Előfizetés

Évtizedekre rács mögé kerülhetnek a borsodi lányt csoportosan megerőszakoló férfiak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.13. 14:22
Ide vonszolták először támadói az elkábított lányt.
Fotó: ugyeszseg.hu
Ezzel még nem került pont a 2017-es ügy végére: az együtt közel 60 év fegyházbüntetésre ítélt erőszaktevők fellebbeztek.
Ítéletet hozott a Miskolci Törvényszék, melyben csaknem hat évtizednyi szabadságvesztést szabott azzal a hét vádlottal szemben, akik 2017 nyarán egy Miskolchoz közeli településen herbálos cigarettával elkábítottak, majd egymás után mind, többször megerőszakolták 16 éves lányismerősüket.
Az ítélet szerint a vádlottak és a sértett valamennyien a Borsod megyei településen éltek, egymást korábbról ismerték. A támadás napján a lányt egy cigarettával kábították el. Miután ő elfogadta azt, néhány perc alatt elbódult, végtagjait még tudta mozgatni, de beszélni már nehezére esett. Ekkor egy romos házba kísérték őt, ahol ismét cigarettára gyújtottak. Egyikük ölelgetni kezdte a sértettet, aki igyekezett eltolni magától a férfit, de egyre erőtlenebbé vált, nem tudott védekezni. Ezt észlelve a két vádlott a kábult sértettel – annak akarata ellenére - többször szexuális cselekményeket végezett. Időközben a helyszínre érkezett a harmadik vádlott is, aki maga is szexuális cselekményre kényszerítette a lányt. Ezután újabb vádlott érkezett a házhoz, aki a sértettet átvitte egyik társa lakásába, ahová a többiek is követték őket. Időközben a sértett bódultsága csökkent, védekezett a vádlottakkal szemben, azonban a vádlottak egyike a száját befogta, a többiek lefogták és a házban tartózkodó öt vádlott ismét szexuálisan bántalmazta. A sértett a vádlottak cselekményei miatt testszerte horzsolásokat, zúzódásokat szenvedett.
Egy vádlott cselekményben való részvétele nem nyert bizonyítást, ezért őt a bíróság felmentette.
A bíróság a vádlottakat tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal, egymás cselekményéről tudva, többek által elkövetett szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek. A felnőttkorú vádlottak közül az egyiket 10 év, másikat 9 év 6 hónap, két vádlottat 9 év, további két vádlottat 8 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte. A fiatalkorú vádlottal szemben 4 év szabadságvesztést szabott ki. Súlyosító körülmény volt a cselekmény brutális elkövetési módja és egyes vádlottak esetében a büntetett előélet. A bíróság a bűncselekményt beismerő vádlottak esetében utóbbit enyhítő körülményként értékelte.
Az ítélettel szemben a bűnösnek kimondott vádlottak és a védők fellebbeztek, a büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.
Kapcsolódó
Nyolcan erőszakoltak meg egy elkábított lányt Borsodban

Távcsöves puskával lőtte le szomszédját egy részeg fegyverrajongó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.13. 13:56

Fotó: police.hu
Ahogy egyre részegebb lett, egyre jobban bántotta a 41 éves férfit, hogy nem akar vele beszélgetni a szomszéd ház felújításán dolgozó ismerőse. Előbb ütött, aztán lőtt, most pedig készülhet a fegyházra.
A vádlott négy vadászpuskát tartott engedéllyel, de nem ezek egyikével követte el a bűntényt. Illegálisan megszerzett egy távcsöves kispuskát is, amelyet felszerelt egy házilagos készítésű hangtompítóval. Ezzel lőtte le szomszédját, derül ki az ügyészség közleményéből. A kispuskához közel 1300 darab lőszert is vett engedély nélkül, amelyeket a szülei szomszédságában lévő lakóházának tetőterében, egy falvájatban rejtegetett. A vádlott szenvedélyesen gyűjtötte a hadi ereklyéket, így tiltott módon a birtokába jutott egy robbanóanyaggal szerelt páncéltörő lövedéknek is.
A kevés híján végzetes lövés még tavaly júniusban dördült el. A 36 éves sértett a barátjával dolgozott a vádlott szüleinek háza melletti ingatlanon, amit éppen felújítottak. Mindkettejüket régebb óta ismerte a férfi, a sértettel baráti kapcsolatban állt.
A délelőtt folyamán a már ittas vádlott többször átment hozzájuk, beszélgetést kezdeményezett velük, de nem voltak rá kíváncsiak, és legalább négyszer elküldték, hogy hagyja őket dolgozni.

