„Akciós a magyar zászló!”

Publikálás dátuma
2019.03.15 20:16

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Talán elkerülte a kormány és a főpolgármester figyelmét, de Budapesten – mintha a médiát előszeretettel megszálló hatalomnak szóló fricska lenne – létezik még közterület, amely a szabad sajtóról kapta a nevét. Ide, az Erzsébet híd pesti lábához, a Szabad sajtó útra hirdették meg március 15-ei demonstrációjukat az ellenzéki pártok. A korán érkezők egy része kitérőt tett a Múzeum körútra, ahol még javában tartott az Orbán-beszéd utáni after party. Az árusok sorában – mindenféle tarsolylemezes cuccok társaságában – Budaházy Györgyöt is felfedeztük. A Nemzeti Múzeumnál világzenei koncert szólt, odébb rendőrségi fúvószenekar játszott. „Mennyivel jobb, hogy ezt csinálják, mintha minket ütnének” – jegyezte meg egy asszony, aki hangsúlyozta, hogy ő ellenzéki szavazó. Az Astoriánál gerillaplakátok idézték Mahatma Gandhi szavait: „Nem szabad elfelejtenünk, hogy a történelem során mindig is voltak olyan zsarnokok, akik egy ideig legyőzhetetlennek tűntek, de végül mindig elbuktak. Mindig.” A délután három órához, az ellenzéki demonstráció kezdetéhez közeledve a Szabad sajtó úton is megjelentek az árusok. „Akciós a magyar zászló!” – kínálta portékáját egy férfi. Érdeklődésünkre elmondta, hogy most ezer forintért lehet hozzájutni ahhoz a közepes méretű lobogóhoz, ami máskor ezerötszázba kerül. Egy asztalkáról egyebek mellett piros-fehér-zöld, házi készítésű O1G-s kitűzőt lehetett vásárolni potom ötszáz forintért.
A pártok külön-külön vonultak be, majd zászlóikat lengetve egyesültek a tömeggel. Egy civil tüntetői csoport némileg megkésettnek tűnő jelszót harsogott: „Közös EP-listát!” Amíg a fideszes oldalon Orbán Viktor személyében van egy megkérdőjelezhetetlen pozíciójú és tekintélyű politikai "csúcsragadozó", addig az ellenzéki tábor szónokok sokaságát gyűjti színpadra: a meghívóban tizenhét felszólaló és előadó szerepelt. Nem csoda, hogy az ellenzéki demonstrálók se nagyon tudták, kik lépnek majd mikrofonhoz. „Klára biztosan lesz, azt tudom. A többiekre nem emlékszem” – közölte Dobrev Klárára utalva egy DK-s dzsekit viselő nő, aki abban a hiszemben volt, hogy összesen csak nyolc szónok lesz. „Hú, nem tudom, kik mondanak beszédet. Pedig megnéztem. Trehány vagyok” – gyakorolt önkritikát egy „liberális kommunistaként” bemutatkozó szemüveges férfi. Egy arra járó, fiatal fiú úgy gondolta, kéretlenül is megosztja gondolatait a sajtóval. Nem nyújtotta hosszúra a dolgot, csak annyit mondott: „Mocskos Fidesz!” „Nyolc éve a Szolidaritás tagja vagyok, elmegyek minden ellenzéki tüntetésre. Nyugodt, normális Magyarországot szeretnék” – jelezte egy 68 éves, a Szolidaritás jelvényét viselő nő, hogy nem a szónokok kilététől és számától teszi függővé részvételét. Barátnője a fejét ingatta. „Nagyon sok! Három felszólaló elég lenne!” – állapította meg. Fontos – tette hozzá –, hogy „olyanok beszéljenek, akik képesek lelkesíteni az embereket”. Az első néhány beszéd meghallgatása után nyilvánvalóvá vált: elvárása nem teljesül maradéktalanul. A létszám sem verdeste az egeket, félig telt meg a hídfőtől az Astoriáig lezárt útszakasz. Mintha a tömeg is érezte volna, hogy ez így kevés: országgyűlési képviselők vezetésével sokan elindultak a közösen elfogadott kiáltványukkal a Parlamenthez, és arra készültek, hogy onnan a köztévé székházához mennek tiltakozni.

Márciusi kiáltvány

Közös nyilatkozatot, Márciusi kiáltványt fogadtak el az ellenzéki pártok a Szabad sajtó úti demonstráción. A nyilatkozat szerint az állam nem szolgálhatja egyetlen párt érdekeit sem, mindenkinek egyformán kell részesülnie a jogokból. Követelik a sajtószabadságot, a szegénység és a társadalmi kiszolgáltatottság elleni harcot. A kiáltványban – egyebek mellett – rögzítik azt is, hogy az állam nem uszíthat saját polgárai ellen, az ország történelmi helye az európai népek közösségében van, mindenkinek joga van a színvonalas oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz, kiállnak a tisztességes bérekért, a sztrájkjogért. Ígérik, harcolnak a rabszolgatörvény megsemmisítéséért és fellépnek a korrupció ellen. A demonstráció szónokai az összefogás fontosságáról beszéltek, kiálltak Magyarország uniós tagsága, a jogegyenlőség, a jogállam mellett, s hitet tettek, hogy ősszel megpróbálják visszahódítani a települési önkormányzatokat a kormánypártoktól. Többen is felhívták a figyelmet arra, Orbán Viktor érdeke az ellenzéki széttagoltság, s a Fidesz minden eszközt be fog vetni ezért. - Vas András

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.