Megterheli a szervezetet a hosszú hétvégi hőmérsékleti "hullámvasút"

Publikálás dátuma
2019.03.14. 16:16
Illusztráció
Fotó: AFP
A változékony, kezdetben hűvös, csapadékos, szeles idő, majd az erős melegedés az egészséges szervezetnek is nagy megterhelést jelent.
Ugyan pénteken még hűvösebb lesz, a napsütéses időszakok már a március második felét idézik. Szombattól felhősebb időben, vasárnap már többórás napsütéssel kísérve melegszik a levegő, nem is kicsit. Az erős szél 20 foknál is melegebb légtömegeket szállít a térségünkbe – írta Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
A hirtelen melegedés főleg szombattól lesz megterhelő, különösen, hogy az előző napokban hűvösebb időhöz kezdett hozzászoknia a szervezetünknek. Ez a „hullámvasút”, a nagy hőingadozás kifejezetten nagy igénybevételt jelent: szinte mindenki megérzi a hirtelen változásokat, de a vérnyomásproblémákkal élők szenvedhetnek a legjobban. A tartós szélterhelés fel is erősítheti a keringési panaszokat. 
A változékonyság hatására kettősfronti tünetek jelentkezhetnek: a migrén és a légzőszervi panaszok mellett romlik a komfortérzet is. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamint alvászavarok is jelentkezhetnek. A csapadékos időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak. A helyenként fülledtség is rontja a komfortérzetet, a légzési nehézségekkel küzdőknek nem tanácsos hosszabb időt a szabadban tölteni - olvasható a Meteo Klinika honlapján
Célszerű kerülni a fizikailag és szellemileg megerőltető tevékenységeket, a szabad időt pedig ajánlott pihenéssel tölteni. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdők vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhatnak, nehézlégzés is jelentkezhet.     

Fellélegzés az allergiásoknak

A csapadék és a változékony idő jót tesz viszont az allergiásoknak, igaz, rövid időre, de csökken a pollenterhelés. Utána aztán romlik az allergiahelyzet, a hét legvégén már ismét magas lehet a kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék koncentrációja.
Szerző
Frissítve: 2019.03.14. 18:26

Idén előbb élednek a kullancsok, hamarabb kell védekezni

Publikálás dátuma
2019.03.14. 11:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az enyhe idő miatt korábban kell számítani a kullancsveszélyre, ezért az állat által terjesztett fertőző betegségek elleni védőoltásokat is előbb kell beadatni - írta az MTI egy háttérbeszélgetésen elhangzottak alapján.
Az enyhe tél miatt a kullancsok átteleltek, előbb lesznek aktívabbak és korábban szaporodnak, ezért az általuk terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) elleni védőoltást is hamarabb kell beadatni - hívta fel a figyelmet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.
A teljes védettséghez egy-három hónap különbséggel két oltásra van szükség, így tavaszra, nyár elejére fejti ki az oltás a védő hatását. Egy év múlva pedig ismétlőoltást kell kérni. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltás nem a csípés és a rovar bőrbe jutása ellen véd, hanem az általa terjesztett vírusos agyhártyagyulladás kialakulása ellen, amely súlyos, nem ritkán maradványtünetekkel gyógyuló betegség.
A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak azt is elmondta, hogy a magyar lakosság átoltottsága alig éri el 18-20 százalékot, Ausztriában viszont az emberek 80 százaléka megkapta a védőoltást. Póta György hozzátette, ha a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adna támogatást a vakcina árához, Magyarországon is nagyobb lenne az átoltottság.
Póta György szerint tévhit, hogy csak erdőben, kirándulás közben juthat a bőrbe kullancs, az élősködők a házak kertjében, hobbikertekben, városi zöld területen is jelen vannak. Az adatok szerint olyan helyeken, országokban is megjelentek már a kullancsok, ahol eddig ritkán lehetett találkozni velük, így például a Baltikumban vagy Skandinávia bizonyos részein. Magyarország a kullancsok által közepesen fertőzött országok közé tartozik, de magasabb kockázatúnak számít az ország délnyugati része és az északi határ középső szakasza.
Szerző
Témák
kullancs
Frissítve: 2019.03.14. 11:12

A gyógyszer hatásosságát az is befolyásolja, milyen "környezetben" vesszük be

Publikálás dátuma
2019.03.13. 20:42
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Vannak olyan gyógytermékek, amelyek, ha gyógyszerekkel keverednek, fokozhatják a vérzés veszélyét, növelhetik a vércukorszintet vagy „csak” megszüntetik a gyógyszer hatékonyságát.
Negatív hatást válthat ki, ha bizonyos gyógyszereket és étrend-kiegészítőket nem megfelelő folyadékkal vesszük be, vagy ha „ellenjavallt” ételt eszünk hozzájuk – derült ki a a hertfordshire-i egyetem kutatásából. Különösen óvatosnak kell lenni a nyugtatókkal, antidepresszánsokkal, szívpanaszokra vagy epilepsziára szedett gyógyszerek mellett szedett készítményekkel. Egy rossz kombináció károsíthatja sejteket, rongálhatja a májat, de az is előfordulhat, hogy az étrend-kiegészítő miatt a gyógyszer a hatását elveszítve, gyorsan kiürül a szervezetből – írta a Szeretlek Magyarország a Daily Mail alapján.
Vannak ugyanakkor kifejezetten hasznos párosítások is. A gingko biloba például ellensúlyozza az egyes antidepresszánsok által okozott szexuális zavarokat. A C–vitamin erősítheti bizonyos fájdalomcsillapítók hatékonyságát és védi a májat és a vesét a gyógyszerek rongáló hatásától. 
Az étrend-kiegészítőket legjobb vízzel vagy narancslével bevenni, meleg teával vagy kávéval viszont nem ajánlott, mert ezek elpusztíthatják a „jó” baktériumokat. A grapefruit leve sem ajánlott, mert olyan a hatása, minta alkohollal vennénk be a gyógyszert vagy a táplálék-kiegészítőt.
Szerző
Témák
gyógyszerek