Előfizetés

Robognak a kisvasutak: most 771 millióért Debrecenben újít fel egyet a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.20. 12:38

A 17 kilométeres vonalra már 2012-ben is elköltöttek 400 millió forint közpénzt.
Megújul a debreceni Zsuzsi erdei kisvasút, adja hírül az MTI. A rekonstrukciós munkákhoz 771 millió forint közpénz-támogatást adott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztésére szánt keretből - közölte Debrecen fideszes polgármestere szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Erre a 17 kilométeres pályára már 2012-ben is költött 400 millió forintnyi közpénzt az Orbán-kormány, emlékeztetett a sajtótájékoztatón Papp László. A regionális operatív program keretében elnyert pénz 10 kilométerre, és néhány kocsira volt elég. A mostani beruházás során további 7 kilométeres pályaszakaszt rekonstruálnak, felújítják a Zsuzsi vonat gőzmozdonyát és két dízelmozdonyát is - tette hozzá a polgármester.
Legutóbb januárban lehetett arról olvasni, hogy - például az ország haldokló vasúti infrastruktúrájának fejlesztése helyett - hány milliót kapott egy kisvasút: akkor 650 millió forintot kapott egy balatonfenyvesi vonal. A kormány a költésektől a turizmus fellendülését várja, ám az üresen robogó felcsúti kisvasutat nézve felmerül, vajon valós igény kielégítésére fordítják-e az adófizetők pénzét.

Az „önfelfüggesztést” is felajánlotta az Európai Néppártnak a Fidesz - ez a mondás a döntés előtt fél nappal

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.03.20. 12:37

A Népszava információi szerint az elmúlt napokban a Fideszből felajánlották, hogy saját maguk függesztik fel néppárti tagságukat, ha ezzel súlyosabb szankciókat el tudják kerülni - ugyanis kétfajta módon lehet jegelni egy párt tagságát.
Úgy tűnik, pánikhelyzet alakult ki a Fideszben annak kapcsán, miképp ítél szerdán az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról - legalábbis erre utalnak azok a nyilvános- és háttérgesztusok, amiket az EPP vezetésének tettek kormánypárti vezetők az utóbbi napokban.

Mint ismert, Orbán Viktor levélben biztosította a bajor kormányfőt, hogy a CEU továbbra is Magyarországon maradhat és oktathat. Ezt Florian Hermann kancelláriaminiszter a Süddeutsche Zeitungnak komoly békülési gesztusként értékelte. (Ugyanakkor úgy tudjuk, a CEU vezetése továbbra sem bízik Orbán Viktor ígéreteiben és nem tett le a Bécsbe költözésről, sőt, nem is fogadta különösebben pozitívan a némileg váratlan fordulatot az egyetem ügyében.)

Ezzel párhuzamosan a Népszava információi szerint a Fideszből azt is felajánlották, hogy a magyar kormánypárt önmaga függeszti fel ideiglenesen a tagságát az EPP-ben, ha ezzel elkerülheti a súlyosabb szankciókat. Ugyanis egy Fideszes forrásunk szerint a felfüggesztésnek is létezhet egy „kemény” és egy „lágy” változata.

Előbbi esetében a Fidesz képviselői fél éven keresztül semmilyen formában nem vehetnének részt az EPP munkájában (nem szavazhatnának, nem vehetnének részt a párt és a frakció ülésein, nem indulhatnának az EP-választásokat követő tisztújításon - azaz egyetlen alelnöke, frakcióvezető-helyettese, vagy európai parlamenti bizottsági elnöke-, alelnöke sem lenne a Fidesznek.) A „lágy” változat szerint ugyan nem szavazhatnak, de jelen lehetnek a párt fórumain és tisztségekre is meg lehetne választani a magyar kormánypárt politikusait. (A Fideszben arra hivatkoznak, hogy amikor az európai szociáldemokraták felfüggesztették a Smer tagságát, miután Robert Fico koalícióra lépett Ján Slota szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Pártjával, valójában az is egy ilyen „lágy” felfüggesztés volt.)

- Én azt hiszem, ha a „kemény” változat jön, azt Orbán Viktor nem fogadja el, és inkább kilép – mondta egy Fideszes forrásunk.

Persze a helyzet elég bonyolult, hiszen egyelőre senki nem tudja, mi lesz akkor, ha esetleg felfüggesztik ugyan formálisan a Fidesz tagságát fél évre, de közben mégis megválasztanak néhány Fideszest különböző pozíciókra – majd végül mégis kizárják a pártot.
Egyelőre az biztos, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke a párt felfüggesztését fogja javasolni, de úgy, hogy közben a „párbeszéd fennmaradjon” - és erről az utóbbi kitételről már megint nem tudható, mit jelent.

