Előfizetés

Leszavazta a brit parlament az újabb Brexit-népszavazásról szóló javaslatot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.14. 18:26

Fotó: Benjamin Furst / AFP
A képviselőknek egész pontosan arról kellett dönteniük, hogy ha hosszabbítást kér a kormány a Brexitre, akkor újabb népszavazást is rendezzenek. A kilépés halasztásáról is hamarosan voksolnak.
334-85 arányban elutasította a brit alsóház azt a módosító javaslatot, amely újabb referendum kiírására kényszerítette volna a londoni kormányt a Brexittel kapcsolatban - tudósít a hvg.hu. A képviselőknek egészen pontosan arról kellett dönteniük, hogy ha hosszabbítást kér a kormány a Brexitre, akkor újabb népszavazást is rendeznek.

A szavazások sora még ma folytatódik, a kormány fő javaslata arról szól, kérje-e a kormány az Európai Uniótól a Brexit halasztását. Alapesetben a határidő rövid (június 30-ig tartó) kitolásáról lenne szó, de könnyen lehet, hogy ez hosszabb időre is elhúzódik.

Nem hatotta meg a címzetteket Orbán "bocsánatkérő" levele

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.03.14. 17:45
Manfred Weber három feltételt szabott Orbán Viktornak
Fotó: Szecsődi Balázs /
A flamandok mellett luxemburgi, finn és svéd pártvezetők sem kérnek a magyar miniszterelnök mea culpázásából.
Nemcsak a flamand kereszténydemokraták gondolják úgy, hogy Orbán Viktor csütörtökön közzé tett, az Európai Néppárt (EPP) Fidesszel szembehelyezkedő pártjainak írt levele nem változtat a lényegen: azon, hogy a magyar kormányfő alakulatának távoznia kell a pártszövetségből. Mint korábban beszámoltunk róla, Wouter Beke, a flamand párt vezetője úgy válaszolt, a levél, amelyben Orbán bocsánatot kér "a támadó nyelvezetért", de fenntartja politikai álláspontját, nem módosítja azt, hogy a Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban.
A luxemburgi Frank Engel a Facebook-oldalán válaszolt Orbán levelére: “Orbán elnézést kér, amiért a baloldal ‘hasznos idiótáinak’ nevezett minket. Ezt elfogadom. De nekünk nem a baloldallal van bajunk, hanem Orbánnal és a Fidesszel. Ezért pedig nem kért elnézést, vagyis a bocsánatkérése értelmetlen”. Petteri Orpo finn pártelnök hasonló bejegyzést tett a Twitteren, szerinte a Fidesznek tettekkel kellene bizonyítania, hogy kötődik az EPP-hez, ami nem történt meg. Ezért a párt nem vonja vissza a kizárásra vonatkozó javaslatát. Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékeltek európai parlamenti delegációvezetője is értesült a pártjának küldött levélről, amiről a Népszavának annyit mondott: Orbán eltávolodott a néppárti értékektől és folyamatosan új meg új határvonalakat lép át, ezért a bocsánatkérés már nem elég. 
Orbánnak hátra van még a Bécsbe költöző CEU ügyének rendezése, amely az EPP számára a legfontosabb, Orbán Viktor számára viszont a legkényelmetlenebb elvárás. A kormányfőnek lényegében rá kellene bólintania Manfred Weber tervére, amely egy bonyolult konstrukció keretében ugyan, de visszahozná az amerikai akkreditációjú képzéseket a budapesti székhelyű intézménybe. Német sajtóhírek szerint a kormányfő ebbe is beleegyezett, és már csak a bejelentés van hátra.

Újabb esélyes jelölt száll ringbe a jövő évi amerikai elnökválasztáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.14. 15:52

Fotó: PAUL RATJE / AFP
A "Beto" becenévre hallgató, népszerű Robert Francis O'Rourke tavaly a texasi szenátusi választáson szerzett hírnevet magának váratlanul jó szereplésével. 46 évesen fiatalnak számít a formálódó mezőnyben.
Újabb nagyágyú szállt be az amerikai elnökségért folyó versenybe: a volt texasi képviselő Beto O'Rourke videóüzenetben jelentette be, hogy elindul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért - írja az Index.

A 46 évével fiatalnak számító politikus
két év alatt vált szinte ismeretlen képviselőből a demokraták egyik új reménységévé, vagy, ahogy rajongói nevezik, az "új Obamává" vagy épp az "új Kennedy-vé".

Politikai tőkéjét a 2018-as texasi szenátusi választáson alapozta meg, amikor a stabilan republikánus államban minden előzetes várakozást felülmúlva alig három százalékkal maradt alul riválisával, az országosan ismert Ted Cruzzal szemben.

Ringbe szállásáról régóta spekulált a média, azonban a politikus nem sietett, és kivárta, amíg az amúgy meglehetősen erős, legalább 10 releváns jelöltet számláló előválasztási mezőny kialakul (ahonnan már csak Obama egykori alelnöke, Joe Biden hiányzik).
Mindenesetre a fogadóirodáknál máris a 4. legesélyesebb demokrata jelöltnek számít Kamala Harris, illetve a két veterán, Bernie Sanders és a már említett Biden után.

Az ír és wales-i felmenőkkel rendelkező O'Rourke kapcsán az amerikai elemzők rendre megjegyzik, mellette szól többek közt, hogy jó szónok, vitaszituációkban és beszélgetéseken pedig ugyanolyan természetes sármja van, mint például Obamának. Emellett számíthat azokra a "biztonsági szavazókra", akik szerint 2020-ban az a legfontosabb, hogy a demokrata jelölt megverje Donald Trumpot, valamint kiválóan tud spanyolul, és eddig összes kampányában jól szerepelt a demokrata párt táborának fontos részét képező latino szavazók körében.

"Belépő" üzenetét az alábbi videóban tekinthetik meg: