Ujhelyi: "lopakodó hazaárulás", hogy Orbán ajtót nyitott Putyin bankjának

Publikálás dátuma
2019.03.17. 13:23
Ujhelyi István
Fotó: Javier Bernal Revert / Európai Parlement
A szocialista EP-képviselő szerint a Fidesz nemcsak Magyarország, de az egész EU biztonságát veszélyezteti az egykor a KGST bankjaként működő Nemzetközi Beruházási Bank beengedésével.
"Lopakodó hazaárulásról" ír vasárnap kiadott közleményében Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője annak kapcsán, hogy az Országgyűlés néhány napja elfogadta azt a törvényt, amely támogatja, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank központja Moszkva helyett a jövőben Budapest legyen. A politikus szerint ráadásul a kormány nemcsak Magyarország, de az egész Európai Unió biztonságát veszélyezteti azzal, hogy tágra nyitotta a kapukat az orosz hírszerzés fedőszervének tekintett szervezet előtt.
A kizárólag kormánypárti képviselők által megszavazott törvény felháborító kedvezményeket és különleges elbánást biztosít az orosz államigazgatás hivatalos részét képező intézménynek

- fogalmaz Ujhelyi.

Példaként említi, hogy a bank elnöke és személyzete mentességet kap minden bírósági és közigazgatási eljárás alól. Diplomáciai mentesség mellett tulajdonképpen létszámkorlátozás nélkül utaztathatnak be "munkatársakat" és "vendégeket" Magyarországra - és így az Unió - területére anélkül, hogy abba a magyar államnak bármilyen beleszólása lenne. A jogszabály előírja, hogy az orosz bankot és annak pénzügyi műveleteit semmilyen hatóság vagy felügyelet nem ellenőrizheti. Az oroszok nem kötelesek betartani a számviteli szabályokat, és nem kell megfelelniük az engedélyeztetési vagy regisztrációs kötelezettségeknek sem.

Ezen kívül, írja Ujhelyi, a bank által használt járműveket megállítani, átkutatni, lefoglalni nem lehet, de az orosz szervezet budapesti irodájába sem mehet be senki, akit az oroszok nem akarnak beengedni. Diplomáciai mentességgel azt és úgy csinálnak majd az épületükben, amit akarnak: a magyar hatóságoknak nem lesz semmilyen jogkörük arra, hogy intézkedjenek az irodaépületben.

A politikus szerint nehezen hihető, hogy mindezekre egy tisztán pénzügyi befektetéseket koordináló intézmény hatékony működése miatt van szükség. Hozzáteszi, a bankot vezető Nyikolaj Koszov szülei "feketeöves KGB-sek voltak": "anyja az amerikai atomtitkok megszerzésében vett részt, apja pedig a KGB magyarországi képviselője volt, és a Belügyminisztériumban volt az irodája."
Legyen világos és egyértelmű: Orbán Viktor és a Fidesz visszaélt a hatalmával, amikor hídfőállást biztosított Budapesten egy minimum kétes hátterű orosz intézménynek.

- olvasható a közleményben.

Az EP-képviselő megjegyzi, az ügyben sürgősségi írásbeli kérdéssel az Európai Bizottsághoz fordult a biztonsági kockázat érdemi kivizsgálása érdekében.

A Nemzetközi Beruházási Bank beengedéséről korábban mi is írtunk, Ungváry Krisztián történész például Ujhelyihez hasonlóan "nettó hazaárulásnak" tartja az egykori KGST-bank székhelyének Budapestre helyezését.
Szerző
Frissítve: 2019.03.17. 13:25

A DK az Országgyűlés elé terjeszti családvédelmi akciótervét

Publikálás dátuma
2019.03.17. 12:51
Gyurcsány Ferenc két hete jelentette be a DK 7+1 pontos családvédelmi akciótervét
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A párt többek közt a rabszolgatörvény visszavonását, a családi pótlék emelését és a háziorvosi körzetek betöltését követeli, valamint garanciát arra, hogy kisgyermekes családok nem kerülhetnek az utcára.
A Demokratikus Koalíció (DK) hétfőn az Országgyűlés elé terjeszti 7+1 pontos családvédelmi akciótervét - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnap Budapesten. Arató Gergely azt mondta: évről évre kevesebb gyerek születik Magyarországon, már csaknem félmillió magyar ment külföldre, és minden hatodik magyar gyerek már határainkon túl születik. Hozzátette:
Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos családvédelmi programja "nagyon kevés", és egyébként is jómódú családnak nyújt csak segítséget.

Az ellenzéki politikus közlése szerint a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc által két hete bejelentett 7+1 pont azokra a problémákra válaszol, amelyek leginkább foglalkoztatják a magyar családokat.

A DK azt követeli, hogy

  • vonják vissza a "rabszolgatörvényt"
  • hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot és törvényes garancia legyen arra, hogy kisgyermekes családok nem kerülhetnek az utcára.
  • számítson munkaviszonynak az otthonápolás,
  • legalább 50 százalékkal emeljék meg a családi pótlékot
  • töltsék be az összes háziorvosi körzetet az egészségügyi dolgozók azonnali, 50 százalékos béremelése mellett
  • az oktatás legyen nyitott, tárják ki a felsőoktatás kapuit
  • és minden család számára legyen biztosított legalább a víz, az áram és a gáz minimuma
Arató Gergely hozzátette, a plusz egy pontjuk a békéről szól, arról, hogy egy kormány ne háborúzzon, mert háborúban nem születnek gyerekek. Szerinte ha a Fidesz leszavazza ezt a javaslatot, az nyílt beismerése lesz annak, hogy a családok érdeke csak az ígérgetések és a kampányplakátok kinyomtatásáig érdekli őket.

Erőszakos utas miatt kellett visszafordulnia egy Londonba tartó Wizz Air-gépnek

Publikálás dátuma
2019.03.17. 10:58
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
"Az utas köpködött, hörgött, piszkálta a szomszédokat" - írta az Index olvasója.
"Egy részeg angol (??) utas miatt visszafordult a mai Wizz Air 6:00-os Budapest - London Luton járata és leszállt Budapestre. Az utas köpködött, hörgött, piszkálta a szomszédokat. Most a rendőröket várjuk, remélhetőleg újra London fele indulunk hamarosan"

- írta egy olvasó reggel 7 óra előtt.

portál megkereste a Wizz Airt, a légi társaság válaszában megerősítette az incidenst:
"Március 17-én a Wizz Air W6 2201-es számú, Budapestről London Lutonba tartó járatán egy utas rendbontóan és erőszakosan viselkedett a többi utassal és az utaskísérőkkel szemben. Személyzetünk a kiképzésének megfelelően kezelte a helyzetet, és úgy döntött, visszatér Budapestre, hogy az erőszakos utast leszállítsa a repülőgépről. A leszállás után az utast a hatóságok őrizetbe vették. A repülőgép egy órás késéssel folytatta az útját London Luton felé. A Wizz Air elnézést kér a késés okozta kellemetlenségért, de utasaink és személyzetünk biztonsága a legfontosabb légitársaságunk számára, és zéró toleranciával kezeljük az ellenük irányuló szóbeli és tettleges erőszakot. Az ügy innentől a rendőrség hatáskörébe tartozik."
Szerző