Megterheli a szervezetet a hosszú hétvégi hőmérsékleti "hullámvasút"

Publikálás dátuma
2019.03.14 16:16
Illusztráció
Fotó: AFP
A változékony, kezdetben hűvös, csapadékos, szeles idő, majd az erős melegedés az egészséges szervezetnek is nagy megterhelést jelent.
Ugyan pénteken még hűvösebb lesz, a napsütéses időszakok már a március második felét idézik. Szombattól felhősebb időben, vasárnap már többórás napsütéssel kísérve melegszik a levegő, nem is kicsit. Az erős szél 20 foknál is melegebb légtömegeket szállít a térségünkbe – írta Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
A hirtelen melegedés főleg szombattól lesz megterhelő, különösen, hogy az előző napokban hűvösebb időhöz kezdett hozzászoknia a szervezetünknek. Ez a „hullámvasút”, a nagy hőingadozás kifejezetten nagy igénybevételt jelent: szinte mindenki megérzi a hirtelen változásokat, de a vérnyomásproblémákkal élők szenvedhetnek a legjobban. A tartós szélterhelés fel is erősítheti a keringési panaszokat. 
A változékonyság hatására kettősfronti tünetek jelentkezhetnek: a migrén és a légzőszervi panaszok mellett romlik a komfortérzet is. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamint alvászavarok is jelentkezhetnek. A csapadékos időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak. A helyenként fülledtség is rontja a komfortérzetet, a légzési nehézségekkel küzdőknek nem tanácsos hosszabb időt a szabadban tölteni - olvasható a Meteo Klinika honlapján
Célszerű kerülni a fizikailag és szellemileg megerőltető tevékenységeket, a szabad időt pedig ajánlott pihenéssel tölteni. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdők vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhatnak, nehézlégzés is jelentkezhet.     

Fellélegzés az allergiásoknak

A csapadék és a változékony idő jót tesz viszont az allergiásoknak, igaz, rövid időre, de csökken a pollenterhelés. Utána aztán romlik az allergiahelyzet, a hét legvégén már ismét magas lehet a kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék koncentrációja.
Frissítve: 2019.03.14 18:26

Gyorsan javítja a sportteljesítményt az egyik legegészségesebbnek tartott étrend

Publikálás dátuma
2019.03.21 21:18
Illusztráció
Fotó: AFP/ Photocuisine / Hussenot, Pierre
Egy friss kutatás szerint a mediterrán diéta nemcsak egészséges, de sportteljesítményt is javítja, ráadásul rövid időn belül.
A görög és olasz ételekre épülő mediterrán diétát tartják a szakemberek az egyik legegészségesebb étrendnek, mert többek közt segíthet a szív egészségének megőrzésében és vércukorszint alacsonyan tartásában. A több évezredes múltra visszatekintő étrend főbb összetevői a különböző gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, magvak, illetve az olívaolaj mellett a halak, a vörösbor és a tejtermékek. Amerikai kutatók megvizsgálták, hogyan hat mindez a sportteljesítményre - írta a Dívány
A tudósok hét, aktív életmódot folytató nőt és négy férfit vontak be kutatásba. A résztvevők négy napon keresztül egy, többségében növényi alapanyagokra épülő mediterrán menüt fogyasztottak, majd öt kilométert futottak. Néhány héttel később ugyanezeket a személyeket arra kérték a kutatók, hogy négy napig egy magas cukor-, só- és zsírtartalmú ételeket előnyben részesítő, „klasszikus nyugati étrendet” kövessenek, és ismételten le kellett futniuk az öt kilométert. Dr. Edward Weiss, a Missouri állambeli Saint Louis-i Egyetem dietetikaprofesszora és kollégái más gyakorlatok, például biciklizés vagy vertikális ugrálás során is megvizsgálták a résztvevők atletikusságát. 
Az eredmények szerint mediterrán étrend fogyasztása esetén az alanyok átlagosan hat százalékkal gyorsabban futottak, mint amikor a hagyományosabb, hizlalóbb étrendet követték. A különbség még abban az esetben is észlelhető volt, amikor azonos pulzusszám mellett ugyanannyira fáradt el az alany a két futás alatt. Dr. Weiss szerint közismert, hogy a mediterrán étrend főbb alapanyagait alkotó ételek többsége növeli sportteljesítményt, most pedig az is bebizonyosodott, hogy a diéta összességében is hasonló hatással lehet. Az pedig még érdekesebb, hogy a vizsgált alanyoknál 
a jótékony hatásokat már négy nap után kiváltotta.
A szakértő szerint hiába sportol valaki, gyakran éppen olyan egészségtelenül táplálkozik, mint a lakosság többsége, pedig nem árt tudni, hogy a megfelelő étrend nemcsak testi és szellemi jóllétünket segíti, de fizikai teljesítményünket is javíthatja.

