Fidesz;Oroszország;Ujhelyi István;Nemzetközi Beruházási Bank;

2019-03-17 13:23:50

Ujhelyi: "lopakodó hazaárulás", hogy Orbán ajtót nyitott Putyin bankjának

A szocialista EP-képviselő szerint a Fidesz nemcsak Magyarország, de az egész EU biztonságát veszélyezteti az egykor a KGST bankjaként működő Nemzetközi Beruházási Bank beengedésével.

"Lopakodó hazaárulásról" ír vasárnap kiadott közleményében Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője annak kapcsán, hogy az Országgyűlés néhány napja elfogadta azt a törvényt, amely támogatja, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank központja Moszkva helyett a jövőben Budapest legyen. A politikus szerint ráadásul a kormány nemcsak Magyarország, de az egész Európai Unió biztonságát veszélyezteti azzal, hogy tágra nyitotta a kapukat az orosz hírszerzés fedőszervének tekintett szervezet előtt.

Példaként említi, hogy a bank elnöke és személyzete mentességet kap minden bírósági és közigazgatási eljárás alól. Diplomáciai mentesség mellett tulajdonképpen létszámkorlátozás nélkül utaztathatnak be "munkatársakat" és "vendégeket" Magyarországra - és így az Unió - területére anélkül, hogy abba a magyar államnak bármilyen beleszólása lenne. A jogszabály előírja, hogy az orosz bankot és annak pénzügyi műveleteit semmilyen hatóság vagy felügyelet nem ellenőrizheti. Az oroszok nem kötelesek betartani a számviteli szabályokat, és nem kell megfelelniük az engedélyeztetési vagy regisztrációs kötelezettségeknek sem.

Ezen kívül, írja Ujhelyi, a bank által használt járműveket megállítani, átkutatni, lefoglalni nem lehet, de az orosz szervezet budapesti irodájába sem mehet be senki, akit az oroszok nem akarnak beengedni. Diplomáciai mentességgel azt és úgy csinálnak majd az épületükben, amit akarnak: a magyar hatóságoknak nem lesz semmilyen jogkörük arra, hogy intézkedjenek az irodaépületben.

A politikus szerint nehezen hihető, hogy mindezekre egy tisztán pénzügyi befektetéseket koordináló intézmény hatékony működése miatt van szükség. Hozzáteszi, a bankot vezető Nyikolaj Koszov szülei "feketeöves KGB-sek voltak": "anyja az amerikai atomtitkok megszerzésében vett részt, apja pedig a KGB magyarországi képviselője volt, és a Belügyminisztériumban volt az irodája."

Az EP-képviselő megjegyzi, az ügyben sürgősségi írásbeli kérdéssel az Európai Bizottsághoz fordult a biztonsági kockázat érdemi kivizsgálása érdekében.

A Nemzetközi Beruházási Bank beengedéséről korábban mi is írtunk, Ungváry Krisztián történész például Ujhelyihez hasonlóan "nettó hazaárulásnak" tartja az egykori KGST-bank székhelyének Budapestre helyezését.