Előfizetés

Könnyedén győzte le Japánt a magyar női kézilabda-válogatott

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.24. 17:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kim Rasmussen csapata a kissé döcögős első félidő után a második gyorsan ellépett ellenfélétől, és végül 33-21-re győzött a siófoki barátságos találkozón.
A magyar női kézilabda-válogatott 33-21-re legyőzte Japán csapatát a Siófokon rendezett vasárnapi felkészülési mérkőzésen - adta hírül az MTI. A két együttes 18. alkalommal találkozott egymással, és a magyarok mérlege továbbra is százszázalékos az ázsiai ország legjobbjai ellen.

Magyarország-Japán 33-21 (12-8)  a magyar gólszerzők: Tóvizi, Klivinyi 6-6, Klujber 5, Szabó L., Faluvégi 3-3, Schatzl, Kovacsics, Lukács 2-2, Kopecz, Puhalák, Mészáros, Háfra 1-1

Bronzérmes a férfi puskás csapat

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.24. 14:12

Fotó: Facebook/Hungarian Shooting Federation
A Péni István, Sidi Péter, Somogyi Péter összeállítású magyar válogatott bronzérmet nyert a férfi puskások csapatversenyében, a női pisztolyos együttes pedig a negyedik helyen zárt vasárnap, az eszéki légfegyveres Európa-bajnokságon.
A mostani Eb-n rendhagyó módon három nap alatt rendezték meg a puskás és pisztolyos csapatversenyeket. Csütörtökön a csapattagok egyéni alapversenyben elért eredményei alapján kialakult rangsor első nyolc-nyolc helyezettje jutott a pénteki negyeddöntőbe, ahonnan a párharcok győztesei kerültek a vasárnapi elődöntőbe. A szabályok szerint a négy között és a helyosztókon már nem összeredmények alapján dőlt el egy-egy összecsapás, hanem sorozatonként a jobb eredményt elérő hármas két pontot kapott, míg döntetlennél mindkét fél egyet-egyet. Az elődöntőben 13, a döntőben 15 pontig kellett eljutni a győzelemhez. Péni Istvánék pénteken simán legyőzték a horvát csapatot, a négy között pedig előbb a szerb hármassal mérkőztek, s óriási, a végletekig kiélezett csatát vívtak riválisukkal. A fordulatos küzdelem a lehető legtovább tartott, majd 12-12-es döntetlennél az utolsó kör a szerbeknek sikerült jobban. A bronzéremért a fehérorosz válogatott volt az ellenfél, amely korábban papírforma vereséget szenvedett az oroszoktól. A helyosztó sokáig fordulatos volt, s 8-8-ig fej fej mellett haladtak a felek. Ezt követően Sidiék feljavultak, a fehéroroszoknál pedig sok volt a hiba, így a magyarok körről körre növelték előnyüket, s végül 16-8-ra nyertek. Női pisztolyban az egyéni verseny bronzérmese és ötödikje, Major Veronika, valamint Sike Renáta is ott volt a magyar csapatban, a vegyescsapatban hatodik Egri Viktóriával kiegészülve. Az elődöntőben a magyar trió mégsem tudta megszorítani a kiválóan teljesítő ukránokat. A rivális már 8-0-ra is vezetett, s végül 13-5-re győzött. A harmadik helyért már lényegesen kiélezettebb csatát vívott a válogatott, ám lemaradt a dobogóról, miután 16-12-re kikapott az oroszoktól, így negyedik lett. A puskás csapat a magyar küldöttség második felnőtt érmét nyerte az eszéki 10 méteres kontinensviadalon, melyen szombaton Major Veronika harmadik lett a női pisztolyosok egyéni versengésében.