Súlyos betegségeket, akár koraszülést is okozhat a fogágybetegség

Publikálás dátuma
2019.03.20 15:15
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A szájüregben lévő gyulladás az egész szervezetre kihat. A fogágybetegség növeli a szívinfarktus, az agyvérzés kockázatát, nyolcszorosára emeli a koraszülés esélyét és a cukorbetegséget is negatívan befolyásolja.
A nem megfelelő szájhigiéné következtében a felnőtt magyar lakosság mintegy 50 százaléka érintett valamilyen súlyosságú fogágybetegségben. Előrehaladottabb stádiumban ez kétszeresére növeli a szívinfarktus, az agyvérzés kockázatát, mivel a szájban kialakult gyulladás miatt az erekben is elváltozások jönnek létre - mondta Dr. Bartha Károly, a Konzerváló Fogászati Klinika igazgatóhelyettese a Semmelweis Egyetem közleményében.
A fogágybetegségben szenvedőknél kétszer nagyobb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór. A nem kontrollált cukorbetegség háromszorosára növeli a fogágybetegség kialakulásának esélyét, amely viszont negatív hatással van a vércukorszint szabályozására. A szakorvos hozzátette, ilyen esetben akár az átlagosnál tíz évvel korábban is elveszíthetik el fogaikat a betegek. Terhesség alatt a közönséges ínygyulladáshoz képest csekély mennyiségű lepedék mellett is súlyosabb ínygyulladás alakulhat ki, ami a második és harmadik trimeszter között a legsúlyosabb. A várandós anya fogágybetegsége mintegy nyolcszorosára növeli a koraszülés, az alacsony születési súly esélyét.

Fogszuvasodás és fogínygyulladás

A fogszuvasodás és a fogínygyulladás Magyarországon népbetegségnek számít, pedig helyes fogmosási technikával és a rendszeres, legalább félévenkénti fogászati kontrollal mindkettő megelőzhető, illetve visszafordítható lenne. A fogszuvasodást és a fogágy megbetegedését is a nem megfelelő szájhigiénia miatt kialakuló lepedék okozza, de a helytelen táplálkozási szokások – nassolás, cukros italok fogyasztása - is elősegítik. A folyamatos nassolás hatására ugyanis a szájban tartósan olyan savas közeg alakul ki, ami károsítja a fogfelszínt, vagyis kioldódnak az ásványok, a zománc regenerálódására pedig lényegesen kevesebb idő áll rendelkezésre. 
Fogszuvasodás esetén a lepedék, amelyben elsősorban savtermelő baktériumok találhatóak, az íny felett található. Az ínybetegségeket az ínyszélnél lévő barázdában elszaporodó, a fogszuvasodást okozóktól eltérő baktériumok okozzák. Gyulladás, ami a fogágybetegség előfutára, nem megfelelő fogmosás esetén bárkinél kialakulhat. Dr. Bartha Károly hangsúlyozta: a rendszeres fogászati szűrővizsgálat nemcsak a szájüregi megbetegedések – akár rák – időben történő felismerése miatt fontos, hanem általános megbetegedések, mint például a cukorbetegségre vagy vérszegénységre utaló jelek is felismerhetőek lehetnek. A Konzerváló Fogászati Klinika igazgatóhelyettese elmondta, a magyar lakosság fele csak fájdalom esetén fordul fogorvoshoz.

Fogápolási tanácsok

Azt, hogy helyes-e a fogmosási technikánk, az úgynevezett plakkfestő tablettákkal otthon is ellenőrizhetjük. Az ezekben található – ártalmatlan - festékanyag fogmosás után reakcióba lép a fogak felszínén maradt lepedékkel, így megmutatják, hol nem volt elég hatékony a tisztítás. A fogkefe vízszintes húzogatása – főleg ha erősen nyomjuk a fogkefét – a fognyak kopását okozhatja. Kisfejű és puha fogkefe használata javasolt, amit a szakember háromhavonta ajánl cserélni. Zárt fogsorban a fogközök nem tisztíthatók fogkefével, az ott lévő lepedék csak fogselyemmel, illetve fogköztisztítóval távolítható el. A szájvíz használata nem helyettesít a fogmosást, mivel a lepedék csak mechanikusan, dörzsöléssel távolítható el – mondta a fogorvos. Étkezés után leghamarabb fél órával tanácsos fogat mosni, időt kell hagyni ugyanis arra, hogy a kioldódott ásványi anyagok visszaépüljenek.
A fogak elvesztését 40 éves kor alatt a fogszuvasodás, felette a fogágybetegség okozza. A fogágybetegek 80 százaléka szakszerűen végzett fogmosással és rendszeres szűréssel elkerülhetné, vagy olyan mértékben lelassíthatná ezt a folyamatot, hogy még 80 évesen is lenne saját foga. Már ínygyulladás esetén – amikor vérzik, duzzadt az íny – vagy fogkő kialakulásakor is célszerű szakemberhez fordulni, azonban ha már kialakult valamilyen fogágybetegség, akkor minél előbb meg kell kezdeni a kezelését. Az enyhe formákat a fogorvosunkkal, a súlyosabb eseteket parodontológiai szakrendelőben célszerű kezeltetni. 
Frissítve: 2019.03.20 15:26