Sneider Tamás: „Az egész pártunk lázban ég”

Publikálás dátuma
2019.03.14 18:26

Fotó: Vajda József
Karácsony Gergelyt már nem támogatná a Jobbik, ha Puzsér Róberttel szemben ő nyerné az előválasztást. Legfeljebb azzal, hogy nem indít saját jelöltet.
A Jobbik az EP-választásra készül, és csak ezt követően, az eredmény ismeretében dönti el, hogy saját jelölttel vesz részt a főpolgármester-választáson, vagy más ellenzékit támogat, ha igen, akkor kit – idén januárban még ezt az álláspontot erősítette meg lapunknak Bencsik János, miután a párt új budapesti elnökévé választották. Ehhez képest a Jobbik most beállt az LMP támogatásával induló független főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert mögé. Annak ellenére, hogy jelenleg csak március van, az EP-választást pedig májusban tartják. A történelem gyorsabban zajlik annál, ahogyan elterveztük – magyarázta kérdésünkre Sneider Tamás pártelnök, miért változott a Jobbik stratégiája. „Egyszerűen mindenki azt igényelte, hogy a Jobbik nevezze meg a főpolgármester-jelöltjét. Az egész pártunk lázban ég” – jelentette ki Sneider. Szerte az országban megkezdődtek az egyeztetések – folytatta –, sokan látják a lehetőségét annak, hogy az önkormányzati választásokon le lehet váltani a Fideszt. A Jobbikban is javában zajlik a belső jelöltállítási folyamat. Vannak helyek, ahol az ellenzék részleges, máshol teljes összefogása várható, akár oly módon, hogy a pártok egy civil szervezet jelöltjét támogatják – számolt be Sneider Tamás. Visszatérve Budapestre: Puzsér támogatását az országos elnökség, majd a párt budapesti választmánya is jóváhagyta. Kérdés, hogy a Jobbik hajlandó-e a baloldali Karácsony Gergely mögé is felsorakozni, ha Puzsér Róberttel szemben ő nyeri meg az ellenzéki előválasztást. Sneider Tamás elmondta, hogy transzparens, átlátható megállapodást kötöttek Puzsér Róberttel és az LMP-vel, amelyben az is szerepel, hogy Karácsony Gergely előválasztási győzelme esetén újra „megtárgyalják a dolgot”. Következik-e ebből, hogy a Jobbik elvileg nem zárja ki Karácsony támogatását? Sneider közölte, hogy Karácsony Gergely mögött ott áll az a baloldal, amelynek szerinte a fővárosban „gazdasági összefonódásai vannak a Fidesszel, például a parkolási pénzek ügyében”. Ezért inkább úgy fogalmazott: amennyiben Karácsony Gergely nyeri az előválasztást, akkor azt tartja elképzelhetőnek, hogy Tarlós István leváltása érdekében a Jobbik nem indít saját jelöltet. Bencsik János budapesti elnök lapunknak elmondta, hogy a Puzsér Róberttel és az LMP-vel kötött megállapodás teljes szövegét pár napon belül nyilvánosságra hozzák.  
Szerző

Kis bank, hatalmas kedvezményekkel - Budapesten keresztül így tölthetné fel Putyin kémekkel Európát

