Európai Néppárt;

2019-03-22 07:30:00

Távolabb tolták a Fideszt a néppárti tűztől

Már csütörtökön volt olyan egyeztetés, amelyből kiszorult Orbán Viktor kormányfő a Fidesz EPP tagságának felfüggesztése miatt.

A Fidesz felfüggesztésének első kézzelfogható következménye az volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön nem vehetett részt az Európai Néppárt (EPP) állam- és kormányfőinek az uniós csúcstalálkozót megelőző hagyományos egyeztetésén. Nem csak a csúcsvezetők ülnek le rendszeresen beszélgetni, hanem például az Európai Bizottság kereszténydemokrata pártokhoz tartozó tagjai: Navracsics Tibor biztosnak azonban ezentúl nem lesz helye annál az asztalnál.

A Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése következtében Orbán Viktor és a többi fideszes döntéshozó kimarad a párton belüli egyeztetésekből. Ahogyan Manfred Weber frakcióvezető és bizottsági elnökjelölt fogalmazott: a magyar tagpártnak ezután nem lesz beleszólása a néppárti politika alakításába. Ennek nyomán gyengülhet a magyar kormány és a fideszes EP-képviselők érdekérvényesítő ereje. Ugyanakkor a Fidesz felfüggesztésének egyelőre nem lesz közvetlen hatása az EU következő költségvetéséről folyó tárgyalásokra, amelyek a második félévben lépnek döntő szakaszukba. De a technikai konzultációkat követő politikai megbeszéléseken, amikor például Angela Merkelt kellene meggyőzni a kohéziós források szinten tartásának szükségességéről, jól jöhetne a néppárti hátszél.

Az EPP szerdai politikai gyűlését követően azonnal életbe lépett a pártfunkciók betöltésének tilalma. Gál Kinga, az Európai Néppárt alelnöke máris elveszítette tisztségét. Az EP-ben és az EPP frakciójában betöltött pozíciókat viszont a választásokig megtarthatják a fideszes képviselők. Mint Pedro López de Pablo, az EPP-frakció szóvivője lapunknak elmondta, a pártcsalád döntése két fideszes tisztségviselőt érintene közvetlenül: Szájer Józsefet, a politikai csoport első elnökhelyettesét, és Schöpflin Györgyöt, az alkotmányügyi bizottság néppárti szóvivőjét. Szájert a hátralévő egy hónapra már nem akarják megfosztani a tisztségétől, Schöpflin György pedig néhány hete maga mondott le a posztjáról egyéb okokra hivatkozva. Azokat, akik az EP elnökségében vagy bizottságaiban töltenek be fontos posztot, nem lehet leváltani, mert vagy a képviselő-testület, vagy az illetékes szaktestület választotta meg őket. Közéjük tartozik például Járóka Lívia, a parlament egyik alelnöke.

Mivel a Fideszt felfüggesztették az EPP-ben, a májusi EP-választásokon mandátumot szerző tagjai egyáltalán nem biztos, hogy a néppárti frakcióban foglalhatnak helyet. „Simán nemet mondhatunk” – mondta Pedro López de Pablo szóvivő arra a kérdésünkre, hogy be kell-e fogadniuk a fideszeseket a megalakuló politikai csoportba. Ugyanakkor ha egy teljes nemzeti delegációt a felfüggesztésre hivatkozva elutasíthat az EPP-frakció, egyéni képviselőknek helyt adhat. Az EPP sajtóosztályától azt az információt kaptuk, hogy a Fidesz koalíciós partnerének, a KDNP-nek nem függesztették fel a tagságát.