Előfizetés

Hullanak a fejek Mészáros Lőrinc informatikai cégénél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.14. 17:52

Fotó: Népszava
A volt felcsúti polgármester szoftvercégétől, a 4iG Nyrt.-től alig fél év után távozik Zibriczki Béla vezérigazgató. Helyét a milliárdos vállalkozó számos cégében kulcspozíciót betöltő Jászai Gellért veszi át.
Két vezető is távozott az elmúlt két napban Mészáros Lőrinc szoftvercégétől, a 4iG Nyrt.-től. A vezérigazgatói feladatokat hétfőtől Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik kulcsembere, Jászai Gellért veszi át - számol be róla a napi.hu.

A portál emlékeztet, a tőzsdén is jegyzett társaság március 14-én bejelentette, hogy Zibriczki Béla vezérigazgató munkaviszonya közös megegyezéssel aznap megszűnt. Igaz, Zibriczki munkájára a társaság a jövőben is számít, igazgatósági tisztsége változatlanul továbbra is fennáll.
A vezérigazgatói posztot március 18-tól az igazgatóság elnöke, Jászai Gellért tölti majd be.

Hetényi Márk igazgatósági tag is távozott a cégtől március 13-án, helyére az éves rendes közgyűlésen választanak majd új tagot, addig a 4iG igazgatósága négy taggal működik tovább. Zibriczki karrierje, mint írják, nem volt hosszú életű a 4iG-nél, hiszen tavaly szeptember 27-én nevezték ki vezérigazgatóvá. Ő attól a Symmetria Kft.-től igazolt át a 4iG-hez, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a rokonságához kötnek. Hetényi Márk 4iG-s pályafutása még rövidebb volt. Őt tavaly december 13-án választották be a 4iG igazgatóságába, de főállásban az MKB Bank igazgatóságának a tagja.
Jászai Gellért számos Mészáros Lőrinchez köthető tőzsdei cégben tölt be kulcspozíciót.

Ő a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és egy 6,59 százalékos pakettel is rendelkezik a cégben. Benne van emellett az Opus Global Nyrt. igazgatóságában, az Appeninn Nyrt. igazgatóságának pedig ő az elnöke.

A napi.hu megjegyzi, a személyi változásokat a befektetők a jelek szerint kedvezően fogadták, csütörtökön - negyed három után - a nap nyertesének számított az informatikai papír, amelynek árfolyama 15 százalékos pluszban állt 3820 forint árfolyamon, egymilliárd forint feletti forgalommal. Azóta egyébként, hogy tavaly júniusban Mészáros cégei és tőkealapjai beszállta a 4iG-be, a tízszeresére emelkedett az informatikai vállalat árfolyama.

Távozik a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.14. 17:48

Fotó: MFB
Bernáth Tamás 2016 novemberétől vezette az MFB-t, útódjának kinevezéséről a hírek szerint hamarosan döntenek.
Március 31-én közös megegyezéssel távozik a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója, Bernáth Tamás - közölte az MTI-vel csütörtökön a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala. Utódjának kinevezéséről a közlemény szerint hamarosan döntenek.

A távozó elnök-vezérigazgató 2016 novemberétől vezette az MFB-t. Mint írják, irányításával ötéves stratégia készült a pénzintézet fejlesztési banki szerepkörének erősítésére, szélesedtek az MFB nemzetközi kapcsolatai az EU és a V4-ek fejlesztési intézményeivel, továbbá új szintre léptek a tárgyalások a kínai partnerekkel. Az MFB ennek köszönhetően beruházási platform létrehozásáról egyezett meg az Európai Beruházási Bankkal (EIB), 2017 novemberében pedig megalakult a Kínai-Közép-Kelet-Európai Bankközi Szövetség.

Utóbbi koordinációs központja az MFB-n belül jött létre, a pénzintézet emellett 300 millió euró összegű együttműködési keret-megállapodást is aláírt a Kínai Fejlesztési Bankkal - olvasható a közleményben.

