Új kemoterápiás protokollok bevezetését javasolják az onkológusok

Publikálás dátuma
2019.03.18. 13:45
Illusztráció
Fotó: GARO/PHANIE / AFP
Több mint harminc új kemoterápiás protokoll hivatalos bevezetését javasolja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT).
Az onkológusok javaslatai nem új gyógyszerekre vonatkoznak, hanem a jelenleg is elérhető és államilag finanszírozott gyógyszerek alkalmazásában adnának nagyobb mozgásteret az onkológiáknak - derül ki a szervezet közleményéből.
A gyógyszerkutatásoknak csak egy része irányul új hatóanyagok kifejlesztésére, világszerte számtalan vizsgálat zajlik arról, hogy a már engedélyezett gyógyszereket milyen ütemezés szerint vagy milyen kombinációban érdemes alkalmazni ahhoz, hogy abból a beteg a legtöbbet profitálhassa. Az eredményeket a nagy nemzetközi orvosi szervezetek folyamatosan publikálják, ezek alapján rendszeresen finomítják a terápiákra vonatkozó ajánlásaikat is.
A Magyar Klinikai Onkológai Társaság a legutóbbi kongresszusán megállapodott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alappal, hogy az orvostársaság egy javaslatcsomagban foglalja össze milyen kemoterápiás protokollokat hiányolnak a kezelőorvosok Magyarországon. A MKOT felhívására a fővárosi és vidéki kórházakból, egyetemi klinikákról érkeztek javaslatokból kiderült kiderült: az onkológusok több mint harminc új daganatellenes kezelési protokoll bevezetését tartják indokoltnak, az orvostársaság ez alapján előterjesztette módosítási kérelmét. 
A protokollok szabják meg a daganatellenes terápiák kezelési rendjét: tartalmazzák, hogy adott daganatokat milyen szerek milyen kombinációjában, mennyiségében, időbeni ütemezésében, hány ciklusban kell kezelni. Indokolt esetben el lehet térni a protokolltól, viszont ez többlet adminisztrációval jár az osztályok számára.
Frissítve: 2019.03.18. 18:56

Meglepő okai is lehetnek annak, ha „majd' kiugrik a szívünk”

Publikálás dátuma
2019.03.16. 14:14
Illusztráció
Fotó: MAY / BSIP / AFP
Ijesztő érzés, ha úgy érezzük, hirtelen felgyorsul a szívverésünk; majd’ kiugrik a szívünk. A szakorvos szerint az alkalmi pulzus kiugrásokat sem szabad félvállról venni.
Amikor az agy azt a parancsot adja: a szívnek „nagyobb sebességre kell kapcsolnia”, a szívverés működtetéséért felelős, miocitáknak nevezett, speciális izomsejtek mozgásba lendülnek. Ennek hatására a szív többször húzódik össze percenként, vagyis emelkedik a pulzus. A hirtelen megemelkedett pulzusnak több oka is lehet - mondta dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Fizikai aktivitás, sport

Ha intenzívebben mozgunk, a szívnek gyorsabban kell pumpálnia a vért, hogy oxigénhez és tápanyaghoz jussanak a sejtek. Minél intenzívebb a mozgás, annál inkább emelkedik a pulzus, de egy szívelégtelenséggel élő betegnek már akár egy emeletnyi lépcsőzés is ilyennek számíthat. 

Cukorevés

A túl sok cukor és szénhidrát fogyasztása felgyorsíthatja a pulzust. Még az olyan „ártatlannak” látszó ételek is okozhatnak szívdobogást, mint a kukoricapehely, a vajas pattogatott kukorica. A finomított szénhidrát által beindított inzulinválasz ugyanis a kiválasztó szervek és a belső elválasztású mirigyek harmonikus működését is összezavarja. Megemelkedik az adrenalinszint, ami tovább emeli a pulzust.

