Szállodánál robbantottak, legalább 15 ember halt meg Szomália fővárosában

Publikálás dátuma
2019.03.28. 16:20

Fotó: MOHAMED ABDIWAHAB / AFP
Mogadishuban egy forgalmas részén követték el a terrortámadást, amit az al-Shabaab vállalt magára.
Egy autóba rejtett pokolgép végzett legalább 15 emberrel csütörtökön Mogadishuban, Szomália fővárosában - írja a Reuters. A délutáni robbantás két éttermet döntött romba a forgalmas városrészen, és számos autót is megrongált.
"Mostanáig 15 ember halt meg, köztük öt nő. Tizenhét másik megsebesült a robbanáskor"

- nyilatkozta Abdikadir Abdirahman mentőszolgálati vezető. Egy szemtanú ugyanakkor arról beszélt a hírügynökségnek, 18 testet számolt össze a helyszínen, a rendőrség pedig korábban 8 áldozatról számolt be.
A vérengzést az al-Shabaab vállalta magára. Az al-Káidához kötődő terrorszervezet sorra követi el a támadásokat Szomáliában: a fővárosban utoljára múlt szombaton keveredtek tűzharcba a biztonsági erőkkel, aznap szintén 15 ember vesztette életét.
Szerző
Frissítve: 2019.03.28. 19:51

Kész a megállapodás a Frontexről - 2027-re újabb tízezren őrzik majd az EU határait

Publikálás dátuma
2019.03.28. 15:47
Calais
Fotó: Guillaume Pinon / AFP/NurPhoto
A korábban tervezettnél lényegesen lassabban bővül majd a közös határ- és partvédelmi ügynökség. A megegyezés hivatalos jóváhagyására a következő hetekben kerül sor.
Megegyeztek a közös határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítéséről csütörtökön az Európai Unió társjogalkotó intézményei, az elképzelés ugyanakkor az eredetileg tervezettnél lényegesen lassabban fog megvalósulni. A még hivatalos jóváhagyásra váró megállapodás értelmében a külső határok igazgatásának biztosítása és a válsághelyzeti reagálás képessége érdekében
a szervezet operatív személyzetének létszáma 2021-re el kell érje az 5 ezer főt, 2027-re pedig a 10 ezret.

Az ügynökség munkatársait jelenleg kizárólag az EU-országok adják. A határigazgatás elsődlegesen továbbra is tagállami hatáskörben lesz, a Frontex és személyi állománya technikai és operatív támogatást nyújthat majd az érintett országok kérésére és hozzájárulásával. Emellett gyorsreagálású egységet is felállítanak szükséghelyzetek esetére.
A deklarált cél a jelenlegi hiányosságok orvoslása, illetve a kihívások jobb kezelése a biztonság és a migráció terén. A készenléti alakulat a fogadó tagállamtól kapott engedély függvényében bizonyos végrehajtói hatásköröket tud majd gyakorolni határellenőrzések végzése, továbbá a visszaküldéssel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében.
Az uniós jogalkotó társszervek kiemelték: erősíteni kell az együttműködést a harmadik országokkal, de csak az alapvető jogok tiszteletben tartásának biztosítása mellett.
Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében már 2020-ra 10 ezer fősre bővítették volna a Frontex személyzetének létszámát.
Az előzetes megállapodást még hivatalosan is meg kell erősítenie a két társjogalkotónak, a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek, ez várhatóan a következő hetekben megtörténik.

Niedermüller Péternek is jelentős szerepe volt a megállapodás tető alá hozásában

A Frontex reformjáról szóló fenti megállapodáson Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője az S&D pártcsalád jelentéstevőjeként dolgozott. A politikus szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „Emberpróbáló tárgyalássorozat után az európai uniós intézmények végre megállapodtak az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség (Frontex) reformjáról. Az S&D pártcsalád jelentéstevőjeként rengeteg munkát fektettem abba, hogy az újragondolt Frontex segítségével az EU hatékonyan tudjon reagálni a külső határait érintő kihívásokra."