Ő ezen megsértődött, egyszer meg is ütötte a létrán dolgozó sértettet. Folyamatosan hergelte magát, míg végül délután negyed 2 körül - amikorra súlyosan leittasodott - magához vette a kispuskát, betárazta, kiment a saját udvarára és nagyjából 30 méterről egy célzott lövést adott le a melléképület padlásfeljárójánál dolgozó, számára jól látható sértett felsőtestére, aki a lövés erejétől a padlástérbe zuhant.
A lövés a sértettet a mellkasának jobb oldalán, a szegycsontja mellett találta el, roncsolta több szervét és közvetlen életveszélyes állapotot eredményezett. Életmentő műtét nélkül nem élte volna túl az esetet.
A vádlottal szemben az ügyészség halmazati büntetésül fegyház fokozatú szabadságvesztés kiszabását és a közügyek gyakorlásától eltiltást indítványozott, egyben indítványt tett a vádlott letartóztatásának fenntartására. A vád: emberölés bűntettének kísérlete, robbanóanyaggal visszaélés bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette.

Óriási összeget sikkasztott a szerencsejátékfüggő takarékszövetkezeti vezető

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.13. 11:54

Fotó: AFP/Image Source
Az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta a férfival szemben.
A Békéscsabai Járási Ügyészség különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, 21 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, valamint 31 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy 45 éves büntetlen előéletű kondorosi férfi ellen. Az ügyészség közleménye szerint a férfi 1998 óta egy helyi takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője volt, majd – több Békés megyei takarékszövetkezet 2017. végén történő egyesülését követően – az új takarékszövetkezet egyik ügyvezető igazgatója lett. Ekkor már szenvedélybeteg, szerencsejáték-függő volt. Az anyagi helyzetének megromlása miatt 2015-ben szerencsejátékozni kezdett, ami kezdetben nyereséget hozott. A vádlott egy internetes oldalon sporteseményekre fogadott és lottózókban sportfogadásban vett részt naponta akár több millió forint értékben, ezért 2017. elejére eladósodott. Ekkor úgy döntött, hogy a takarékszövetkezetben betöltött ügyvezetői pozíciójával visszaélve, magáncélra „előleg” címén készpénzt vesz fel a szövetkezet pénztáraiból, melyeket fogadásokra költ és a tervezett nyereményekből stabilizálja anyagi helyzetét. Azonban nem tudott oly mértékű nyereséget produkálni, hogy ezt megvalósíthassa, ezért 2017 májusában elhatározta, hogy pénzt csal ki magánszemélyektől, melyekből visszafizeti a takarékszövetkezeti pénztárból kivett „előlegeket”, illetve az összegek egy részét is fogadásokra költi. A vádlott 2017. január 3. és 2018. május 2. között összesen 106 100 000 forintot tulajdonított el jogtalanul a sértett pénzintézettől, míg 2017. május 17. és 2018. április 27. között 330 325 700 forintot csalt ki magánszemélyektől a pénztárhiány pótlása illetve szerencsejátékok űzése érdekében. Az ügyészség a férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a pénzügyi tevékenység gyakorlásától, illetve gazdasági társaság vezetésétől, mint foglakozástól. Az ügyészség arra is indítványt tett, hogy a bíróság adjon helyt a sértettek több, mint 100 millió forint értékű polgári jogi igényének, illetőleg vagyonelkobzást is rendeljen el a vádlottal szemben. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.