Magyar képviselet Jeruzsálemben - a palesztinok várhatóan visszacsapnak

Publikálás dátuma
2019.03.21. 18:49

Fotó: Issam Rimawi / Anadolu Agency
Szijjártó Péter azt bizonygatja, a helyzet változatlan, ám a jelek szerint hiába.
Visszahívták Manuel Hasszasszian budapesti palesztin nagykövetet Ramallahba, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még kedden gazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben. Lapunk úgy értesült, a palesztin diplomata már útra is kelt, egyelőre csak tanácskozásra, de elképzelhető, hogy hosszabb ideig nem tér vissza. Szerdán a magyar képviselet vezetőjét, Rada Csabát is berendelte a palesztin külügyminisztérum, közleményük szerint a magyar döntés „agresszió minden palesztin, arab és muszlim ellen a világon.” Úgy tudjuk, Ramallah keresi a lehetőségét annak, hogy más arab államokkal közösen hogyan tudnának tiltakozni a magyar lépés ellen, a kérdés akár az Arab Liga márciusi ülésén is felmerülhet Tunéziában. Szijjártó Péter útját szerdán Jordániában folytatta, ahol szóba került ugyan Jeruzsálem ügye, de egyébként meleg fogadtatásban részesült. A tárcavezető interjút adott az al-Mamlaka televíziónak is, amiben sietett bizonygatni, hogy a magyar lépés senki ellen nem irányul, álláspontunk az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében változatlan. Úgy vélte, hogy bármilyen szankció vagy korlátozás palesztin részről éppen ezért nem lenne igazságos. Szijjártó Péter azt is leszögezte, hogy a magyar nagykövetség Tel-Avivban van, és ott is marad, nem tervezzük átköltöztetését. Azt mondta, semmi közünk a Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetséghez, arra viszont nem tért ki, hogy akkor David Cornstein magyarországi amerikai nagykövet mégis miért volt jelen a magyar gazdasági képviselet megnyitóján Jeruzsálemben?
Szerző
Frissítve: 2019.03.21. 21:18

Az elnökválasztásig tuti nem lesz meg az ukrán nyelvtörvény

Publikálás dátuma
2019.03.21. 18:29

Fotó: AFP
Ez tovább gyengíti a jelenlegi államfő pozícióit, a legesélyesebb az elnöki posztra egy showman.
A tíz nap múlva esedékes elnökválasztásig már biztosan nem születik meg az ukrán nyelvtörvény: csütörtök délutánig a 2082 módosító indítványból mindössze 1041-et, vagyis éppen a felét sikerült csak megvitatni. A készülő jogszabály az ukrán nyelvet az egyetlen hivatalos nyelvként törvényesítené, hátrányosan megkülönböztetve az anyanyelvüket használó nemzeti kisebbségeket. Még szerdán abban bíztak a törvényjavaslat támogatói, hogy a csütörtöki plenáris ülésen minden javaslatot megtárgyalnak, de délutánra nyilvánvalóvá lett (amit már eleve biztosra lehetett venni), hogy még legalább egy hét kell ehhez. "Nagyon remélem, hogy nem kettő" - mondta a készülő jogszabályt gondozó kulturális szakbizottság helyettes vezetője, Irina Podoljak. Ez tovább gyöngítheti Petro Porosenko elnök pozícióit, hiszen a választási kampányban sokáig ez volt az egyik fő jelszava, a hadsereg és a hit mellett, bár újabban már elsősorban a szegénység elleni küzdelemre helyezte a hangsúlyt. A hivatalban levő államfő jó ideje nem tud elmozdulni a harmadik helyről, a legújabb közvélemény-kutatási eredményekis ezt erősítik meg, már pedig a második fordulóba csak az első kettő kerül be. Az élen a helyzet változatlan: vezet a showmen Volodimir Zelenszkij, második Julija Timosenko.

Sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten

Publikálás dátuma
2019.03.21. 17:20

Fotó: Yi fang / AFP
A globális felmelegedés miatt olvadó gleccserek alól egyre több holttest kerül elő a Mount Everesten.
Az első csúcstámadási kísérlet óta nagyjából háromszáz hegymászó halt meg a Csomolungmán, a holttestek kétharmada mostanáig a hó alatt volt. A globális felmelegedés következtében azonban a jégtakaró és a gleccserek gyors olvadása miatt ezek sorra bukkannak elő - írta a BBC. 
Ang Tshering sherpa, a Nepáli Hegymászó Szövetség korábbi elnöke elmondta, az utóbbi években meghalt hegymászók holttestét lehozták, de a régi balesetek áldozatai bukkannak most elő. 
A 4-es tábor környékén már találtak holttestet
Fotó: DOMA SHERPA / AFP or licensors
A kínai hatóságok még a mászószezon kezdete előtt folyamatosan hozzák le a hegy északi oldaláról a szerencsétlenül jártak maradványait, de ez, különösen a magasabb részekről drága és nehéz feladat.
Az eddigi legnehezebb egy 7700 méter magasságban talált, 150 kilósra fagyott holttest leszállítása volt

- idézte fel a sherpa.

A Csomolungma tibeti oldalán ezt a problémát megoldották, ezért a szakértők a kínai kormány és a hegymászók összefogását sürgetik.
Nobukazu Kuriki japán hegymászó holttestét szállítják le a hegyről helikopterrel 2018-ban
Fotó: ANG TASHI SHERPA / AFP
Szerző