Niedermüller hozzátette, "a reform bizonyára feladja a leckét a Fidesz kommunikációs stábjának, hiszen az EU pontosan azt teszi, amit az Orbán-kormány évek óta követel: olyan módon erősíti meg az uniós határokat, hogy a nemzeti szuverenitást sem csorbítja. Csak a tagállamok kifejezett kérésére, válsághelyzetekben vetik majd be az uniós ügynökség embereit. A megállapodás valójában egy vészforgatókönyv egy újabb migrációs válság esetére. De ahogy a friss statisztikákból is kiderül, ez egyelőre csak a fideszes látomásokban zajlik."

A DK-s politikus azért igyekszik mindenkit megnyugtatni, hisz, mint közölte, "ha mégis egy újabb migrációs hullám indulna az EU határai felé, a Frontex az eddigieknél sokkal többet tud majd a tagállamoknak segíteni – például az illegális bevándorlók kitoloncolásában is.”

Frissítve: 2019.03.28. 17:20

Pénteken kerülhet újra a brit alsóház elé a Brexit-megállapodás

Publikálás dátuma
2019.03.28. 13:51

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
A Brexit elhalasztását még szerda éjjel hagyták jóvá, ugyanakkor a kilépés feltételrendszerét tartalmazó megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget.
A brit kormány tervei szerint pénteken ismét a londoni alsóház elé kerülhet a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodás. Andrea Leadsom, az alsóház vezetője – aki e minőségében a kormányzó Konzervatív Párt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag – a következő napok alsóházi napirendjét ismertető csütörtöki parlamenti felszólalásában ugyanakkor az MTI összefoglalója szerint nem jelezte egyértelműen, hogy lesz-e újabb szavazás is a Brexit-megállapodásról. Az alsóház szerda éjjel hagyta jóvá nagy többséggel a Brexit elhalasztását. Ugyanakkor az éjszakába nyúló szavazássorozaton a kilépés feltételrendszerét tartalmazó, az EU-val novemberben elért, a ház által azonban kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget. Theresa May miniszterelnök nem sokkal a szavazások előtt közölte a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójával, hogy kész távozni tisztségéből a Brexit-tárgyalások következő – az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatokról szóló – szakaszának kezdete előtt, de ennek fejében kérte, hogy a frakció támogassa a Brexit-megállapodást. Az Egyesült Királyság eredetileg e héten, pénteken lépett volna ki az Európai Unióból. Miután azonban az alsóház januárban 230, két hete 149 fős többséggel elutasította a Brexit-megállapodást, Theresa May a múlt héten kezdeményezte az EU-nál a Brexit határidejének június 30-ig terjedő halasztását. Az EU a múlt heti csúcsértekezleten végül olyan megoldásra jutott, hogy ha a brit parlament ezen a héten elfogadja a Brexit-megállapodást, a kilépés május 22-ig – az európai parlamenti választások előtti napig – halasztható. A Brexit-egyezmény újbóli elutasítása esetén viszont a halasztás április 12-ig tart. Addig Londonnak ismertetnie kell az EU-val a további menetrendről szóló elképzeléseit, és döntenie kellene arról is, hogy részt akar-e venni a májusban esedékes európai parlamenti választásokon. Ha erre a brit kormány hajlandó, akkor az EU-csúcson elért megállapodás alapján a Brexit hosszabb ideig tartó halasztása is szóba kerülhet, ha viszont London továbbra is elveti a részvételt az EP-választásokon, és nincs elfogadott Brexit-egyezmény, akkor április 12-én elvileg megállapodás nélkül megszűnhet a brit EU-tagság. E halasztási forgatókönyvet hagyta jóvá az alsóház a szerda éjjeli szavazáson 441:105 arányban. 
Szerző
Frissítve: 2019.03.28. 14:27