Tarlós szerint korai lenne egy főpolgármester-jelölti vita

Publikálás dátuma
2019.03.28. 19:46

Fotó: Tóth Gergő
– Korai lenne vitázni, mivel a választás csak fél év múlva lesz és egyelőre az sem biztos, hogy Karácsony Gergely lesz velem szemben az egyedüli ellenfél, pillanatnyilag legalább hárman vagyunk a ringben – nyilatkozta lapunknak Tarlós István.
A főpolgármestert azért kerestük meg, mert Zugló polgármestere csütörtökön közölte: ha Tarlósnak ennyi részletes mondandója van neki, Zuglónak és az egész Budapestnek, akkor legyen egy Karácsony–Tarlós-vita. Karácsony egyben azt is jelezte, a főpolgármester kijelentéseiért jogi lépéseket tesz. A városvezető lapunk megkeresésére azt mondta: nem látja értelmét, hogy arról vitatkozzon, Karácsony Gergely mondta vagy nem mondta, ami több tízezer néző előtt elhangzott az ATV-n. - Sőt úgy tűnik, Horváth Csabával kéne vitatkoznia Karácsonynak, mert az általa elhangzottak sem harmonizálnak az ügyben mondott szavaival - fogalmazott. – Ennek az égvilágon semmi értelme nincsen – jelentette ki Tarlós, aki szerint Karácsony Gergely nem gondolja át a szavait. – Ha tudta, hogy a zuglói parkolási szerződés hátterében Fidesz-MSZP megállapodás van a háttérben, akkor minek írta alá polgármesterként a szerződést? A törvény ugyanis a polgármestereknek vétójogot biztosít az ilyen esetekre – mondta Tarlós István utalva Karácsony Gergely ATV-ben elmondott szavaira. – Én tavaly kétszer is visszadobtam a hármasmetró-felújítási tendereket, pedig az jóval komolyabb nagyságrend volt, mint a zuglói parkolási szerződés – mondta Tarlós. Az pedig szerinte ténykérdés, hogy veszteséges a zuglói parkolás, tavaly 793 millió idén pedig 301 milliós a tervezett veszteség a költségvetésükben. Arról, hogy Karácsony Gergely jogi úton venne elégtételt Tarlós István, annyit mondott: hát tegyen jogi lépéseket! Karácsony Gergely mondta vagy nem mondta amit a nézők tízezrei hallottak? – tette fel a kérdést a főpolgármester. Nem kizárt, hogy az általa elhangzottak alapján képzelhetők el jogi lépések. Szerinte az, hogy Karácsony kezeli ezt a problémát az megkérdőjelezi nemcsak a főpolgármesteri, de a kerületi polgármesteri alkalmasságát is. Az ügy előzménye, hogy Karácsony Gergely az ATV-ben arról beszélt, hogy Zuglónak előnytelen az évekkel korábban megkötött parkolási szerződés, ez pedig egy MSZP-Fidesz megállapodásra vezethető vissza. Erre reagálva Tarlós később úgy fogalmazott: Karácsony még a saját pártfogóit is rezzenéstelen arccal bemártja, ha bajba kerül. Azt is megjegyezte, hogy Karácsonynak „gyanúsan jó a kapcsolata” a Fidesz egy részével. Karácsony erre sokallt be és azt mondta, elege van abból, hogy Tarlós „mindenféle félinformációkkal traktálja a nyilvánosságot”.
Szerző
Frissítve: 2019.03.28. 19:52

Tóth Bertalan: minél több a közös uniós szabály, annál biztosabb a magyarok sorsa

