Nem hatotta meg a címzetteket Orbán "bocsánatkérő" levele

Publikálás dátuma
2019.03.14 17:45
Manfred Weber három feltételt szabott Orbán Viktornak
Fotó: Szecsődi Balázs
A flamandok mellett luxemburgi, finn és svéd pártvezetők sem kérnek a magyar miniszterelnök mea culpázásából.
Nemcsak a flamand kereszténydemokraták gondolják úgy, hogy Orbán Viktor csütörtökön közzé tett, az Európai Néppárt (EPP) Fidesszel szembehelyezkedő pártjainak írt levele nem változtat a lényegen: azon, hogy a magyar kormányfő alakulatának távoznia kell a pártszövetségből. Mint korábban beszámoltunk róla, Wouter Beke, a flamand párt vezetője úgy válaszolt, a levél, amelyben Orbán bocsánatot kér "a támadó nyelvezetért", de fenntartja politikai álláspontját, nem módosítja azt, hogy a Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban.
A luxemburgi Frank Engel a Facebook-oldalán válaszolt Orbán levelére: “Orbán elnézést kér, amiért a baloldal ‘hasznos idiótáinak’ nevezett minket. Ezt elfogadom. De nekünk nem a baloldallal van bajunk, hanem Orbánnal és a Fidesszel. Ezért pedig nem kért elnézést, vagyis a bocsánatkérése értelmetlen”. Petteri Orpo finn pártelnök hasonló bejegyzést tett a Twitteren, szerinte a Fidesznek tettekkel kellene bizonyítania, hogy kötődik az EPP-hez, ami nem történt meg. Ezért a párt nem vonja vissza a kizárásra vonatkozó javaslatát. Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékeltek európai parlamenti delegációvezetője is értesült a pártjának küldött levélről, amiről a Népszavának annyit mondott: Orbán eltávolodott a néppárti értékektől és folyamatosan új meg új határvonalakat lép át, ezért a bocsánatkérés már nem elég. 
Orbánnak hátra van még a Bécsbe költöző CEU ügyének rendezése, amely az EPP számára a legfontosabb, Orbán Viktor számára viszont a legkényelmetlenebb elvárás. A kormányfőnek lényegében rá kellene bólintania Manfred Weber tervére, amely egy bonyolult konstrukció keretében ugyan, de visszahozná az amerikai akkreditációjú képzéseket a budapesti székhelyű intézménybe. Német sajtóhírek szerint a kormányfő ebbe is beleegyezett, és már csak a bejelentés van hátra.

Brexit: körvonalazódik a kompromisszum, egy kis időt nyernek a britek

Publikálás dátuma
2019.03.21 22:00

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
Az Egyesült Királyság kap néhány hetet arra, hogy eldöntse, részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon. Ha nem, május 7-én léphetnek ki az Európai Unióból.
Az EU27-ek április közepéig adnának időt az Egyesült Királyságnak arra, hogy eldöntse, megtartja-e az európai parlamenti választásokat, vagy május 7-ikén távozik az Európai Unióból megállapodással vagy anélkül. Jelenleg ez a kompromisszum körvonalazódik a Brüsszelben ülésező állam- és kormányfők tervezettnél sokkal hosszabb ideig húzódott ülésén.
Ez a menetrend szűkítené a szigetország mozgásterét és nyomást gyakorolna a parlament két legnagyobb pártjára, hogy fogadják el a kilépési megállapodást.
Ha a szigetország kész lenne a május 23-26-ika közötti EP-választások megrendezésére, akkor hosszabb halasztást is kérhetne, hogy a döntéshozóknak legyen idejük végiggondolni a Brexittel kapcsolatos álláspontjukat. A huszonhetek csaknem két órán át tárgyaltak Theresa May brit miniszterelnökkel, mielőtt saját körben összeültek, hogy egyeztessék véleményüket.

Előretört a holland Trump

Publikálás dátuma
2019.03.21 19:41

Fotó: AFP/ BART MAAT
A szélsőjobboldali párt vezére alaposan kihasználta a hétfői utrechti terrorakció hatását.
Referendum jelleget öltött a holland tartományi választás, amelyen a választók a jobbközép Mark Rutte kormányának politikájáról mondtak véleményt. A szerdai tartományi választáson, a nem végleges eredmények szerint, a kormányzó liberális-kereszténydemokrata koalíció elvesztette többségét a parlament felsőházában, a voksolás nagy nyertese pedig a szélsőjobboldali Fórum a Demokráciáért (FvD) párt lett. A 2016-ban alapított euroszkeptikus, bevándorlásellenes, populista FvD nemcsak hogy bejutott a szenátusba, hanem 16 százalékot ért el, amivel 12 mandátumot szerzett, akárcsak a Rutte vezette legnagyobb kormánypárt, a liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD). A négypárti kormánykoalíció a 75 fős szenátusban a korábbi 38 helyett már csak 31 mandátumra számíthat, mert majdnem mindegyik tagja visszaesett. A VVD egy mandátumot veszített, 13 helyett 12-t ért el, a liberális D66 10-ről 7-re esett vissza. A kormánypártok közül legnagyobb veszteséget a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) könyvelheti el, 12 mandátuma helyett 8-at szerzett, a Keresztény Unió (CU) pedig enyhén erősödött, 3 mandátumát 4-re növelte.  A fiatal Thierry Baudet vezette Fórum a Demokráciáért gyengítette az ugyancsak szélsőséges Gert Wilders Szabadságpártját is, amely 3 mandátumot veszítve 6 helyre számíthat. Ugyanakkor erősödött a szélsőbal is, a zöldek pedig a korábbi 4-ről 9-re emelték mandátumaik számát. A trumpi mintára, „Hollandia az első” hívó szót zászlajára tűző Baudetnek segített a  hétfői utrechti terrorakció is. Ő ugyanis - a többi párttól eltérően - a merénylet után, az áldozatok emléke előtt tisztelegve sem függesztette fel kampányát, hanem az általános félelmet és döbbenetet kihasználva hirdette, hogy a terrorakcióért a Rutte kormányok bevándorláspolitikája felelős. (Mark Rutte 2010 óta kormányozza Hollandiát, 2017-ben harmadik kabinetjét alakította meg.) Az még egyelőre nem körvonalazódik, milyen lesz a viszony Baudet Fóruma és Wilders Szabadság Pártja között, de egyes elemzők szerint elképzelhető a két szélsőséges erő összefogása. A holland tartományi választások eredménye is azt jelzi, hogy a májusi európai parlamenti választásokon a szélsőjobb, iszlám- és bevándorlásellenes erők komoly megerősödésével kell számolni.  
Szerző
Témák
Hollandia