Nagy-Britannia;szavazás;Theresa May;Brexit;

2019-03-12 20:38:29

May újabb kudarca: megint leszavazta a brit parlament alsóháza a Brexit-egyezményt

Mindössze 242-en támogatták a kormányfő kiválási egyezményét, míg 391-en ellene szavaztak. Theresa May szerint a képviselők holnap már a megállapodás nélküli kilépésről dönthetnek.

A brit parlament alsóháza a januári nagyarányú elutasítás után kedden is leszavazta a Theresea May által utolsó pillanatban, hétfőn késő este tető alá hozott módosított megállapodás tervezetét az Egyesült Királyság unióból való kilépéséről - tudósít a BBC. A számok is épphogy csak egy kicsit festenek jobban, mint 2 hónapja: akkor 432-202, most pedig 391-242 volt az arány az ellenzők javára.

hiába kötött a napokban újabb, véglegesnek szánt egyezséget Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel.

Az EU tegnap egyértelművé tette, nem hajlandó tovább tárgyalni, a megállapodás-tervezetnek ez volt az utolsó verziója. A hogyan tovább? London döntésén múlik. Szerdán a brit képviselőknek szavazniuk kell arról, hogy engedik-e az egyezség nélküli kemény Brexit kivitelezését, azt, hogy a szigetország rendezetlenül, szerződés nélkül hagyja el március 29-én az EU-t.

A halasztás igényt viszont kell az EU felé jelezni, és ehhez mind a 27 tagállam jóváhagyására szüksége lesz a brit kormánynak, ami leghamarabb a március 21-ei uniós csúcson valósítható meg.

Az ellenzéki Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn közben már egy új parlamenti választást sürgetett a szavazás utáni megszólalásában.