Negyven kiló műanyagzacskót találtak egy partra vetődött bálna gyomrában

Publikálás dátuma
2019.03.18. 11:28

Fotó: Facebook/D'Bone Collector Museum
Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, amelynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger - számolt be róla a The Guardian online kiadása hétfőn.
A fiatal Cuvier-féle csőröscet az emésztőrendszeri sokk miatt pusztult el, miután negyven kilogramm műanyagzacskót nyelt le.
A Mindanao szigeti Davao város D'Bone múzeuma Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a boncoláskor 40 kilogramm műanyagzacskót, köztük 16 rizses zsákot, négy, banánültetvényeken használt zsákot és rengeteg bevásárlózacskót vettek ki az emlős gyomrából. A múzeum tengerbiológusai szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem.
 Rohamosan nő az eldobható műanyagzacskók használata Délkelet-Ázsiában. 2017-ben az Ocean Conservancy tengervédő szervezet azt állapította meg, hogy Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban több műanyagot zúdítottak az óceánba, mint a világ többi részén együttvéve. Darrell Blatchley tengerbiológus, a múzeum tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz évben boncolt delfinek és bálnák közül 57-et ölt meg a gyomrukba jutott műanyag.
Tavaly júniusban Thaiföld déli partjainál pusztult el egy cet, amely több mint 80 műanyag zacskót nyelt le, ezek mintegy nyolc kilogrammot nyomtak. Biológusok becslései szerint a thai vizekben évente 300 vízi állat - a delfinek és a bálnák mellett sok tengeri teknős - pusztul bele a műanyagszennyezésbe.
Szerző

Hulladékgyűjtést szerveznek Budapest természetvédelmi területein

Publikálás dátuma
2019.03.16. 16:16
Illusztráció
Fotó: AFP/Monty Rakusen / AFP
Önkéntes hulladékgyűjtést rendez a budapesti természetvédelmi területeken a jövő héten, az országos TeSzedd! mozgalom keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata és a Főkert Nonprofit Zrt. - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
A  szervezők március 18. és 24. között mindenkit várnak, aki fontosnak tartja, hogy környezetében hulladékmentesen élvezhesse a természeti értékeket és ezért tenni is hajlandó. A szemétszedéshez szükséges eszközöket valamennyi helyszínen biztosítják.
Csak olyan hulladék gyűjtésére biztatják az önkénteseket, amely nem veszélyezteti a testi épséget és az egészséget. A TeSzedd! mozgalom keretében nem szabad összeszedni veszélyes hulladékot, építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autóakkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy nagyméretű autóalkatrészeket, és nem gyűjthető a zöld hulladék sem. Ezeken kívül össze lehet szedni bármit, ami kesztyűs kézzel, biztonságosan zsákban összegyűjthető és a súlyától nem szakad szét a műanyag zsák.
Szerző

Elektronikai hulladékból készítik a tokiói olimpia érmeit

Publikálás dátuma
2019.03.16. 10:10

Fotó: Pool for Yomiuri / AFP/Yomiuri
Újrahasznosított elektronikai hulladékból készítik a 2020-as Tokiói Olimpiai és Paralimpiai játékok összes érmét
Már egy éve, 2017-ben elkezdték összeszedni például a nem használt okostelefonokat, digitális kamerákat és laptopokat a japán lakosságtól és a kis- és nagyvállalatoktól a projekt megvalósításához – írta a Don't Waste It a BBC alapján.  Ehhez az előzetes számítások szerint valamivel több mint 30 kg begyűjtött aranyra, 4,1 tonna ezüstre és 2,7 bronzra lenne szükség, amely a becslések szerint a gyűjtés zárásakor, március végén meg is lesz.
Bronzból már októberben összegyűlt a teljes szükséges mennyiség, ezüstből 85,4, aranyból pedig 93,7 százaléknyi volt akkor.
Az összegyűjtött elektronikai eszközöket az osztályozás után szétszerelik és a törvénynek megfelelő módon hasznosítják újra, az érmek az arany-, ezüst- és bronzelemek beolvasztása után készülnek el.
Szerző