Felmondott az összes betegszállító a hatvani kórházban

Publikálás dátuma
2019.03.15 18:06
A hatvani Albert Schweitzer Kórház
Fotó: MTI/ Komka Péter
A februári rövid hónapban 310 órát dolgoztak, nettó alapbérük százezer sincs, a fertőzésveszélyért nem kapnak pótlékot - egyszerre álltak fel mind. Máshol sztrájkra készülnek a beteghordók.
Az összes betegszállító otthagyja a hatvani Albert Schweitzer Kórházat, tudósít az RTL Híradó. A hírt megerősítette a kórház és a Független Egészségügyi Szakszervezet is. A kórház azt közölte: a beteghordók közalkalmazotti jogviszonya májusban szűnik meg, addig gondoskodnak pótlásukról, szerintük nem lesz fennakadás.
A betegszállítók azért hagyhatják el a kórházat, mert nagyon keveset keresnek és rengeteget dolgoznak, nyilatkozta a szakszervezet elnöke. Sokak nettó fizetése a 100 ezer forintot sem éri el, mivel alapbérük a bruttó 149 ezres minimálébér. Ráadásul ki vannak téve fertőzésveszélynek, melyért semmiféle pótlékot nem kapnak. Problémáik országosak, ezért van olyan intézmény is, ahol sztrájkra készülnek.
Már így is alig voltak betegszállítók a híradónak nyilatkozó egészségügyi szakértő szerint a hatvani intézményben. Közülük kerültek ki azok, akikkel a szintén hiányzó műtőssegédek helyét töltötték fel, így végül összesen csak négyen dolgoztak a munkakörben. Az RTL úgy értesült, februárban ezért - és az alacsony fizetések kiegészítéséért vállalt túlmunkák miatt - 310 órát voltak kénytelenek dolgozni.
Frissítve: 2019.03.15 18:09

Itt a medvehagymaszezon! Saját fogyasztásra legfeljebb napi 2 kiló gyűjthető

Publikálás dátuma
2019.03.19 17:37
Illusztráció
Fotó: AFP/ ROBERT JAEGER / APA-PictureDesk
A kereskedelmi célú gyűjtéshez minden esetben engedély szükséges. Nagyon kell ügyelni, nehogy a jótékony hatású növényt összetévessze valaki a hasonló kinézetű, de mérgező gyöngyvirággal.
Saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek, a kereskedelmi célú gyűjtéshez pedig minden esetben engedély szükséges - hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján. Az érdeklődők az érintett területet kezelő erdőgazdaságtól, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóságtól kérhetnek hiteles információt, valamint a Nébih interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az egyes erdőterületek besorolásáról - írja közleményében a hivatal.

A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez tehát minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterület esetén a tulajdonos, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. Kereskedelmi forgalomba hozatalnál fel kell tüntetni a címkén a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot.
A Nébih arra kéri a medvehagyma kedvelőket, hogy egészségük megóvása érdekében ne vásároljanak alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket.
A medvehagymának sokféle jótékony hatása van, fogyasztása kedvező többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre. A vadfokhagymaként is ismert növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik.
A Nébih szerint a szedést tanácsos a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei.
A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

Kitiltották a Párbeszéd három munkatársát a Parlamentből

Publikálás dátuma
2019.03.19 17:25

Fotó: Facebook / Tordai Bence
Hivatalos indoklás nincs, Kövér és Áder levideózása állhat a háttérben.
A Párbeszéd-frakció három munkatársát kitiltották a Parlamentből – értesült az Index.hu. A munkatársak – hiába dolgoznak ott – hétfőn a helyszínen szembesültek azzal, hogy nem érvényes a kártyájuk a Képviselői Irodaházba és az Országházba sem. 
Hivatalos indoklás nincs, de a váratlan eset összefüggésben lehet Tordai Bence képviselő március 15-i videójával. Tordai nem hogy oda merészelt lépni Áder János államfőhöz és Kövér László házelnökhöz ott, ahol újságírók már rég nem kérdezhetnek, de mindezt még közvetítette is közösségi oldalán. Kövér a képviselő érkezésekor elnémult és hátat fordított, majd elforgatta Ádert is. Ezt követően mindketten mozdulatlanná merevedtek, míg Tordai a '48-as forradalmak jelszavairól, a szabadság-egyenlőség-testvériség hármasáról kérdezte őket.
A videó láthatóan az Országháznak egy olyan részén készült (a Kossuth tér felé nyíló kapunál), ahol nem lehet házelnöki engedély nélkül forgatni. Aznap egy másik videó is kikerült Tordai honlapjára, amelyen képviselőtársával, Kocsis-Cake Olivióval egy molinót lógatnak ki az Országház Duna felőli erkélyére, ahol szintén csak engedéllyel lehetne forgatni.
A Párbeszéd három munkatársa is hasonló szankciót kapott: megvonták tőlük a belépési engedélyt az Országházba és a Képviselői Irodaházba.
A Párbeszéd megerősítette a kitiltás tényét, a párt is várja az indokolást. A Parlament sajtószolgálata válasz nélkül hagyta az ezzel kapcsolatos megkeresést. 
A szankcionált munkatársakban annyi a közös, hogy március 15-én - a videó készültekor - az Országházban voltak, írja a portál. A tudósítás bűnéért Kövér már több médium munkatársát, sőt, komplett szerkesztőségeket is kitiltott. Magát Tordai Bencét is örökre kitiltotta már a Parlamentből 2017-ben, csak később képviselő lett.