Publikálás dátuma
2019.03.28. 18:54
Tóth Bertalan
Fotó: Tóth Gergő
Az MSZP elnöke egy szegedi rendezvényen elmondta, a kormány azért beszél a "nemzetállamok Európájáról", hogy minél kevesebb közös szabályt kelljen betartania, és fenntarthassa korrupt rendszerét.
Az MSZP programja a szociális Európáról szól, arról az Európáról, amely nemcsak a közös piac feltételrendszerét szabályozza, hanem az európai polgárok életkörülményeit javító intézkedéseket, közös szabályokat tud elfogadni - mondta Tóth Bertalan pártelnök csütörtökön az MSZP európai parlamenti  választási kampányának szegedi állomásán. Hozzátette: a kormánypárt ezzel ellentétben a nemzetállamok Európájáról beszél, "aminek nincs más oka, mint hogy minél kevesebb európai uniós szabály legyen, hiszen úgy annál kevesebbet kell betartani, és így fenn lehet tartani azt a korrupciós rendszert, azt az államilag szervezett korrupciós gépezetet, ami ma Magyarországon tapasztalható".
Az MSZP programja azt jelenti, hogy olyan közös szabályok szülessenek, amelyek az Európában, köztük a Magyarországon élő emberek sorsát segítik.

Ezek az európai minimálbérről, a minimálnyugdíjról és a családtámogatási rendszerről szólnak, amelyek garanciát adhatnak arra, hogy az európai közösség gazdasági eredményeit az európai polgárok igénybe tudják venni - közölte az ellenzéki politikus.

Mint mondta, és ahogy arról tegnap egy rádióinterjúja kapcsán bővebben is írtunk, pártja európai parlamenti képviselői azért fognak küzdeni, hogy az unióban a minimális bér legyen egységesen 750 euró, hiszen ez ma Magyarországon 470 euró (149 ezer forint). Követelni fogják, hogy legyen a minimális nyugdíj 300 euró, és javasolni fogják, hogy a családi pótlék legyen legalább 150 euró, ami a jelenlegi támogatás többszöröse - sorolta.
Hangsúlyozta: ezek a közös szabályok egyrészt a felzárkózást szolgálják, másrészt megállíthatják azt az elvándorlási tendenciát, ami jelenleg tapasztalható az országban.

Az MSZP elnöke kiemelte: minél több közös szabály van, annál jobban mélyül az integráció, annál nagyobb garanciát kapnak az európai, köztük a magyar polgárok, hogy a juttatásokhoz hozzáférnek.

Közölte: örül annak, hogy meg tudtak állapodni a Párbeszéddel, és a választói igényeknek megfelelően létrehozták Magyarország egyetlen közös listáját. Az együttműködés fő eleme az a politika, ami kisebb hangsúlyt kap ma Magyarországon: a klímavédelem, a környezetvédelem és az energiaszegénység problémái, valamint egyebek mellett a klímaváltozás, a környezetszennyezés okozta társadalmi problémák kezelése.
Ezek megjelenése a magyar közéletben azért fontos, mert "gyermekeink, unokáink jövőjéről van szó" - mondta.

"Ha ugyanis a Fidesz kisodródik az Európai Néppártból, ebből a progresszív pártcsaládból, és partvonalra kerül, akkor nekünk lesz a feladatunk, hogy képviseljük az unióban Magyarország, a magyar emberek érdekeit" - tette hozzá Tóth Bertalan.
Frissítve: 2019.03.28. 18:59

Ujhelyi: kezdeményezzük egy európai, szociális ösztöndíj bevezetését!

Publikálás dátuma
2019.03.28. 18:34
dr. Ujhelyi István
Fotó: Népszava
Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a kormány nem biztosítja annak lehetőségét, hogy egy magyar fiatal eljusson egyetemre. Ezen segíthetne egy uniós diák- és hallgatói ösztöndíj-rendszer.
"Egyeztetve diák- és hallgatói szervezetekkel kezdeményezzük, hogy az Európai Unióban jöjjön létre egy szociális alapú, európai diák- és hallgatói ösztöndíj" - jelentette be Ujhelyi István az MSZP hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban.

A szocialisták európai parlamenti képviselője szerint a program célja az lenne, hogy Magyarországon bármelyik fiatal hozzájusson olyan európai uniós, szociális alapon megpályázható ösztöndíjhoz, amelynek segítségével akár a közeli megyeszékhelyre, akár Budapestre, főiskolára, egyetemre mehet tanulni. "Ma ennek a feltételeit az Orbán-kormány nem biztosítja" - zárta a nagyjából egyperces videót Ujhelyi, amelyet alább teljes egészében is megtekinthetnek:
Szerző