Hullanak a fejek Mészáros Lőrinc informatikai cégénél

Publikálás dátuma
2019.03.14 17:52

Fotó: Népszava
A volt felcsúti polgármester szoftvercégétől, a 4iG Nyrt.-től alig fél év után távozik Zibriczki Béla vezérigazgató. Helyét a milliárdos vállalkozó számos cégében kulcspozíciót betöltő Jászai Gellért veszi át.
Két vezető is távozott az elmúlt két napban Mészáros Lőrinc szoftvercégétől, a 4iG Nyrt.-től. A vezérigazgatói feladatokat hétfőtől Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik kulcsembere, Jászai Gellért veszi át - számol be róla a napi.hu.

A portál emlékeztet, a tőzsdén is jegyzett társaság március 14-én bejelentette, hogy Zibriczki Béla vezérigazgató munkaviszonya közös megegyezéssel aznap megszűnt. Igaz, Zibriczki munkájára a társaság a jövőben is számít, igazgatósági tisztsége változatlanul továbbra is fennáll.
A vezérigazgatói posztot március 18-tól az igazgatóság elnöke, Jászai Gellért tölti majd be.
Hetényi Márk igazgatósági tag is távozott a cégtől március 13-án, helyére az éves rendes közgyűlésen választanak majd új tagot, addig a 4iG igazgatósága négy taggal működik tovább. Zibriczki karrierje, mint írják, nem volt hosszú életű a 4iG-nél, hiszen tavaly szeptember 27-én nevezték ki vezérigazgatóvá. Ő attól a Symmetria Kft.-től igazolt át a 4iG-hez, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a rokonságához kötnek. Hetényi Márk 4iG-s pályafutása még rövidebb volt. Őt tavaly december 13-án választották be a 4iG igazgatóságába, de főállásban az MKB Bank igazgatóságának a tagja.
Jászai Gellért számos Mészáros Lőrinchez köthető tőzsdei cégben tölt be kulcspozíciót.
Ő a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és egy 6,59 százalékos pakettel is rendelkezik a cégben. Benne van emellett az Opus Global Nyrt. igazgatóságában, az Appeninn Nyrt. igazgatóságának pedig ő az elnöke.

A napi.hu megjegyzi, a személyi változásokat a befektetők a jelek szerint kedvezően fogadták, csütörtökön - negyed három után - a nap nyertesének számított az informatikai papír, amelynek árfolyama 15 százalékos pluszban állt 3820 forint árfolyamon, egymilliárd forint feletti forgalommal. Azóta egyébként, hogy tavaly júniusban Mészáros cégei és tőkealapjai beszállta a 4iG-be, a tízszeresére emelkedett az informatikai vállalat árfolyama.
Frissítve: 2019.03.14 17:55

Megállapodtak: véget ért az idegőrlő sztrájk a Hankooknál

Publikálás dátuma
2019.03.21 21:09

Fotó: Népszava/ Vajda József
A dunaújvárosi gumigyár dolgozói év végére legalább 18,5%-os emelést kapnak az előző esztendő végi bérükhöz képest.
Tíz nap után véget ért a sztrájk a Hankook dunaújvárosi gumigyárában, az üzemben csütörtök este 8 óra előtt nem sokkal ismét elindult a termelés – tudtuk meg Székely Tamástól, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnökéről. A cég menedzsmentje kilenc napig nem is tárgyalt a szakszervezettel, ám szerda késő este egy "vezércsellel" bejutottak a szakszervezeti vezetők a Hankook dunaújvárosi gyárának felsővezetőihez, így végre tudtak egyeztetni. A találkozón ugyan némileg közeledtek az álláspontok, ám megállapodás akkor nem született. Többek között azért, mert a vállalat olyan bónuszrendszerről alkudott volna meg, amely alapján a sztrájkolók nem részesültek volna a pluszjuttatásokból – mondta lapunknak Székely Tamás. Csütörtök este azután újabb tárgyalási fordulóra került sor, amelyen végül megállapodás született. Részleteket a szakszervezeti vezető péntekre ígért, ám annyit elmondott: a cég által korábban adott 13,6 százalékos átlagos béremeléshez képest – amely egyeseknek 10, másoknak 22 százalékos bérnövekedést jelentett – további 8,5 százalékot tudtak kiharcolni a bérpótlékokkal és bónuszokkal együtt. Közölte azt is: garanciát kaptak arra, hogy ezekből a juttatásokból a sztrájkolókat sem zárják ki.
Számítások szerint tehát, aki a legrosszabbul járt, az is 18,5 százalékos béremelést kap év végére az előző esztendő végéhez képest.
A megállapodásban emellett más "paraméterek" is vannak, ezeket holnap ismertetik.

Az egyezséget megelőzően ebben a cikkben foglaltuk össze a dunaújvárosi gumigyárban zajló sztrájkkal kapcsolatos legfontosabb részleteket.


Több milliárd forintnyi tao-pénz ömlött Felcsútra

Publikálás dátuma
2019.03.21 20:00

Fotó: Népszava
Csak állami tulajdonú cégek majdnem 3 milliárd forint közpénzzel támogatták a felcsúti fociakadémiát.
A Transparency International által kiperelt, 2011 és 2016 közötti időszakra vonatkozó adatokból kiderül, hogy csak állami tulajdonú vagy állami résztulajdonú cégek 2,7 milliárd milliárd forinttal támogatták a felcsúti fociakadémiát társasági adófelajánlásokkal – hangzott el az RTL Klub híradójában. Hozzáteszik, hogy másik 3 milliárd forint érkezett az Orbán-család, illetve Mészáros Lőrinc és üzlettársainak cégeitől 4 év alatt. Az adatokból az Átlátszó készített adatbázist. A 2012-es és 2013-as adatokat nem hozta nyilvánosságra az Emmmi. 
Frissítve: 2019.03.21 20:57