Nem hatotta meg a címzetteket Orbán "bocsánatkérő" levele

Publikálás dátuma
2019.03.14 17:45
Manfred Weber három feltételt szabott Orbán Viktornak
Fotó: Szecsődi Balázs
A flamandok mellett luxemburgi, finn és svéd pártvezetők sem kérnek a magyar miniszterelnök mea culpázásából.
Nemcsak a flamand kereszténydemokraták gondolják úgy, hogy Orbán Viktor csütörtökön közzé tett, az Európai Néppárt (EPP) Fidesszel szembehelyezkedő pártjainak írt levele nem változtat a lényegen: azon, hogy a magyar kormányfő alakulatának távoznia kell a pártszövetségből. Mint korábban beszámoltunk róla, Wouter Beke, a flamand párt vezetője úgy válaszolt, a levél, amelyben Orbán bocsánatot kér "a támadó nyelvezetért", de fenntartja politikai álláspontját, nem módosítja azt, hogy a Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban.
A luxemburgi Frank Engel a Facebook-oldalán válaszolt Orbán levelére: “Orbán elnézést kér, amiért a baloldal ‘hasznos idiótáinak’ nevezett minket. Ezt elfogadom. De nekünk nem a baloldallal van bajunk, hanem Orbánnal és a Fidesszel. Ezért pedig nem kért elnézést, vagyis a bocsánatkérése értelmetlen”. Petteri Orpo finn pártelnök hasonló bejegyzést tett a Twitteren, szerinte a Fidesznek tettekkel kellene bizonyítania, hogy kötődik az EPP-hez, ami nem történt meg. Ezért a párt nem vonja vissza a kizárásra vonatkozó javaslatát. Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékeltek európai parlamenti delegációvezetője is értesült a pártjának küldött levélről, amiről a Népszavának annyit mondott: Orbán eltávolodott a néppárti értékektől és folyamatosan új meg új határvonalakat lép át, ezért a bocsánatkérés már nem elég. 
Orbánnak hátra van még a Bécsbe költöző CEU ügyének rendezése, amely az EPP számára a legfontosabb, Orbán Viktor számára viszont a legkényelmetlenebb elvárás. A kormányfőnek lényegében rá kellene bólintania Manfred Weber tervére, amely egy bonyolult konstrukció keretében ugyan, de visszahozná az amerikai akkreditációjú képzéseket a budapesti székhelyű intézménybe. Német sajtóhírek szerint a kormányfő ebbe is beleegyezett, és már csak a bejelentés van hátra.

Már az FBI is azt nyomozza: miét repülhettek egyáltalán a Boeing katasztrófát szenvedő gépei

Publikálás dátuma
2019.03.21 08:15
Egy 737 Max száll fel a 2016-os Farnborough Airshown
Fotó: AFP/ ADRIAN DENNIS
Közben a cég új szoftvert adott ki a 737 MAX gépekhez, de sem Európa, sem Kanada nem bízik benne. A korábban lezuhant Lion Air járat ügyében pedig még per is indult a Boeing ellen.
A Boeing repülőgépgyár üzembe helyezte a közelmúltban kétszer is katasztrófát szenvedő 737 MAX típusú gépek automatikájának új szoftverét, és dolgozik a kezeléséhez szükséges kézikönyvön - jelentette be szerda este az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA). Leszögezték: a repülésbiztonság szempontjából elsődleges fontosságúnak tartja e két feladat elvégzését. Annál is inkább, mert
a vasárnap lezuhant etiópiai gép feketedobozainak franciaországi vizsgálatakor kiderült: a zuhanó gépen a pilóta nem találta meg a kézikönyvben a hiba orvoslásához szükséges manőver leírását.
A chicagói székhelyű Boeing a szoftver gyors frissítését ígérte, de az FAA szerda esti közleménye szerint a gyártó egy teljesen új szoftvert dolgozott ki. Amerikai sajtójelentések szerint azonban az európai és kanadai légügyi hatóságok - a korábbi rossz tapasztalat okán - egyelőre gyanakvással fogadták hírt, maguk akarnak meggyőződni a vitatott 737 MAX típusú gépek biztonságosságáról.
Szerdán a tavaly ősszel lezuhant indonéziai Lion Air egyik áldozata nevében pert indítottak egy chicagói szövetségi bíróságon a Boeing ellen. A részletekről azonban a felperes nem nyilatkozott, és a repülőgépgyár szóvivője sem kommentálta a hírt.
A nap folyamán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott abba a nyomozásba, amely azt hivatott feltárni, hogy miként, milyen körülmények között adott repülési engedélyt az FAA a Boeing MAX-gépeknek. Az FBI bekapcsolódását demokrata párti kongresszusi politikusok is sürgették. A képviselőházban a jövő héten hallgatják meg a Boeing vezetőit, valamint az FAA illetékeseit, és a szenátus is meghallgatást tervez a katasztrófákat okozó hibák felelőseinek kiderítésére.

Drasztikus létszámcsökkentés: 400 amerikai katona marad Szíriában

Publikálás dátuma
2019.03.21 07:53
Illusztráció
Fotó: AFP/ Ali Muhammed
Két kétszáz fős csapat állomásozik majd az ország két pontján.
Az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése után 400 amerikai katona marad Szíriában - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szerdán újságíróknak a Fehér Házban. Összehasonlításként, jelenleg - Orbán Viktor szerint - 692 magyar katona teljesít külföldön szolgálatot. Közülük úgy 150-en Afganisztánban vannak. Ez jól mutatja, a pár száz fős létszám az, amivel egy Magyarországnyi ország képes hozzájárulni a NATO-missziókhoz. Az Egyesült Államok képességei ezt messze meghaladják: csak Szíriában eddig vagy 2000 amerikai katona volt, Afganisztánban pedig 10 ezer fősnél is komolyabb a katonai kontingens.
Trump azt közölte, hogy 200 katona Szíria északi vidékén állomásozik majd, ahol a kurd erők tartózkodnak, további 200 katona pedig Szíria déli részén marad. Az elnök nem pontosította, de kommentárok szerint valószínűsíthetően az Izraelhez viszonylag közel fekvő al-Tanf légitámaszpont lesz az amerikai katonák állomáshelye. Trump nem pontosította azt sem, hogy a kis létszámú amerikai kontingens meddig marad Szíriában. "Egy bizonyos ideig" - fogalmazott.
Vasárnap este internetes oldalán a The Wall Street Journal kormányzati forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy a Pentagon ezer katonát tartana Szíriában és azt tervezi, hogy továbbra is együttműködik a szíriai kurd erőkkel, annak ellenére, hogy Ankara többször is azzal fenyegetődzött, a szír határt átlépve támadásokat intéz ellenük. A kurd milícia (YPG) az amerikai vezetésű katonai szövetség támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, laza koalíció tagja. Joseph Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője még vasárnap este azonnal cáfolta, hogy a védelmi minisztérium ennyi amerikai katona további állomásoztatását tervezné. A tábornok "ténybeli pontatlanságnak" nevezte a lap értesüléseit, és közleményében azt hangoztatta: "továbbra is azon dolgozunk, hogy végrehajtva az elnöki utasítást, csupán néhány katonára csökkentsük az Egyesült Államok Szíriában lévő erőinek létszámát".