Negyven ember életét veszthette, amikor elsüllyedt egy komp a Tigrisen

Publikálás dátuma
2019.03.21. 16:04

Fotó: WALEED AL-KHALID / AFP
A hajón főleg nők és gyerekek utaztak. Mentőcsapatok keresik a túlélőket a helyszínen.
Legkevesebb 40 ember életét veszthette, amikor elsüllyedt egy komp az iraki Moszul közelében, a Tigris folyón. A hajón többségében olyan nők és gyermekek utaztak, akik a moszuli polgári védelmi hatóság közlése szerint nem tudnak úszni – írja a BBC. Jelenleg mentőcsapatok dolgoznak a helyszínen, a Reuters szerint eddig 12 túlélőt vittek partra. A hírek szerint a vízügyi hatóságok figyelmeztették az embereket az emelkedő vízszintről. A hajó üzemeltetőjét állítólag azzal vádolják, hogy nem foglalkozott a figyelmeztetéssel.
Szerző
Témák
Irak Moszul komp

A korrupcióellenes jogásznő a nagy esélyes a szlovák államfői székre, de még sok a kérdőjel

Publikálás dátuma
2019.03.21. 15:11
Zuzana Caputova és Maros Sefcovic
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
A múlt hétvégi első forduló utáni első közvélemény-kutatás nagyjából 60-40 arányú vezetést mért Zuzana Caputovának Maros Sefcovic ellen. A kiesett, népszerű jelöltek szavazói dönthetik el a versenyt.
Zuzana Caputovának, a helyi politikai térben fiatal erőnek számító Progresszív Szlovákia jelöltjének a nagyarányú győzelmét valószínűsíti a szlovák elnökválasztás második fordulójában egy felmérés, amelynek eredményeit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség ismertette csütörtökön. A közvélemény-kutatást - amely az első felmérés az elnökválasztás múlt hétvégi, első fordulója óta - a szlovák közmédia megbízásából, a Median SK ügynökség készítette, március 17. és 19. között, több mint ezer választópolgár megkérdezésével.
A felmérés szerint az elnökválasztás második - március 30-ra kitűzött - körében a megkérdezettek 60,5 százaléka adná voksát Zuzana Caputovára, míg Maros Sefcovicra, a legerősebb kormánypárt, az Irány jelöltjére - aki az Európai Bizottság (EB) szlovák alelnöke - a válaszadók 39,5 százaléka szavazna.

Érdekes, hogy a Focus intézet még az első forduló előtt megmérte, mi lehetne egy akkor még csak hipotetikus Caputová-Sefcovic párharc kimenetele: ők akkor még valamivel nagyobb, csaknem kétharmados fölényt mértek a korrupcióellenes jogásznőnek.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az ötödik közvetlen szlovák államfőválasztás első körében Caputová az érvényes szavazatok 40,57 százalékát szerezte meg, Sefcovicra pedig a választók 18,66 százaléka voksolt.
A felmérés szerint a választás második körében a választásra jogosultak 44 százaléka venne részt biztosan, 20 százalékuk pedig ezt még nem döntötte el.

Az első fordulóban a részvételi arány 48,74 százalékos volt, és a továbbjutókon kívül további két jelölt ért el tíz százalékot meghaladó eredményt. A harmadik helyen Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság volt elnöke, korábbi igazságügyi miniszter végzett, a szavazatok 14,34 százalékát megszerezve. A negyedik helyen Marián Kotleba a szélsőjobboldalinak tartottt Mi Szlovákiánk - Néppárt elnöke és államfőjelöltje végzett, a szavazatok 10,39 százalékával.
Ők egyelőre nem jelezték, hogy kit támogatnának a második fordulóban.

Elemzők szerint valószínűsíthető, hogy Harabín és Kotleba szavazói inkább Maros Sefcovicra adják majd voksukat, de szinte lehetetlen megjósolni, hogy a két politikus sokszor "rendszerellenesnek" jellemzett szavazói milyen arányban járulnak majd az urnákhoz. Körükben a liberális Caputová elutasítottsága igen magas, de valószínű, hogy a keresztény és nemzeti értékek mellett kiálló, de elsősorban uniós hivatalnokként megismert Sefcovicra sem szavaznának könnyű szívvel.

A kutatás kitért arra is, az első körben tíz százalékos támogatottságnál alacsonyabb eredményt elérő jelöltek (így a 3,1%-ot begyűjtő Bugár Béla) választóinak voksai a második körben valószínűleg megoszlanak majd Caputová és Sefcovic között.
Frissítve: 2019.03.21. 16:39

Mecseteket támadtak meg az éjjel Birminghamben

Publikálás dátuma
2019.03.21. 15:03

Fotó: Shutterstock
A rendőrség mellett a terrorellenes ügyosztály is nyomoz az ügyben.
Öt mecsetet is megrongáltak a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka az angliai Birminghamben – írja a BBC. A rendőrség közlése szerint a Birchfield úton kalapáccsal törték be a mecset ablakait, és körülbelül 45 perccel később Erdingtonban is hasonló támadás történt. De három további helyszínről is érkeztek rongálásról szóló jelentések. A rendőrség mellett a terrorellenes ügyosztály is vizsgálódik az ügyben.
Szerző