Előfizetés

Győztek az "elégedetlenek" a szlovák államfőválasztás első fordulójában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.17. 08:48
Zuzana Caputová fölényesen nyerte a szlovák államfőválasztás első körét
Fotó: JOE KLAMAR / AFP or licensors
Az elsősorban a "régi" politikai elitből kiábrándultak szavazataira hajtó Zuzana Caputová nagyon közel áll ahhoz, hogy országa első női köztársasági elnöke legyen. Két hét múlva jön a második forduló.
Zuzana Caputová a szavazatok 40,57 százalékának begyűjtésével megnyerte a szlovák köztársasági elnök-választás első fordulóját - írja a bumm.sk portál. A helyi politikai térben fiatal erőnek számító Progresszív Szlovákia jelöltje a második fordulóban Robert Fico pártja, a Smer politikusával, Maros Sefcoviccsal mérkőzik majd meg, aki ezúttal 18,7%-ot szerzett.

Mindez megfelel a "papírformának", a legtöbb szakértő és közvélemény-kutató, ahogy azt mi is jeleztük, ugyanis őket kettejüket várta az első két helyre.
A szombati államfőválasztáson északi szomszédunk választópolgárainak 48,74 %-a, 2 158 859 fő vett részt.

A szélsőséges Štefan Harabin főbíró 14,34 %-kal harmadikként zárt, majd Marian Kotleba (10,39 %), František Mikloško (5,72 %), Bugár Béla (3,1 %), Milan Krajniak (2,77 % és Eduard Chmelár (2,74 %) következtek.
Első fordulós fölénye és a várható átszavazások alapján Caputovának nagyon jó esélye van, hogy a március 30-án esedékes második kör után ő legyen Szlovákia első női - és 45 évesen egyben a legfiatalabb - államfője.

A Focus intézet még az első forduló előtt megmérte, mi lehetne egy esetleges Caputová-Sefcovic párharc kimenetele: adataik szerint ez a korrupcióellenes jogásznő csaknem kétharmados sikerét hozhatja.
A befutónak látszó Caputová tavaly májusban jelentette be, hogy indul az államfőválasztáson, de csak néhány hete kezdődött meg üstökösszerű felívelése. A mozgalomból kinőtt párt saját programja szerint alternatívát kíván nyújtani azok számára, akik elégedetlenek a létező szlovák politikai kínálattal, amelyből, szerintük teljességgel hiányzik egy progresszív, liberális, Európa-párti erő.

Már ötven halálos áldozata van az új-zélandi terrortámadásnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.17. 08:22