Publikálás dátuma
2019.03.25 11:21

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Nem csak diplomáciai fedést, de pénzmozgásokat is álcázhat a meglepően csekély tőkével bíró IIB, az embereit pedig a magyar kormány segíti a schengeni övezeten belülre.
Alaposan feladhatja a leckét a magyar kémelhárításnak, hogy az orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapesten teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban, írja az Index.hu, ugyanis
a kémek többsége éppen hogy diplomáciai fedésben érkezik a célországba, és diplomáciai mentességet élvezve dolgozik.
Amikor egy ország jelzi, hogy kiket küld diplomáciai képviselőként, a fogadó állam kémelhárítása - Magyarországon az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai - ellenőrzi a listán szereplő neveket. A listát elküldik a NATO-tagállamok partnerszolgálatainak is a, a partnerek pedig ha van mit, akkor visszajeleznek, hogy kivel, hol volt már dolguk. Ha valaki gyanús, arra aztán a kémelhárítás odafigyel, de az, hogy mit lépnek vele szemben, függ a diplomata tevékenységétől is.
a budapesti bázist építő orosz Nemzetközi Beruházási Bank azért kockázatos nemzetbiztonsági szempontból, mert az ott dolgozók ugyanolyan mentességben részesülnek majd, mint azok, akiket az orosz külképviseletekre telepítenek.
A bank elsősorban fedést biztosíthat a kémeknek, írja a portál. Méghozzá egy külképviselettel szemben nem csak diplomáciai fedést, de a pénzmozgások elfedését is biztosíthatja, elrejtve ezzel ellenséges üzleti felvásárlást, de használhatja a pénzt kivédhetetlen versenyhelyzet teremtésére, vagy hitelek útján tehet függővé kulcspozícióban lévő személyeket. Ráadásul az orosz titkosszolgálatok embereinek él-személyazonosságát is biztosíthatja a pénzintézet, mivel 
a kormánnyal kötött megállapodás értelmében nemcsak a bank személyzetének, azok eltartott rokonainak, ide járogató tanácsadóknak, de voltaképpen bárkinek az utazását meg kell könnyítenie a magyar államnak, akit a bank meghív.
A kémek a bank embereiként érkezhetnek Magyarországra, ahonnan - ismét identitást váltva - bárhova könnyedén eljuthatnak a schengeni övezetben. Mindezeken túl a beruházási bank vállalatfinanszírozásban való részvétele elképesztően jó információszerzési, tippkutatási és befolyásolási pozíciót is biztosít.
Az IIB a fejlesztési bankok viszonylatában nagyon kicsi, 1,3 milliárd eurós tőkéje olyan – szemben például a luxemburgi EIB-vel, melynek 243 milliárd euró a tőkéje. Mindez kémelhárítási szakemberek szerint csak erősíti a gyanút, hogy budapesti megjelenésében nem a névleges, hivatalos tevékenysége a döntő. Az már csak hab a tortán, hogy a beruházási bank igazgatója, a korábbi diplomata Nyikolaj Koszov szovjet hírszerző családból származik. Apja – a KGB vezérőrnagyaként – Magyarországon is dolgozott, és neki magának is köze lehet a KGB-utód Külföldi Hírszerző Szolgálathoz.
A magyar kormány lépése, azaz a bank befogadása és a mentességek biztosítása azért is meglepő, mert Magyarországot 2000-ben éppen az első Orbán-kormány idején léptették ki az IIB-ből, azzal az indokkal, hogy nem elég átlátható a ténykedése. Azaz már akkor nemzetbiztonsági kockázatot láttak benne. A szakítás 2014-ig tartott.
Önmagában persze nem szokatlan és nem rendszeridegen, hogy egy nemzetközi pénzintézet olyan mentességeket kapjon, mint amiket Magyarországon a Nemzetközi Beruházási Bank kaphat. De mindezek fényében egyáltalán nem földtől elrugaszkodott állítást fogalmazott meg egy biztonsági szakértő a New York Timesnak, amikor azt mondta: a magyar kormány és az IIB között létrejött "megállapodás lehetőséget nyújt Vlagyimir Putyinnak, hogy feltöltse kémhadtestét Európában, miután innen és az Egyesült Államokból is orosz diplomatákat utasítottak ki a Szkripal-ügy megtorlásaként".

Kiakadt az állambiztonság: a Soros Alapítvány demokratikus mozgalmakat akar támogatni

Publikálás dátuma
2019.03.25 11:00

Fotó: AFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A gyanús formációk egyike, amiért a szocialista szolgálat prüszkölt, a Fidesz volt.
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tette ki azt a napi operatív információs jelentést, amelyet majdnem napra pontosan 30 éve írt le a Belső elhárítás (BM III/III. Csoportfőnökség): a Soros Alapítvány "demokratikus, alternatív mozgalmakat" akar támogatni - írja a hvg.hu. A Soros Alapítvány honlapjáról kiderül, hogy 1989-ben "Demokratikus szervezetek támogatására" 16 804 000 forintot fordítottak.  A támogatási lista is elérhető, ebből kiderült, hogy a Fidesz helyi csoportjai százezreket kaptak fénymásolóra, a központi pártszervezet pedig 3,2 milliót az infrastruktúra kiépítésére. Ebből lett 5 számítógép szövegszerkesztő programmal, 6 fénymásoló, 6 üzenetrögzítő, 6 telefax és egy lézerprinter.