A pártok azok, akiknek nincs keresnivalójuk az iskolákban - üzenték Dúró Dórának

Publikálás dátuma
2019.03.26. 15:55

Fotó: Földi Imre / MTI
A Mi Hazánk Mozgalom politikusa szerint egyes szervezetek iskolai szexuális felvilágosítás címén "meleg-propagandával" próbálják befolyásolni a diákokat. Két egyesület most reagált a vádakra.
"Majd a a pedagógusok eldöntik, milyen tartalmakat és hogyan visznek be az óráikra, illetve milyen tájékoztató programokat hívnak meg a tanterven kívüli eseményekre." Nagyjából így foglalható össze az a válasz, amelyet a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület küldött Dúró Dórának, aki, mint fogalmaztak, legújabb javaslataival az általuk működtetett Melegség és Megismerés iskolai program ellehetetlenítésén dolgozik. Nyilatkozatukban leszögezték azt is,
a politikai pártoknak semmi keresnivalójuk a közhasznú civil szervezetek tevékenységének szabályozásában.

Az ügy előzményei kapcsán a hvg.hu felidézi, Dúró Dóra hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek azt a határozati javaslatát, amely az iskolai szexuális felvilágosításban részt vevő civil szervezetek nagyobb kormányzati kontrollját sürgeti. A Mi Hazánk Mozgalom független parlamenti képviselője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott,
az utóbbi időben „kétes hátterű”, szakmailag megkérdőjelezhető civil szervezetek bukkantak fel a köznevelési intézményekben,

amelyekre nem vonatkoznak azok a szigorú törvényi előírások, amelyek egyébként léteznek az iskolákon belüli szexuális neveléssel kapcsolatban. A Parlamentnek benyújtott határozati javaslatban Dúró azt írta: nemcsak azért tartják szükségesnek a változtatást, hogy csak szakember végezhesse a felvilágosítást, hanem azért is, hogy
„annak során kizárható legyen a szexuális irányultságok és devianciák népszerűsítését célzó ismeretterjesztés”.

Szerinte ugyanis egyes intézményekben olyan társadalmi szervezetek tartanak szexuális témájú foglalkozásokat, amelyek ennek címén „érzékenyítő programnak” nevezett propaganda tevékenységgel kívánják befolyásolni a gyermekek szexuális fejlődését. A képviselő ráadásul egy tévéinterjúban hozzátette, "a homoszexualitás népszerűsítése igenis hatással van arra, hogy kialakul-e ez”, illetve, hogy "genetikusok is megerősítik, hogy az, hogy milyen hatások érik tinédzser-vagy serdülőkorában az adott személyt, az igenis hatással van a szexuális orientációjára."

A Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion egyesület szerint
eleve téves Dúró Dóra állítása, miszerint tudományos vita lenne arról, hogy a homoszexualitás betegség-e vagy sem.

A Mentális betegségek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvéből (DSM) a homoszexualitást 1973-ban vették ki. A WHO pedig 1990-ben törölte a homoszexualitás BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) kódját. A két egyesület válaszában azt is tagadta, hogy az utóbbi időkben programjuk - mint arra a politikus célzott - „bejelentkezett” volna az iskolákba. A Melegség és Megismerés iskolai program a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület 2000 óta működő programja, amelyet iskolák hívnak meg. "Bárki számára, aki ismeri a programot, illetve meghívta már iskolába, nyilvánvaló, hogy a foglalkozásoknak semmi köze a propagandához” – szögezték le.
Szerző

Újabb bukta: Nagy Blanka a Ripost ellen is pert nyert

Publikálás dátuma
2019.03.26. 15:27

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az Origo, a Figyelő és a Lokál után most végre az eredeti lejárató cikk szerzőjét, a Ripostot is elmarasztalta első fokon a Fővárosi Törvényszék.
A kecskeméti diáklány ellen kormánykritikus felszólalása után indult rágalomhadjárat. Ezúttal a Ripostról mondta ki a bíróság: valótlanul állították azt Nagy Blankáról, hogy több tárgyból is bukásra áll, és igazolatlan óráinak száma is meghaladja a törvényes keretet. 
Szerző

