sztrájk;béremelés;Oroszlány;

2019-03-12 21:43:28

Béremeléssel ért véget a sztrájk az oroszlányi Westcastnál

Márciustól 200 forinttal nő a dolgozók órabére, gyors eredményt hozott számukra a munkabeszüntetés.

A dolgozói érdekképviselet sikerével, egy nap után véget ért az eredetileg háromnaposra tervezett sztrájk az oroszlányi Wescast-üzemben, melyről a Népszava is beszámolt.

A kínai tulajdonú, kipufogó öntvényeket gyártó autóipari beszállítónál mintegy 1200-an dolgoznak, és az átlagfizetés alig haladja meg a bruttó 195 ezer forintos garantált bérminimumot. A Westcast vezetése előbb 65, majd 100 forintos órabér emelést ajánlott, a munkásokat képviselő Vasas Szakszervezeti Szövetségf viszont ez utóbbi kétszeresét kérte.

Az üzemben kedden teljesen leállt a termelés, ami úgy tetszik, jobb belátásra bírta a formálódó kompromisszumos megállapodástól visszatáncoló vezetést. Az újrakezdődött egyeztetésen megszületett az egyezség és a dolgozók fél négykor felvették a munkát – tájékoztatta lapunkat László Zoltán, a szakszervezeti szövetség alelnöke

Mint az MTI emlékeztet, a kanadai központtal működő vállalatcsoport, a világ legjelentősebb beszállítója a személyautókhoz és a kisteherautókhoz készített öntött kipufogócsonkok területén. A különféle vasötvözetek öntése és megmunkálása mellett Kanadában, Kínában és Magyarországon is elindították a rozsdamentesacél-termékek gyártását.

A korábban kanadai tulajdonban lévő vállalatot a Bohong-csoport vásárolta meg, és 9 milliárd forintos új beruházással a világ legmodernebb kipufogógyártó technológiáját telepítette Oroszlányba. A társasággal a kormány 2017 májusában kötött stratégiai megállapodást – írja a távirati iroda.

A  Wescast Hungary Autóipari Zrt. dízelmotorokhoz gyárt turbófeltöltő-öntvényeket és kipufogó-leömlőket. A 2015 óta tartó dízelbotrány a cég eredményére is hatással volt. A 2016-os 106,65 millió euró után 2017-ben 97,3 millió euró forgalmat bonyolítottak, a 2016-os 2,38 millió eurónyi profit tavalyelőtt 519,6 ezer euróra csökkent.