Törőcsik Mari: Tudni kell szeretni

Publikálás dátuma
2019.03.15 19:34

Fotó: Népszava
Törőcsik Mari, a nemzet színésze, a nemzet művésze, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színművész, érdemes és kiváló művész nemzeti ünnepünk alkalmából Kossuth Nagydíjat kapott. Ez alkalomból köszöntjük őt.
Nézegetem a Törőcsik Mariról készült a Nemzeti Színház által megosztott néhány napja készült fotót. Két felvételt tettek közzé: az egyiken Vidnyánszky Attila és Cserhalmi György között ül egy kanapén. A másikon Cserhalmival kettesben kézen fogva, egymáshoz simulva. Mindkettő velemi otthonában készült. Törőcsik egészségi állapota miatt egy ideje nem lép színpadra. Volt kórházban, most pihen, lábadozik és vendégeket fogad. És önazonos, mint mindig.

Vendéglátóként nem is lehet más, de mindig ilyen. Törőcsikes, betegen is tartásos. Önazonos és SZÍNÉSZNŐ egyben. Tudja, hogy fényképezik és akkor már színésznő, de közben a civil énjét is feltárja. A mosolya mögötti küzdelmet, a fajdalmakkal szembeni harcot. Ha jönnek hozzá és érzi, hogy szeretik, akkor a fájdalom is szelídül. És ő pedig mindig is tudott és tud szeretni. Bérczes László róla készült remek könyvének hátoldalán is ez áll: tudni kell szeretni. És ez az Ő részéről nem közhelyes gesztus, nem modor, hanem az élete. „Apácának lenni nincs messze a színészettől, hivatás mindkettő” - mondta a könyvben. És Ő úgy élt, hogy ez volt számára a legfontosabb és még szeretni is tudott. De ha most olvasná, rám is szólna, már megint a nekrológomat írja. Dehogy írom – mosolyognék vissza és hallgatnám a történeteit. Amióta egyszer meghaltam, különösen sokat beszélek, mondta néhány évvel ezelőtt, amikor találkoztunk. Nem adok interjút, már mindent elmondtam, tette hozzá. Aztán rám nézett, egy villanásra megrázta magát és mesélt és mesélt. Ugyanazokat mesélte, de mindig másként.

Ugrált, csapongott, de pillanatok alatt mindketten belefeledkeztünk az adott történetben. Váltok is jelen időre, nehogy szemre hányjon újra. Törőcsik mint a nagy színésznők, azonnal megérzi, ha hat. A hatás az egyik legfőbb mozgatója. Mindegy, hogy monológot mond, táncol, énekel, vagy egyszerűen csak átmegy a színpadon, a lényeg az, hogy hat, pillanatok alatt eléri a néző ingerküszöbét, színpadon, filmvásznon, társalgóban, vagy egyszerűen az otthoni kanapén. Vannak ismétlődő mondatati: megadatott, hogy nagy rendezőkkel dolgozzon. Vagy, hogy akárki volt hatalmon, mindig kívül tudott maradni. Felül tudott emelkedni az aktuális csatározásokon. Rá is fröccsent sár, de nem kötött olyan kompromisszumokat, amiket szégyellnie kellene. És ezt már én teszem hozzá, hogy Törőcsik túl lépett a politikán. Mindegy ki tünteti ki, és hogy hanyadszor. Mindegy, hogy épp ki a miniszterelnök, vagy a Nemzeti Színház igazgatója. Teljesen mindegy. Törőcsik, akkor is Törőcsik, még akkor is ha az aktuális hatalom birtokosai szeretnek megmártózni a fényében.
Az is megható számomra, ahogy a fiatalokkal bánik. A múlt nyáron személyesen nem tudott, de a hangjával részt vett egy fiatalokból álló új színházi formáció első, bemutatkozó produkciójában. Csak a hangját adta, de hogy. Öniróniával, szarkasztikusan és leírtam már, de újra megteszem: csak úgy törőcsikesen. Úgy szavalt Pilinszkyt is.
Van még egy kedvenc mondása: „Engem az Isten a tenyerén hordott” Jól tette, tegye még sokáig!
Frissítve: 2019.03.15 19:46