Külügy: teljesen rendben van, ha az Eximbank saját tisztségviselőjének cégétől vesz luxusautókat

Publikálás dátuma
2019.03.26. 15:03

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Porsche Hungária futott be az Eximbank autótenderén, miközben a bank felügyelőbizottságában a beszállító cég ügyvezetője ül. A külügyi tárca semmi különöset nem lát a dologban.
Mintegy 41,7 millió forintért vásárolt öt darab felső-közép kategóriájú autót közbeszerzés keretében az Eximbank Zrt.: a tender győztese a Porsche Hungária Kft. volt. A cég a becsült értéknél 6 millió forintért olcsóbban kínálta a kocsikat, és 48 hónapig vagy 200 ezer kilométerig érvényes jótállási kötelezettséget is vállalt értük – mindez nem is lenne érdekes, ha az Eximbank felügyelőbizottságában véletlenül nem az az Eppel János ülne, aki pályázaton a győztes Porsche Hungária ügyvezető igazgatója is.
A furcsa közbeszerzésre korábban az Alfahír talált rá, a jobbikos Gyöngyösi Márton felvetése alapján. A politikus szerint „kétséget kizárólag megállapítható, hogy a fentiek sértik a közbeszerzési alapelveket, így különösen az esélyegyenlőségre, a verseny tisztaságára, a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeire vonatkozó elveket”. Gyöngyösi épp ezért Szijjártó Péter külügyminiszterhez fordult az anomáliával kapcsolatban. Arra is rákérdezett Szijjártónál, hogy
  • Kik fogják a most beszerzett járműveket használni?
  • Tervezi-e, hogy a most bemutatott ügy kapcsán soron kívüli belső ellenőrzés elrendelését?
A címzett helyett Magyar Levente államtitkár válaszolt, leveléből pedig csak annyi derült ki egyértelműen , hogy a külügy nem lát kivetnivalót a közbeszerzésben. „Az Eximbank az elavult eszközparkjának időszerű cseréjéhez írt ki nyílt, bárki számára elérhető közbeszerzési eljárást (…) A kiírásra több ajánlat érkezett, melyek közül a legjobb ajánlat nyert. A Felügyelő bizottság tagjai tisztségüknél fogva magánszemélyekként a bank prudens működéséért teljes vagyoni felelősséggel tartoznak” - írta Magyar, szépen kikerülve a felvetést, hogy ki használja majd a beszerzett autókat. 
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a „több ajánlat”  összesen kettőt jelent. A Porsche Hungária mellett a másik pályázó a kiskunfélegyházi CPM Hungary Kft. volt, ami Handó Tünde hivatalának még 36 millió forintért szerzett be három luxusautót, a mostani tendert viszont adminisztrációs okok – késve leadott hiánypótlás – miatt elbukta.

Hasítanak az állami tendereken

A Porsche Hungária egyébként köztudottan kedvelt állami autóbeszállító: nemrég elnyerték a gyermekvédelem 2,2 milliárdos flottatenderét, tavaly előtt például 26 milliárdos beszerzést nyertek (a rendvédelmi szervek és a honvédelmi szervezetek számára biztosított autókat), de szállítottak járműveket a kormánytagoknak, valamint a Polt Péter vezette ügyészségnek is. Az Eppel-gyerekek szintén jó üzleti érzékkel bírhatnak, hiszen egy Index-cikk alapján 2016-ban összesen 640 millió forintért nyertek földárveréseket Fejér megyében. A két Eppel-fiúnak akkoriban egy tanácsadó cége volt, ami többek között üdülőfejlesztéssel és egy ruházati webshop üzemeltetésével foglalkozott. A cégben szintén tulajdonos volt Eppel János, a Porsche Hungária ügyvezető igazgatója, az Eximbank felügyelőbizottsági tagja és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének alelnöke.
Szerző
Frissítve: 2019.03.26. 16:02