Nagyon szoros volt, de leszavazták a megegyezés nélküli Brexitet is a britek

Publikálás dátuma
2019.03.13. 20:29
Illusztráció
Fotó: Alberto Pezzali / AFP
Újabb nap, újabb forgatókönyv lehetőségét zárták ki a brit képviselők. Hamarosan arról dönthetnek majd, kérvényezik-e az eredetileg március 29-re kiírt Brexit időpontjának kitolását.
312 igen és 308 nem szavazat mellett a brit alsóházi képviselők elutasították a megegyezés nélküli Brexit lehetőségét - írja élő tudósításában a BBC. A konzervatív párti kormány által eredetileg beterjesztett indítvány kifejezetten arra vonatkozott, hogy az Egyesült Királyság a Brexit március 29-i határnapján nem léphet ki megállapodás nélkül az EU-ból.

A kormányzati beterjesztéshez azonban érkezett egy módosító indítvány, amely azt kezdeményezte, hogy a parlament meghatározatlan időre mondja ki a megállapodás nélküli Brexit tilalmát, és a képviselők a szerda esti szavazáson a fentebb leírt, 4 szavazatos többséggel ezt támogatták.

Mint arról mi is beszámoltunk, kedd este a brit parlament alsóháza nagy többséggel elutasította Theresa May unióval kialkudott megállapodását, ezért az a forgatókönyv, amely szerint az Egyesült Királyság az eredeti időpontban, azaz március 29-én rendezetten kilép, már reménytelennek látszik. Ezek után került sor a mostani voksolásra, ahol azonban ismét nem kerültünk közelebb a megoldáshoz.
A soron következő szavazás arról dönt majd, hogy kéri-e az ország Európai Uniót a kilépési időpont eltolására.
Frissítve: 2019.03.13. 20:41

Az USA is kitiltotta légteréből a Boeing 737-es repülőgépeket

Publikálás dátuma
2019.03.13. 20:15
Illusztráció
Fotó: Minasse Wondimu Hailu / Anadolu Agency
Európában már kedden "földre parancsolták" a típust, amelyből egy októberben, egy pedig néhány napja zuhant le. Ma újabb országok jártak el hasonlóan, de a cégnek alighanem Trump bejelentése fáj leginkább.
Donald Trump amerikai elnök is elrendelte a Boeing 737 Max 8 személyszállító gépek repülési tilalmát, mint mondta addig, amíg „a Boeing nem talál megoldást” - írja a brit BBC értesüléseire hivatkozva a 444.hu.
Kedden elővigyázatosságra hivatkozva az unió repülési szerve, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) tiltotta ki a tagországai teljes területéről a Boeing 737-eseket,

majd szerdán többek közt Irak, Brunei, Üzbegisztán, Grúzia és Kanada is kitiltotta a típust a légteréből. A portál emlékeztet, egyes pilóták már hónapok óta panaszkodnak erre a típusra, amelyből egy októberben Indonéziában, egy pedig vasárnap Etiópiában zuhant le. Az indonéz járaton 189-en, az etióp gépen 157-en haltak meg. A Boeing árfolyama a 2001-es terrortámadás óta nem zuhant ekkorát, mint most.
Szerző

Az EU már a kizuhanásra készül

Manfred Weber szerint a Brexit egy csomó fontos dologról elvonja a figyelmet.
„Nagyon súlyos helyzetbe kerültünk, még sohasem volt ekkora kockázata annak, hogy az Egyesült Királyság rendezetlenül, megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból” — mondta Michel Barnier, az Európai Unió brexitért felelős főtárgyalója az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén. A vitára egy nappal azután került sor, hogy a brit alsóház leszavazta és egyben eltemette a friss jogi kiegészítésekkel ellátott kilépési megállapodást, amelyet a felek másfél évig tartott tárgyalásokon dolgoztak ki. Barnier sokak véleményének adott hangot, amikor azt mondta: a britek felelőssége, hogy ez a döntés született, és a zsákutcából is nekik kell kimanőverezniük magukat. Az Európai Unió számol azzal, hogy a szigetország megállapodás nélkül kizuhan a közösségből, és ezért megteszi a szükséges előkészületeket. Ennek részeként az EP szerdán egy sor sürgősségi intézkedést hozott. Ezek garanciát nyújtanak arra, hogy az Erasmus csereprogramban részt vevő brit diákok és tanárok az ösztöndíjuk végéig maradhassanak az unióban, ne kelljen azt megszakítaniuk március 29-ikén, a brexit tervezett időpontjában. Az EU hasonló biztosítékokat vár a szigetországtól s területén tanuló, oktató európai polgárok számára. A parlament döntött arról is, hogy ideiglenesen fennmaradnak a légi és közúti alapszolgáltatások a csatorna két partja között. Az uniós vezetők és a parlamenti képviselők többsége szerint a londoni kormánynak végre el kell döntenie, hogy mit akar, és ahhoz megszereznie az alsóház többségének a támogatását. Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető, az EP Brexitért felelős koordinátora felszólalásában összpárti kompromisszumot sürgetett a további lépések elhatározásához. Általános a vélekedés, hogy a patthelyzet valószínű feloldása a Brexit elhalasztása lehet. Ezt az Egyesült Királyságnak kell hivatalosan kérvényeznie, majd az állam- és kormányfőknek egyhangúan jóváhagyniuk, ha minden jól megy, már a jövő heti brüsszeli csúcsértekezletükön. Többen, például Mark Rutte holland miniszterelnök, figyelmeztettek: alapos és hihető indoklást várnak, hogy miért és mennyi időre szólna a halasztás. Manfred Weber néppárti frakcióvezető úgy vélte, a brexit egy csomó fontos dologról elvonja az EU figyelmét, ráadásul itt vannak az EP-választások is, amelyeken a briteknek joguk van részt venni, ha a voksolás időpontjában még az unió tagjai. Sajtóhírek szerint a tagállamok csak rövid hosszabbítást engedélyeznének, elsősorban a megállapodás nélküli kilépéssel kapcsolatos tervezésre, hacsak az Egyesült Királyságban nem írnak ki új választásokat vagy egy ismételt népszavazást.
Témák
Brexit