Béres-csepp történelmi sebekre

Publikálás dátuma
2019.03.24 21:10

Fotó: Médiaklikk
Az idősebbek közül többen is találhatnak olyanokat a tágabb ismeretségi körükben, akik egykor Béres József kisvárdai háza előtt álltak sorba, mert híre ment, hogy az agrobiológus, biokémikus olyan csodaszert talált fel 1972-ben és osztogat ingyen, ami gyógyítja a rákot. Ha a rákot nem is gyógyítja, immunerősítőként, roborálószerként növelheti a túlélési esélyeket. A nyomelemeket, ásványi anyagokat tartalmazó Béres-csepp miatt feltalálóját 1975-ben kuruzslással vádolták meg. Pedig a szer mégsem felcímkézett desztillált víz: 1978-ban végül gyógyhatású készítményként kerülhetett forgalomba, majd 2000-ben hivatalosan gyógyszerré nyilvánították. A földijei által egyszerűen csak Józsi bácsinak hívott kutatót 2002-ben tüntették ki Széchenyi-díjjal tudományos munkásságáért és küzdelmes életéért. Több könyv, film, színdarab is készült az életéről – Kósa Ferenc filmrendező már az 1970-es években ütközött emiatt a cenzúrával −, legutóbb pedig egy négyrészes tévésorozat született Gyöngyössy Bence rendezésében, amelynek első epizódját szombat este mutatta be a Duna Televízió. A film épp a fentebb említett, jellemző képpel indul: hosszú sor áll Béres József háza előtt, amikor megérkezik a rendőrség, hogy letartóztassa, miközben ő a fürdőszobájában töltögeti cseppeket. A flashbackeket előszeretettel alkalmazó film a különböző idősíkokat váltogatva, mozaikszerűen mutatja be Béres József pályafutását, és jellemét. A főszerepet alakító Gáspár Tibor alakításában egy végtelenül elhivatott, örökké gondolkodó, jóakaratú és csodálatra méltóan kiegyensúlyozott karakternek látjuk, már-már földre szállt angyal, aki Gáspár Tibornak köszönhetően mégis hús-vér figura. Az már nem a színművészen múlt, hogy Béres egy-egy megszólalása inkább tűnik egy bölcseleti könyv vagy egy tanmese egy-egy mondatának. Bár néha túlságosan is steril a környezet – a korabeli kocsik fényezése úgy csillog, mintha veterán autók találkozójáról érkeztek volna −, a történelmi képeslapokat, az ötvenes, hatvanas, hetvenes éveket (vissza)látva mégis hálás lehet a néző. Akárcsak a karakterek árnyalt ábrázolásáért: pártitkár és pártitkár között is óriási különbségek voltak. Jellemző: Béres Józsefnek voltak támogatói, ám épp egy olyan pártember tett neki keresztbe, aki 1956-ban még lincselésre bujtogatott – és Béres volt az, aki ebben az útját állta. (Tacitus tollára való történet.) A Cseppben az élet színészgárdája igen erős, Für Anikó alakítása elképesztően jó Béres testvérének szerepében.  INFÓ: Cseppben az élet, 1. rész Rendező: Gyöngyössy Bence Március 23., Duna Televízió 

Barbra Streisand már elnézést is kért, amiért mentegetni próbálta Michael Jacksont

Publikálás dátuma
2019.03.24 16:06
Barbra Streisand az idei Oscar-gálán
Fotó: AFP or licensors/ VALERIE MACON
Egy napja még úgy tűnt, a 76 éves színész- és énekesnőt - bár elhiszi, amit mondanak - nem hatja meg, ami a popsztár áldozataival történt. Most jelezte: szerencsétlenül fogalmazott.
Barbra Streisand még szombaton a Times magazinnak nyilatkozta, hogy a Michael Jackson által elmondásuk szerint molesztált gyerekek "végül is nem haltak bele" a történtekbe. Mint mondta, a popsztárnak megvoltak a maga "szexuális vágyai", a 10 év körüli fiatalok pedig örültek, hogy vele lehetettek - idézi fel a 24.hu. A kétszeres Oscar-díjas színésznő tehát nem úgy védte meg Jacksont, ahogy sokan mások, jelesül, hogy nem hiszi el, amit az áldozatok állítanak a nemrég bemutatott dokumentumfilmben, hanem úgy tűnt, nem kételkedik szavaik hitelességében, ám még így sem az énekest hibáztatta. Talán éppen utóbbi miatt gerjesztettek különösen nagy hullámokat a mondatai, amit látva egy nappal később máris visszakozott:
"Mélységesen sajnálom, ha a Michael Jacksonra és az áldozataira vonatkozó, szerencsétlenül megválogatott szavaimmal fájdalmat vagy félreértéseket okoztam,
mert a nyomtatásba kerülő szavak nem fejezik ki a valódi érzéseimet. Nem akarom semmibe venni a traumákat, amiket ezek a fiúk kénytelenek voltak átélni" - mondta most a 76 esztendős Streisand, hozzátéve, csodálja Wade-et és Jamest, amiért kiálltak az igazságukért.

Mint ismert, a 2009-ben elhunyt Michael Jackson hozzátartozói és ügyvédei tagadják a magyarul Elhagyni Neverlandet címmel bemutatott, a popikon feltételezett pedofil tetteit az áldozatok szemszögéből bemutató dokumentumfilmben elhangzott vádakat.
Frissítve: 2019.03.24 16:14