnak a határátkelők, a gazdaságok egyre inkább egymásba fonódnak, 
a magyar kormány támogatásával az elmúlt két évben 80 milliárd forintnyi beruházás valósult meg a Vajdaságban, a magyar vállalatok pedig most már túlléptek a Vajdaságon, és megjelentek Közép-Szerbiában is.

Branislav Nedimovic szerb mezőgazdasági miniszter úgy látja, a gyümölcsfeldolgozás és a kivitel mentheti meg a szerb mezőgazdaságot – a nyersanyagok piaca mindig bizonytalan, hiszen nem lehet előre tudni, mennyi friss gyümölcsöt tud felvenni a hazai és a külföldi piac, ám a feldolgozott árut mindig lehet értékesíteni, és a vonatkozó szerződések is biztosabbak.  Nedimovic szerint először gyümölcspüré és -koncentrátum készül majd a szerbiai üzemben, amelynek a további feldolgozása Magyarországon történik majd, de a végső cél az, hogy a teljes feldolgozás az ariljei üzemben legyen. A térségben a legnagyobb hozamú gyümölcs a málna, a gyárban emellett szederből, meggyből, szilvából és őszibarackból állítanak elő termékek. Az új üzemben óránként tizenkét tonna gyümölcsöt tudnak majd feldolgozni.A közép-szerbiai üzem felépítésének terve 2016-ban a magyar és a szerb kormány együttes ülésén született meg. A két kormányfő akkor abban egyezett meg, hogy a Vajdaságon túlra is kiterjesztik azt a gazdaságfejlesztő programot, amely a Vajdaságban már eredményeket hozott.  

Kitiltják Európából azt a típusú repülőgépet, amilyen lezuhant Etiópiában

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.12. 18:52
Illusztráció
Fotó: Minasse Wondimu Hailu / Anadolu Agency
Kedd este 8 órától határozatlan időre eltűnnek az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség tagországainak légtereiből a Boeing MAX típusok. Fél éven belül két súlyos katasztrófa is fűződik hozzájuk.
Felfüggeszti az összes Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-es üzemelését a kontinensen az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA). Az unió légiközlekedési szerve kedden az MTI-nek megküldött közleményében azt írta, este 8 órától határozatlan időre kitiltja a tagországok légterében a Boeing MAX típusokat, emellett a harmadik országbeli üzemeltetők nem repülhetnek át az unió légterén a típussal.

Etiópiában vasárnap szenvedett a felszállás után húsz perccel végzetes balesetet az Ethiopian Airlines egyik 737 MAX 8-as típusú gépe, fedélzetén 149 utassal és nyolcfős személyzettel.
Ugyanez a modell zuhant a tengerbe tavaly októberben Indonézia partjainál is,

szintén nem sokkal a felszállás után. A Lion Air indonéz légitársaság katasztrófájának 189 halálos áldozata volt. Kedden számos európai ország, köztük az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Franciaország, Olaszország és Lengyelország is megtiltotta a légitársaságoknak, hogy a Boeing 737 MAX típusokkal teljesítsenek járatokat, így sem érkező, sem induló, sem átrepülő forgalom nem bonyolítható a típussal.