Orbán Viktor;Európai Néppárt;Manfred Weber;

2019-03-13 08:30:16

Weber: Elfogyott a türelem Orbánnal szemben az EPP-ben

„Világossá kell tennie, hogy viselkedését hosszútávon is megváltoztatja, és bocsánatot is kell kérnie” – mondta az Európai Néppárt csúcsjelöltje a magyar miniszterelnökről.

Manfred Weber a keddi, Orbán Viktorral folytatott budapesti megbeszéléséről is beszélt a német köztelevízió, a ZDF Heute Journal című hírmagazinjának – vette észre a Mérce.

A Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje a portál összefoglalója szerint azt mondta,

Weber leszögezte, hogy az alapjogok, mint az akadémiai és tanszabadság, nem alku tárgyai, azokat alapvetően be kell tartani, és Orbán Viktor ebben az ügyben be fogja adni a derekát, ha nem kívánja kívül találni magát az Európai Néppárton.

A bajor politikus úgy fogalmazott, hogy a Néppártnak nem a mandátumok száma az elsődleges, hanem „értékeink alapvetései” amelyeket „szigorúan meg fogunk védelmezni Orbán Viktortól.”

A műsorban megismételte tervét, mely szerint EU-s intézményi garanciát nyújt a CEU Magyarországi helyzetének rendezése céljából.

Weber kedden, a Dohány utcai zsinagógában tartott rövid sajtótájékoztatót. Talányosan annyit árult el, hogy pár napon belül kiderülhetnek a tárgyalások eredményei. Weber szerint a három pont – vagyis a CEU maradása, a Fidesz és Orbán bocsánatkérése, a plakátkampány leállítása – mellett több olyan téma is van az asztalon, amiről tárgyalniuk kell a Fidesszel, és azt mondta:  tárgyalniuk kell a Néppárt 13 olyan tagpártjával is, amelyek határozottan követelik a Fidesz szövetségből való kizárását. A sajtótájékoztatóról itt írtunk bővebben.