Információink szerint a Néppárt elnöksége fél egykor ül össze, hogy határozati javaslatot fogalmazzon meg a Politikai Gyűlés felé, utóbbi három órakor kezdődik, a Fidesz tagságáról hat óra körül szavazhatnak majd, Orbán Viktor a Népszava információi szerint hétkor tart sajtótájékoztatót. A kormánypárti sajtóban mindenesetre már kvázi felszólították a kormányfőt, hogy hagyja el a „gyökereit vesztett” Néppártot.

A Magyarországon vizítáló Manfred Weber által támasztott feltételek nem tartoznak a teljesíthetetlenek közé, ebből kettőt már kipipált Orbán, a CEU további működésének garanciáját pedig azért tudja könnyen felajánlani, mert olyan ügyről van szó, amiről azt lehet mondani, hogy nem befolyásolja jelentősen a magyar választók szélesebb tömegeinek döntései és érdeklődését – mondta a Népszavának Böcskei Balázs politikai elemző.

Az IDEA Intézet vezetője szerint így könnyen elképzelhető lehetne egy kompromisszumos megoldás az egyetem sorsáról, bár a magyar ellenzék kétségtelenül érvelhet azzal, hogy „Orbán Viktor csatát vesztett”, de ennek a politikai erőviszonyokat jelentősen átrendező értéke nem lenne.

A Fidesz és Manfred Weber néppárti frakcióvezető számára azonban ezzel akár egy win-win szituáció is kialakulhat: Weber el tudja mondani, hogy megoldotta az egyetem problémáját és érdekérvényesítő képességgel rendelkező vezetőnek mutathatja magát, Orbán Viktor pedig bent tudja tartani a Néppártban a Fideszt.

– Ugyanakkor épp annyira lehetséges, hogy a három teljesített feltétel már nem bizonyul elégségesnek a tagság megőrzéséhez – mondta Böcskei Balázs. Az elemző szerint a Fidesz tagságának felfüggesztése kevéssé oldja meg a helyzetet, egyúttal azt is sugallja, hogy a Néppárt érdek-, jelen esetben mandátumszám alapon gondolkodik, mintsem értékvezérelten. Ebben az esetben idehaza várhatóan még erősebb kampányra lehet majd számítani Orbán Viktor részéről.

- Természetesen eddig is a mandátumok maximalizálására törekedett a Fidesz elnöke, de ha lehet, egy ilyen helyzetben ez még fontosabb lesz majd a számára. Hiszen a felfüggesztéssel a Néppárt kiteszi magát egyúttal annak a veszélynek, hogy Orbán zsarolási potenciálja egy számára kedvező választási eredmény esetén nőhet, és a Néppártnak magának kell majd felülírnia döntését – mondta Böcskei Balázs.

Tel-Avivban bukkant fel a két honvédségi business jet, de csak az egyikről tudni, kit vihetett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.20. 12:07

Az út más meglepetést is hozott: immár a polgári lajstromjellel repülő "nem kormánygép" is megkapta a katonai festést.
Kedden Tel-Avivban bukkant fel mindkét honvédségi "nem kormánygép" Dassault Falcon 7X, írja az Átlátszó.
Tavaly derült ki, hogy a 606-os, honvédségi lajstromszámú mellé a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő HM EI Zrt. titokban vásárolt még egy ugyanolyan business jetet, amit polgári lajstrommal vettek nyilvántartásba, és nem is kapta meg a szürke katonai festést - egészen mostanáig. A trackeroldalak szerint a HA-LKX március 18-án Budapestről Tel-Avivba ment, és ott másnap egy spotter le is fotózta. A képen látszik, hogy
a gép már valóban szürke, és fehér matricák takarják rajta a katonai jelzéseket, de még a polgári lajstromjelét viseli.

A még fehér színű HA-LKX lajstromjelű repülővel Orbán Viktor szilveszterkor ment Brazíliába az új elnök, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro beiktatási ceremóniájára. A gép január 3-án tért haza Brazíliából Budapestre, másnap pedig Bordeaux-Mérignac-ba ment, ahol a gyártónak szervize van. Onnan március elején jött vissza a repülőgép Magyarországra az új festéssel.

De ki van a másik gépen?

Mikor kedden lencsevégre kapták a gépet, Szijjártó Péter külügyminiszter Izraelben tartózkodott: cégvezetőkkel találkozott, és külgazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Ám ő valószínűleg nem a HA-LKX lajstromú repülővel ment Izraelbe, mert előző nap, március 18-án még Brüsszelben volt az EU-tagországok külügyminiszteri találkozóján, amerre nem járt akkor a HA-LKX. A 606-os katonai lajstromjelet viselő business jet azonban igen: 18-án Budapestről Brüsszelbe repült, onnan pedig délután Tel-Avivba.
Nagyon valószínű tehát, hogy Szijjártó Péter a 606-os honvédségi géppel ment Tel-Avivba, de azt nem tudni, hogy ki repült oda a HA-LKX fedélzetén Budapestről.