A dolgozók 70 százaléka vesz részt a sztrájkban a Hankooknál

T.A.
Publikálás dátuma
2019.03.14. 17:00

Fotó: Vajda József / Népszava
Harmadik napja tart a határozatlan idejű munkabeszüntetés a Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási gyárában. A gyár vezetése és a szakszervezet egymásnak ellentmondó, illetve össze nem hasonlítható számokat mond a termelésről, a részvételről.
Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke csütörtökön délután sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a dolgozók 70 százaléka vesz részt a bérköveteléseiket nyomatékosító munkabeszüntetésben. Ezzel szemben, a legutóbbi, e témában, fogadkozása szerint utolsó sajtóközleményében a Hankook HR-részlege azt közölte, hogy a gyár termelése minden várakozásukat felülmúló, 70 százalékos szinten áll. A szakszervezet vezetője ezt kizártnak tartja. A Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerinte sokkal többen tagadták meg a munkafelvételt ahhoz, hogy ilyen szinten működhessen az üzem. Főleg a háromműszakos munkarendben dolgozók sztrájkolnak, az egyműszakos munkarendben foglalkoztatottak nagy része felvette a munkát. Emiatt a cég vezetése úgy módosította a nappali munkarendben dolgozók munkaszerződését, hogy több műszakba is be lehessen osztani őket. Székely Tamás elmondása szerint a bértárgyalások előmozdítása érdekében a szakszervezet kérte a Hankook magyar vezetését, hogy vegyék fel a kapcsolatot a vállalat dél-koreai tulajdonosával. A kérésnek azonban a magyarországi cégvezetés nem tett eleget, ezért a szakszervezet most azt fontolgatja, hogy közvetlenül keresik meg a vállalat tulajdonosait Dél-Koreában - mondta. A rácalmási gyárban feszült a hangulat. Eddig csak elmondás alapján tudósítottunk arról, hogy a 3100 dolgozót foglalkoztató gumigyár egyszerre ígér többletjuttatásokat azoknak, akik nem sztrájkolnak, és fenyegeti a munkát megtagadókat. A gyárban kifüggesztett tájékoztatók Népszavához elküldött fotói szerint a Hankook HR-részlege március 12-én módosította az éves egyéni bónusz feltételeit, kizárva a juttatásból a sztrájkolókat, sőt ők egyéb kitüntetésre, jutalmazásra sem jogosultak. Az ebben az időszakban munkát végzők pedig többlet jutalomban részesülnek, bár az nem egyértelmű, hogy ez a bónuszban foglaltatik, vagy a felett értendő. Egy, a gyár területén kifüggesztett másik papíron azt közli Lee Dae Wan HR team manager, hogy a sztrájkolóknak a munkabeszüntetés ideje alatt nem jár munkabér, besorolási pótlék, műszakpótlék, étkezési támogatás, jelenléti ösztönző, díjak, jutalmak és a már említett egyéni bónusz.
A Hankook vezetése mindent megtesz azért is, hogy pozitív ösztönzőkkel vegye rá a sztrájkolókat a munkára, így például a gyártásban dolgozók közül azoknak, akik a sztrájk helyett felveszik a munkát, a vállalat megemelte az alapbérét 50 százalékkal, a túlórapótlékot pedig a munkabeszüntetés ideje alatt megduplázták – részletezte az MTI kérdésére Székely Tamás. A szakszervezeti vezető szerint a cég vezetése mindezek ellenére sem tudta gyengíteni a dolgozók sztrájkhajlandóságát. A munkabeszüntetés várható befejezéséről egyelőre nem beszélt a szakszervezeti vezető. A VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete (VDSZ DGSZ) a múlt szerdai kétórás figyelmeztető sztrájkot követően e héten kedden jelentette be, hogy a Hankook rácalmási gyárában határozatlan idejű sztrájk kezdődik, miután a cég által átlagosan 13,6 százalékos béremelés differenciáltan valósult meg. Ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a cégnél már régebb óta ott dolgozók körülbelül 10 százalékos, az újonnan belépők pedig mintegy 20 százalékos béremelésben részesültek. Az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében kezdeményezte a szakszervezet már a tárgyalások elejétől, hogy a társaság fix, 18 százalékos alapbér emelést hajtson végre. Ezen felül a szakszervezet követelése még a 13. havi bónusz és a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára az 5 százalékos pótlék bevezetése - jelentette ki a VDSZ elnöke. Beszámolója szerint a cég kijelölte a sztrájkolók helyét: ők az egyik étteremben gyülekeznek és az üzem területén nem mozoghatnak. Ugyanakkor hiába járna hivatalosan egyszeri ingyenes étkezés, de most azt sem kapják meg. A múlt héten a dolgozók mintegy 20 százaléka volt szakszervezeti tag, azóta a folyamatos belépések miatt ez az arány sokat nőtt.