Előfizetés

Tóth Bertalan: minél több a közös uniós szabály, annál biztosabb a magyarok sorsa

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.28. 18:54
Tóth Bertalan
Fotó: Tóth Gergő
Az MSZP elnöke egy szegedi rendezvényen elmondta, a kormány azért beszél a "nemzetállamok Európájáról", hogy minél kevesebb közös szabályt kelljen betartania, és fenntarthassa korrupt rendszerét.
Az MSZP programja a szociális Európáról szól, arról az Európáról, amely nemcsak a közös piac feltételrendszerét szabályozza, hanem az európai polgárok életkörülményeit javító intézkedéseket, közös szabályokat tud elfogadni - mondta Tóth Bertalan pártelnök csütörtökön az MSZP európai parlamenti  választási kampányának szegedi állomásán. Hozzátette: a kormánypárt ezzel ellentétben a nemzetállamok Európájáról beszél, "aminek nincs más oka, mint hogy minél kevesebb európai uniós szabály legyen, hiszen úgy annál kevesebbet kell betartani, és így fenn lehet tartani azt a korrupciós rendszert, azt az államilag szervezett korrupciós gépezetet, ami ma Magyarországon tapasztalható".
Az MSZP programja azt jelenti, hogy olyan közös szabályok szülessenek, amelyek az Európában, köztük a Magyarországon élő emberek sorsát segítik.

Ezek az európai minimálbérről, a minimálnyugdíjról és a családtámogatási rendszerről szólnak, amelyek garanciát adhatnak arra, hogy az európai közösség gazdasági eredményeit az európai polgárok igénybe tudják venni - közölte az ellenzéki politikus.

Mint mondta, és ahogy arról tegnap egy rádióinterjúja kapcsán bővebben is írtunk, pártja európai parlamenti képviselői azért fognak küzdeni, hogy az unióban a minimális bér legyen egységesen 750 euró, hiszen ez ma Magyarországon 470 euró (149 ezer forint). Követelni fogják, hogy legyen a minimális nyugdíj 300 euró, és javasolni fogják, hogy a családi pótlék legyen legalább 150 euró, ami a jelenlegi támogatás többszöröse - sorolta.
Hangsúlyozta: ezek a közös szabályok egyrészt a felzárkózást szolgálják, másrészt megállíthatják azt az elvándorlási tendenciát, ami jelenleg tapasztalható az országban.

Az MSZP elnöke kiemelte: minél több közös szabály van, annál jobban mélyül az integráció, annál nagyobb garanciát kapnak az európai, köztük a magyar polgárok, hogy a juttatásokhoz hozzáférnek.

Közölte: örül annak, hogy meg tudtak állapodni a Párbeszéddel, és a választói igényeknek megfelelően létrehozták Magyarország egyetlen közös listáját. Az együttműködés fő eleme az a politika, ami kisebb hangsúlyt kap ma Magyarországon: a klímavédelem, a környezetvédelem és az energiaszegénység problémái, valamint egyebek mellett a klímaváltozás, a környezetszennyezés okozta társadalmi problémák kezelése.
Ezek megjelenése a magyar közéletben azért fontos, mert "gyermekeink, unokáink jövőjéről van szó" - mondta.

"Ha ugyanis a Fidesz kisodródik az Európai Néppártból, ebből a progresszív pártcsaládból, és partvonalra kerül, akkor nekünk lesz a feladatunk, hogy képviseljük az unióban Magyarország, a magyar emberek érdekeit" - tette hozzá Tóth Bertalan.

Ujhelyi: kezdeményezzük egy európai, szociális ösztöndíj bevezetését!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.28. 18:34
dr. Ujhelyi István
Fotó: Népszava
Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a kormány nem biztosítja annak lehetőségét, hogy egy magyar fiatal eljusson egyetemre. Ezen segíthetne egy uniós diák- és hallgatói ösztöndíj-rendszer.
"Egyeztetve diák- és hallgatói szervezetekkel kezdeményezzük, hogy az Európai Unióban jöjjön létre egy szociális alapú, európai diák- és hallgatói ösztöndíj" - jelentette be Ujhelyi István az MSZP hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban.

A szocialisták európai parlamenti képviselője szerint a program célja az lenne, hogy Magyarországon bármelyik fiatal hozzájusson olyan európai uniós, szociális alapon megpályázható ösztöndíjhoz, amelynek segítségével akár a közeli megyeszékhelyre, akár Budapestre, főiskolára, egyetemre mehet tanulni. "Ma ennek a feltételeit az Orbán-kormány nem biztosítja" - zárta a nagyjából egyperces videót Ujhelyi, amelyet alább teljes egészében is megtekinthetnek:

Életet mentett egy kamu bejelentés Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.28. 18:20
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
Egy esetkocsi azért tudta pillanatokon belül megkezdeni egy kritikus állapotú szívbeteg nő ellátását, mert előtte ugyanabba az utcába hívta ki őket egy "vicceskedő" bejelentő. Az asszony stabil állapotban került kórházba.
Egy utcán összeesett férfihez kért segítséget egy “tréfás kedvű” bejelentő a fővárosban - írja hivatalos Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat. Ezek után azt hinnénk, egy a valótlan segélykérések elleni kampány része a bejegyzés, azonban a most megosztott történet jókora fordulatot vett.

Az esetkocsi percek alatt a helyszínre ért, ott azonban hamar kiderült, hogy senki nem várja őket, vagyis csak felültették őket.
Ezzel egy időben azonban ugyanabban az utcában egy szívbeteg nő lett rosszul, akihez így a központ továbbítani tudta a potyára kiment járművet.

A bejelentő szinte le sem tette a telefont, a segítség meg is érkezett a valós vészhelyzethez. Egy kritikus állapotú beteg ellátását kezdhették meg így azonnal a mentők, ami végül sikerre vezetett, és az asszonyt stabil állapotban szállíthatták kórházba.

Az Országos Mentőszolgálat hozzáteszi, ma már nem gyakori, hogy a mentőket vaklármához riasztják -. az meg főleg nem, hogy egy ilyen valótlan segélykérés még szerencsésen is alakuljon.