Alkoholfogyasztás

Az alkohol magas cukortartalma is elég ahhoz, hogy felpörgesse a szívműködést. Ráadásul német kutatók szerint a véralkoholszint emelkedésével együtt nő a szívritmuszavar kockázata is. A kutatást EKG-val és alkoholszondával végezték a müncheni Oktoberfest látogatói körében.

Érzelmi stresszhelyzet

A magas pulzus szívritmuszavar jele is lehet. Egy rossz vagy felkavaró hír átadásánál nem véletlenül szokták javasolni, hogy üljön le az érintett. Egy hirtelen ijedtség vagy éppen egy lelkesedést kiváltó esemény hatására ugyanis beindul a gyors stresszreakció, aminek részeként többek közt emelkedik a pulzus, akár rosszullétet is okozva.

Gyógyszerek és drogok

Bizonyos gyógyszerek (főként diétás tabletták, az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő szerek, asztmás inhalátorok) és egyes drogok, mint az ecstasy és a kokain is, rövid idő alatt felgyorsíthatják a pulzust.

Hormonális változások

A hormonszintek változásai, például terhesség vagy menopauza alatt átmenetileg megemelhetik a pulzusértéket.
Ha a pulzus kiugrását egynél többször tapasztaljuk, és nem tudjuk okhoz kötni, mindenképpen ki kell vizsgáltatni, hogy kiderüljön, nem húzódik-e betegség a háttérben – hangsúlyozta a szakorvos.
„Okozhat emelkedést például a vashiányos vérszegénység, egyes szívbillentyű, szívet érintő problémák, pajzsmirigy eltérés, komoly vérzés vagy egyes szervek súlyos betegségei.”

Így tudható meg, hogy „csak” a pulzust kell csökkenteni vagy az a kiváltó okot is kezelni kell. A szakorvos figyelmeztetett, a pulzust szabályozó gyógyszert orvosnak kell felírnia, az ismerősöknek bevált, de a magunk választotta szereket sem biztonságos szedni - tette hozzá dr. Sztancsik Ilona.
Szerző
Témák
pulzus szív

Kutatók szerint előételként kisebb „bűn” az édesség

Publikálás dátuma
2019.03.15. 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A desszert, ha étkezés előtt esszük nemhogy árt, még jót is tehet - állítják tudósok.
A kutatásban az egyetemi menzán 134 fő - egyetemi dolgozók és végzős hallgatók - desszertválasztását tanulmányozták. Az alanyok négy napig választhattak, hogy a főétel és a köret előtt esznek friss gyümölcsöt, vagy citromos sajttortát, illetve ebéd után kérik-e a gyümölcsöt vagy a sütit.
 Az eredmények szerint azok 70 százaléka, akik előételként ették a desszertet, egészségesebb, alacsonyabb kalóriatartalmú főételt - sült hal és sült krumpli helyett csirke fajitast kértek salátával). A gyümölcsöt választóknak csak körülbelül a harmada kérte az egészségesebb főételt és köretet. Ők átlagosan 250 kalóriával többet is vittek be a szervezetükbe mint azok, akik a főfogás előtt sajttortát ettek – írta a HáziPatika a Time cikke alapján. 
A kutatók egy másik kutatás során is hasonlót tapasztaltak, akkor 160 főt arra kértek, hogy állítsanak össze egy internetes vacsorarendelést és tippeljék meg, hogy mennyit fogyasztanának el belőle. Az eredmények azt mutatták, hogy akik egy "bűnös", cukros-csokis desszertet választottak, mielőtt megrendelték volna a vacsorájuk további részét, úgy tippeltek, hogy körülbelül feleannyi kalóriát fognak elfogyasztani az esti étkezésnél, mint akik gyümölcssaláta után rendeltek. Különbség mutatkozott az ételválasztásban is: a csokitortások közel több mint fele grillezett citromos csirkét választott cordon bleu helyett. Nem meglepő módon a különbség nem volt ennyire számottevő, amikor az alanyok csak a rendelés végén választottak desszertet.
Szerző