Egy fura ügylet úgy felértékelte a Fradit, mintha a világ legértékesebb csapata lenne

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.24. 11:36
A Fradi-tábor biztatja a "világ legértékesebb sportvállalkozását"
Fotó: Molnár Ádám
Egy tőkeemelés részeként egy 1000 forintos névértékű részvényt 150 millióért jegyeztek le. Ha ez piaci alapú tranzakció lett volna, akkor a focicsapat 3000 milliárdot érne, többet, mint bármelyik sportklub a világon.
Az FTC labdarúgócsapatát fenntartó Ferencvárosi Labdarúgó Zrt.-nél egy olyan ügylettel emeltek tőkét, amely több mint 3000 milliárd forintra értékelte fel a vállalatot - írja a g7.hu. A portál megjegyzi, ez alapján a társaság Magyarország második legértékesebb cége, a sportban pedig az egész világon nincs párja.

A cégiratok szerint a vállalat közgyűlése február közepén döntött arról, hogy két darab ezer forintos névértékű részvényt bocsát ki, és ezzel 20 007 000 forintra növeli a cég alaptőkéjét. A részvényeket lejegyző Ferencvárosi Torna Club azonban nem kétezer forintot fizetett a 0,01 százalékos (azaz 1 tízezreléknyi) tulajdonrészt megtestesítő papírokért, hanem 300 milliót. Azaz egy ezer forintos névértékű részvényt (amilyenből több mint húszezer van a cégnek) 150 millióért jegyeztek le.
Ezzel a tranzakcióval nagyjából 3001 milliárd forintra értékelték a Fradi labdarúgócsapatát.

Összehasonlításképpen: az ország legértékesebb cége, a tavaly 318 milliárd forintos nyereséget produkáló OTP piaci kapitalizációja nagyjából 20 százalékkal magasabb ennél, a Mol azonban már 250 milliárddal kevesebbet ér, mint a Fradi a tőkeemelés alapján. A paksi atomerőműre kapott orosz hitelt meg tulajdonképpen egy az egyben ki lehetne fizetni a Fradival - fejtegeti a g7.hu.

Talán ennél is szemléletesebb, teszik hozzá, hogy
az ügylet magasabbra értékelte a magyar bajnokság éllovasát, mint amennyire a Manchester United, a Real Madrid és a Barcelona együttes(!) értékét becsülte tavaly a KMPG nemzetközi könyvvizsgáló cég.

Sőt, a Fradi még a világ legértékesebb sportcsapatánál, a Forbes gazdasági magazin által csaknem 5 milliárd dollárra, azaz átszámítva mintegy 1400 milliárd forintra taksált Dallas Cowboys amerikai futball-csapatnál is kétszer többet ér.

Egészen pontosan - szögezi le gyorsan az elemzés - többet érne, ha a tőkeemelés piaci alapú tranzakció lett volna, de természetesen nem az volt. A lépésre minden bizonnyal azért került sor, mert a Fradinak forrásbevonásra volt szüksége, vélhetően megszorultak. A portál megkérdezte a céget, hogy valóban ez volt-e az ok, illetve, hogy hogyan sikerült a 2018-as üzleti évük, ám a megkeresésre nem kívántak reagálni.

Mindenesetre egy labdarúgócsapat ilyen típusú finanszírozása több szempontból is aggályos lehet. Az FTC Labdarúgó Zrt. legnagyobb tulajdonosa a részvényeket most is aranyáron lejegyző FTC, amely viszont jelentős részben állami támogatásokból működik.
Így a túlárazott részvényvásárlás egy amúgy is közpénzzel kitömött focicsapat közvetett állami támogatásaként is értelmezhető.

Ezt pedig – amellett, hogy "rossz az optikája" – az Európai Labdarúgó-szövetség sem szereti.

Nem újdonság persze, hogy a Fradi focicsapatát – ahogy a teljes magyar futballt – folyamatosan tömik állami forrásokkal. Az élvonalbeli csapatok bevételének töredéke jön ténylegesen piaci forrásból, a többi nyílt vagy burkolt állami támogatás (pl. állami cégek hirdetései vagy a közmédia által jelentősen túlárazva megvett közvetítési jogok).

A g7.hu végezetül felteszi a (költői) kérdést, miszerint: miért van szükség ilyen megoldásokra, amikor a Fradi bevételei brutális mértékben emelkedtek az elmúlt években? Tavalyelőtt például a csapat, mint írják, 5,37 milliárd forintból gazdálkodhatott.