Leszavazta a brit parlament az újabb Brexit-népszavazásról szóló javaslatot

Publikálás dátuma
2019.03.14 18:26

Fotó: AFP/ Benjamin Furst
A képviselőknek egész pontosan arról kellett dönteniük, hogy ha hosszabbítást kér a kormány a Brexitre, akkor újabb népszavazást is rendezzenek. A kilépés halasztásáról is hamarosan voksolnak.
334-85 arányban elutasította a brit alsóház azt a módosító javaslatot, amely újabb referendum kiírására kényszerítette volna a londoni kormányt a Brexittel kapcsolatban - tudósít a hvg.hu. A képviselőknek egészen pontosan arról kellett dönteniük, hogy ha hosszabbítást kér a kormány a Brexitre, akkor újabb népszavazást is rendeznek.

A szavazások sora még ma folytatódik, a kormány fő javaslata arról szól, kérje-e a kormány az Európai Uniótól a Brexit halasztását. Alapesetben a határidő rövid (június 30-ig tartó) kitolásáról lenne szó, de könnyen lehet, hogy ez hosszabb időre is elhúzódik.

Brexit – Május 22-ig adna haladékot az EU

Publikálás dátuma
2019.03.21 19:15

Fotó: AFP/ JOHN THYS
Azzal a feltétellel, hogy a brit parlament a jövő hét első felében elfogadja a tervezett kiválásról korábban létrejött megállapodást.
Az MTI azt írja: az uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődött brüsszeli csúcstalálkozójáról kiszivárgott értesülések szerint az elfogadásra váró határozattervezet szerint május 22-ig adna haladékot az Európai Unió a Brexit határidejére. Azzal a feltétellel, hogy a brit parlament a jövő hét első felében elfogadja az EU és Nagy-Britannia között a tervezett kiválásról korábban létrejött megállapodást. Amennyiben Theresa May brit miniszterelnöknek a jövő hét első felében ez mégsem sikerül, jövő csütörtökön rendkívüli uniós csúcsra kerülne sor. 
Mint megírtuk, szerdán, ezer nappal a népszavazás után, egy nappal az EU kulcsfontosságú csúcstalálkozója és alig több mint egy héttel a március 29-én késő estére kitűzött kapuzárás előtt Theresa May Donald Tuskhoz, az Európa Tanács elnökéhez intézett hivatalos levélben kérte az 50. cikkely tényleges életbe lépésének elhalasztását. Mint az már előzetesen kiszivárgott, May viszonylag rövid időre, június 30-ig kér hosszabbítást. A határidő jelentősége, – ahogy erre a kormányfő Jeremy Corbynnal, az ellenzék vezérével folytatott pengeváltása során utalt, – ez az utolsó nap, amíg az Egyesült Királyság anélkül őrizheti meg tagsági igazolványát, hogy részt kelljen vennie a május végén sorra kerülő európai parlamenti választáson. A brit miniszterelnök csütörtökön azt mondta: „őszintén reméli”, hogy Nagy-Britannia rendezett módon, az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás elfogadásával hagyja el az EU-t; erre lehetőséget biztosítana az uniós szerződések alapján március 29-én esedékes jelenlegi határidő rövid idővel való meghosszabbítása. Rövid nyilatkozatában aláhúzta: a határidő június végéig való meghosszabbításához szükséges az unióban maradó 27 tagország jóváhagyása, de ezáltal elkerülhető lenne a megállapodás nélküli brit kiválás. Fontos elfogadni, hogy Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése a brit emberek döntése. Immáron három éve a szavazásnak, eljött az ideje, hogy a brit parlament ezt szentesítse – tette hozzá.

Magyar képviselet Jeruzsálemben - a palesztinok várhatóan visszacsapnak

Publikálás dátuma
2019.03.21 18:49

Fotó: Anadolu Agency/ Issam Rimawi
Szijjártó Péter azt bizonygatja, a helyzet változatlan, ám a jelek szerint hiába.
Visszahívták Manuel Hasszasszian budapesti palesztin nagykövetet Ramallahba, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még kedden gazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben. Lapunk úgy értesült, a palesztin diplomata már útra is kelt, egyelőre csak tanácskozásra, de elképzelhető, hogy hosszabb ideig nem tér vissza. Szerdán a magyar képviselet vezetőjét, Rada Csabát is berendelte a palesztin külügyminisztérum, közleményük szerint a magyar döntés „agresszió minden palesztin, arab és muszlim ellen a világon.” Úgy tudjuk, Ramallah keresi a lehetőségét annak, hogy más arab államokkal közösen hogyan tudnának tiltakozni a magyar lépés ellen, a kérdés akár az Arab Liga márciusi ülésén is felmerülhet Tunéziában. Szijjártó Péter útját szerdán Jordániában folytatta, ahol szóba került ugyan Jeruzsálem ügye, de egyébként meleg fogadtatásban részesült. A tárcavezető interjút adott az al-Mamlaka televíziónak is, amiben sietett bizonygatni, hogy a magyar lépés senki ellen nem irányul, álláspontunk az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében változatlan. Úgy vélte, hogy bármilyen szankció vagy korlátozás palesztin részről éppen ezért nem lenne igazságos. Szijjártó Péter azt is leszögezte, hogy a magyar nagykövetség Tel-Avivban van, és ott is marad, nem tervezzük átköltöztetését. Azt mondta, semmi közünk a Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetséghez, arra viszont nem tért ki, hogy akkor David Cornstein magyarországi amerikai nagykövet mégis miért volt jelen a magyar gazdasági képviselet megnyitóján Jeruzsálemben?