Börtönre ítélték pedofília miatt az ausztrál bíborost

Publikálás dátuma
2019.03.13. 08:09
George Pell bíboros
Fotó: CON CHRONIS / AFP
George Pell a legmagasabb rangú vatikáni tisztségviselő, akit gyerekmolesztálás miatt ítéltek el.
Hat év börtönbüntetésre ítélték Ausztráliában George Pell bíborost szexuális visszaélés miatt – derül ki a BBC cikkéből. Pellt legkorábban 3 év és nyolc hónap múlva helyezhetik feltételesen szabadlábra. A bíboros ártatlannak vallotta magát és fellebbez a döntés ellen. 
A 77 éves George Pell februárban – azt követően hogy bűnösnek mondták ki – elveszítette vatikáni tisztségét, és az őt érintő ügyben a Hittani Kongregáció is vizsgálatot indít.  Pell bíboros a legmagasabb rangú vatikáni tisztségviselő, akit pedofília miatt ítéltek el. 1996 és 2001 között Melbourne, 2001 és 2014 között Sydney érseke, Ausztrália prímása volt. XVI. Benedek pápa idején merült fel vele szemben a gyerekeken elkövetett visszaélés vádja, ezért Pell bíborost akkor nem választották meg a papi kongregáció elnökének. Ferenc pápa megválasztása után azonban a vatikáni reformokat kidolgozó bíborosi tanács tagja lett, majd a pápa 2014-ben kinevezte a vatikáni pénzügyi átalakítás vezetőjének. Ezt a tisztségét azt követően is megtartotta, hogy 2017-ben a Vatikánból visszatért Ausztráliába, hogy ott bíróság elé álljon.
Szerző

May újabb kudarca: megint leszavazta a brit parlament alsóháza a Brexit-egyezményt

Publikálás dátuma
2019.03.12. 20:38
Theresa May újabb vereséget szenvedett.
Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Mindössze 242-en támogatták a kormányfő kiválási egyezményét, míg 391-en ellene szavaztak. Theresa May szerint a képviselők holnap már a megállapodás nélküli kilépésről dönthetnek.
A brit parlament alsóháza a januári nagyarányú elutasítás után kedden is leszavazta a Theresea May által utolsó pillanatban, hétfőn késő este tető alá hozott módosított megállapodás tervezetét az Egyesült Királyság unióból való kilépéséről - tudósít a BBC. A számok is épphogy csak egy kicsit festenek jobban, mint 2 hónapja: akkor 432-202, most pedig 391-242 volt az arány az ellenzők javára.
Ez azt jelenti, hogy a kormányfőnek alig néhányakat sikerült maga mellé állítania az utóbbi időben,

hiába kötött a napokban újabb, véglegesnek szánt egyezséget Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel.
Az EU tegnap egyértelművé tette, nem hajlandó tovább tárgyalni, a megállapodás-tervezetnek ez volt az utolsó verziója. A hogyan tovább? London döntésén múlik. Szerdán a brit képviselőknek szavazniuk kell arról, hogy engedik-e az egyezség nélküli kemény Brexit kivitelezését, azt, hogy a szigetország rendezetlenül, szerződés nélkül hagyja el március 29-én az EU-t.
Ha ez sem kap többséget, akkor csütörtökön a Brexit időpontjának módosításáról, a halasztásról kell kell majd szavazni.

A halasztás igényt viszont kell az EU felé jelezni, és ehhez mind a 27 tagállam jóváhagyására szüksége lesz a brit kormánynak, ami leghamarabb a március 21-ei uniós csúcson valósítható meg. Az ellenzéki Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn közben már egy új parlamenti választást sürgetett a szavazás utáni megszólalásában.
Szerző
Frissítve: 2019.03.12. 20:52

Kilencmilliárdot ad a kormány szerbiai üzemek építésére

Publikálás dátuma
2019.03.12. 20:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Orbán-kabinet két alatt már 80 milliárd forinttal támogatta meg a vajdasági magyar vállalkozásokat, most Közép-Szerbiában is terjeszkednének gazdaságilag.
Harmincmillió euró értékű alapot hoz létre a magyar kormány, amelyből magyar vállalatok szerbiai és nyugat-balkáni beruházásait tudja támogatni, vissza nem térítendő forrásokkal - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden a közép-szerbiai Ariljében A politikus egy magyar és szerb beruházással felépülő málnafeldolgozó üzem alapkőletételén vett részt, írja az MTI. Az államtitkár arról beszélt, hogy magyar kormány több mint harmincmillió eurós – vagyis mintegy 9,5 milliárdos forintos – alapjának köszönhetően várhatóan hasonló üzemek egész sora épülhet meg a következő két-három évben. 
Üzleti együttműködés szempontjából a jövőben is várhatóan a mezőgazdaság és a mezőgazdasági feldolgozóipar, illetve az élelmiszeripar lesz az a terület, ahol a két ország össze tud fogni - tette hozzá.  Az ariljei üzem egy magyar és egy szerb magánvállalkozás együttműködésének köszönhető, ehhez viszont a politikának kellett megteremtenie az alapot.  Mint Magyar fogalmazott, a jó magyar-szerb kapcsolatoknak köszönhetően Európa egyik legnagyobb infrastrukturális beruházást hajtja végre a két ország közösen, sorra nyílnak a határátkelők, a gazdaságok egyre inkább egymásba fonódnak, 
a magyar kormány támogatásával az elmúlt két évben 80 milliárd forintnyi beruházás valósult meg a Vajdaságban, a magyar vállalatok pedig most már túlléptek a Vajdaságon, és megjelentek Közép-Szerbiában is.

Branislav Nedimovic szerb mezőgazdasági miniszter úgy látja, a gyümölcsfeldolgozás és a kivitel mentheti meg a szerb mezőgazdaságot – a nyersanyagok piaca mindig bizonytalan, hiszen nem lehet előre tudni, mennyi friss gyümölcsöt tud felvenni a hazai és a külföldi piac, ám a feldolgozott árut mindig lehet értékesíteni, és a vonatkozó szerződések is biztosabbak.  Nedimovic szerint először gyümölcspüré és -koncentrátum készül majd a szerbiai üzemben, amelynek a további feldolgozása Magyarországon történik majd, de a végső cél az, hogy a teljes feldolgozás az ariljei üzemben legyen. A térségben a legnagyobb hozamú gyümölcs a málna, a gyárban emellett szederből, meggyből, szilvából és őszibarackból állítanak elő termékek. Az új üzemben óránként tizenkét tonna gyümölcsöt tudnak majd feldolgozni.A közép-szerbiai üzem felépítésének terve 2016-ban a magyar és a szerb kormány együttes ülésén született meg. A két kormányfő akkor abban egyezett meg, hogy a Vajdaságon túlra is kiterjesztik azt a gazdaságfejlesztő programot, amely a Vajdaságban már eredményeket hozott.  
Szerző