Fotó: ANTHONY WALLACE / AFP
Félő, hogy a szám ráadásul még nem is végleges, hiszen többeket ápolnak nagyon súlyos sérülésekkel a helyi kórházakban. Mostanra biztosnak tűnik, a 28 éves ausztrál férfi egymaga követte el a rémtettet.
Ötvenre emelkedett a terrortámadás áldozatainak száma, miután a hatóságok egy újabb holttestet fedeztek fel az egyik mecsetben. A legfiatalabb egy három éves kisfiú volt. Szintén ötven sérültet kellett ellátni a lövöldözést követően, közülük 34-en maradtak kórházban, 12 állapota még súlyos. Az áldozatok személyazonosságát lapzártánkig nem hozták nyilvánosságra, kiszivárgott információk szerint főként külföldről érkezett menekültek és bevándorlók tartózkodtak a megtámadott két mecsetben. A hatóságok közlése szerint szerdáig, a vizsgálatok lezárultával igyekeznek eljuttatni családjaikhoz az összes holttestet. Az iszlám vallási hagyományok szerint a temetést a halál után minél hamarabb, lehetőleg 24 órán belül el kell végezni. A temetések költségeit az új-zélandi állam magára vállalta. Nyilatkozott a vérengzés egyik túlélője is. Farid Ahmed kerekesszékes feleségét lőtték agyon az egyik mecsetben, ám azt mondta, megbocsát a gyilkosnak és imádkozni fog érte.
Akár még több áldozata is lehetett volna az Új-Zélandon muszlimok ellen elkövetett terrortámadásnak a merényletről sorra kiderülő részletek alapján. Nagy szerepe lehetett az elkövető, a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant megállításában például egy afgán származású férfinak, aki halált megvető bátorsággal támadt rá az állig felfegyverzett terroristára. Abdul Aziz elmondása alapján ő is abban a mecsetben imádkozott, amelyet Tarrant célba vett, már az ablakból kinézve feltűnt nekik a katonai ruhába öltözött, gépfegyveres férfi, ám először azt hitték, rendőr. Az első lövések után sietve menedéket kerestek, ám mikor egy időre elhallgattak a fegyverek, úgy döntött, cselekedni kell. Mint kiderült, a merénylő az autójához igyekezett vissza újabb fegyverért, így az afgán férfi az első keze ügyébe kerülő tárgyat, egy mobil hitelkártya leolvasót ragadott meg, és vágta a támadóhoz. Abdul Aziz ezután felkapta a földre dobott gépkarabélyt is, ám annak a tárja üres volt, így jobb híján a szélvédőhöz vágta a fegyvert, mire Tarrant sűrű káromkodások közepette inkább menekülőre fogta. Járműve tele volt robbanószerrel, így valószínűsíthető, hogy további célpontjai is voltak.
Az egész terrortámadás egyébként rendkívül gyorsan zajlott le. Az első beérkezett riasztás után 6 perccel már kiérkeztek az első egységek, és 36 perccel Tarrant kezén már csattant is a bilincs. Elfogását rögzítették is, a videón jól látszik, hogy két, mindössze pisztollyal felszerelt rendőr tartóztatta le, különösebb ellenállást nem is tanúsított. Nem sokra rá vádat is emeltek ellene. A bíróságon mosolyogva, de egyébként közömbösen, fehér ruhában, megbilincselt kézzel jelent meg. Legközelebb április ötödikén kell bíróság elé állnia. A merénylő az internetre feltöltött „vallomásában” egyébként azt írta, arra számít, hogy idővel ki fog szabadulni a börtönből, sőt, Nobel-békedíjat kap. Az új-zélandi miniszterelnökség közölte, a mészárlás kezdete előtt néhány perccel ők is megkapták e-mailben a „manifesztót”, abban azonban nem volt konkrét hely és időpont említve, így esélyük sem volt reagálni, pedig azonnal átadták a levelet a biztonságiaknak. Ugyanebben a dokumentumban arról is írt, hogy egyedül, mindenféle segítség nélkül tervezte és követte el tettét, nem tagja egyetlen csoportnak sem. Ugyan kapcsolatait még vizsgálják, de egyelőre úgy tűnik, valóban nem volt társa, a korábban letartóztatott többi gyanúsítottat azóta szabadon engedték.
A terrortámadás után az új-zélandi törvényhozás ismét napirendre tűzi a fegyverviselés szigorításának kérdését. A szigetországban az európaihoz képest enyhe a szabályozás, ám eddig nem történt hasonló ámokfutás, sőt még a gyilkosságok száma is nagyon alacsony. A tettesnek volt engedélye, a támadáshoz összesen öt fegyvert, köztük két félautomata gépfegyvert, két módosított sörétes puskát használt. Miután Tarrant az egész támadást élőben közvetítette az interneten, a felvétel vírusszerűen terjedt el a világhálón, és különösen a kezdeti időszakban könnyen elérhető volt. Annak ellenére is, hogy Facebook közlése szerint 1,5 millió videót töröltek, közülük 1,2 milliót már a feltöltés pillanatában blokkoltak.

Prágában is nemet mondanak a sörbiciklikre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.16. 18:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Disney-figurákat is el akarják távolítani az utcákról.
Eltűnhetnek Prágából a budapesti belső kerületekből is jól ismert sörbiciklik: a lakosság megelégelte a 15 fős járműveket, ezért a tradicionális belvárosból ki fogják ezeket tiltani – írja a Radio Praha cikke alapján a napi.hu. A kezdeményezést az érintett kerültek polgármestere azzal indokolta, hogy nem az alkoholturizmussal akarják reklámozni a cseh fővárost. Emellett a Disney-figurákat is el akarják távolítani az utcákról.
A sörbicikliket már Magyarországon is több kerületből – például a VI., a VII. és az V. kerületből, valamint Zuglóból és Óbudáról is – kitiltották.